واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
سرمقاله القدس العربی؛
آیا ایران به بمب هسته ای نیاز دارد؟
«واقعیت آن است که ایران بزرگترین استفاده کننده و شاید تنها سود برنده از تمامی اشتباههای فاجعه بار آمریکا در منطقه در سه دهه اخیر باشد. و این امر برای درک علت این تمایل شدید آمریکا برای نزدیک شدن به تهران کفایت می کند.»
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، روزنامه فرامنطقه ای "القدس العربی" امروز در سرمقاله خود تحت عنوان "آیا ایران به بمب هسته ای نیاز دارد؟" نوشت: با توجه به قدرت کنونی ایران، این کشور نیازی به بمب هسته ای ندارد. در سال دوهزار و سیزده، ایران و گروه پنج به علاوه یک به توافق موقتی تحت عنوان «طرح اقدام مشترک» دست یافتند. این توافق تاریخی بعد از سی و چهار سال اولین توافق میان تهران و واشنگتن محسوب می شود و امروز گزارشهائی منتشر شده است مبنی بر این که دو طرف می توانند تا چند روز دیگر به توافق تاریخی جدیدی بعد از دوازده سال تنش بین المللی و هجده ماه مذاکرات فشرده برسند.
ایران و گروه پنج به علاوه یک، سی و یکم مارس را مهلت پایانی برای رسیدن به توافقی که تضمین کننده عدم دستیابی ایران به بمب هسته ای در مقابل لغو مجازاتها علیه این کشور باشد اعلام کردند. پیش بینی ها درباره امکان دستیابی به توافق ضد و نقیض است چون بعد از نامه هشدار آمیز چهل و هفت نماینده کنگره آمریکا به مقامات ایران مبنی بر اینکه می توانند هرگونه توافقی را با یک خط کشیدن لغو کنند فشارها علیه دولت اوباما در داخل آمریکا افزایش یافته است. اظهارات جان کری وزیر امورخارجه آمریکا هم غیر منسجم است چون یک بار در شرم الشیخ اعلام کرد امیدوار است تا چند روز دیگر توافق حاصل شود ولی در ژنو گفت شاید زمان برای رسیدن به توافق خوب کم باشد. آن چه که قطعی است این است که دولت اوباما بسیار اصرار دارد که به این توافق برسد و این تصادفی نبود که کری تنها دو روز قبل از آن که مذاکرات هسته ای ژنو آغاز شود اعلام کرد واشنگتن آماده مذاکره با نظام بشار اسد است و اینها همزمان با پیش بینی های مربوط به بسته ای از "تفاهم های منطقه ای" است که شاید مد نظر دولت آمریکا برای رسیدن به "توافق خوب" باشد. واقعیت آن است که ایران بزرگترین استفاده کننده و شاید تنها سود برنده از تمامی اشتباههای فاجعه بار آمریکا در منطقه در سه دهه اخیر باشد. و این امر برای درک علت این تمایل شدید آمریکا برای نزدیک شدن به تهران کفایت می کند. به گفته علی شمخانی دبیر شورای عالی ملی ایران، به خاطر همین اشتباهات است که، ایران به دریای مدیترانه و تنگه باب المندب رسیده است و دمشق، بغداد و اربیل را از سقوط نجات داده است. شاید این جمله وی ناقص باشد و تکمیل کننده آن این باشد که آیا ایران بعد از این همه دستاورد باز هم به بمب اتمی نیاز داریم؟ پاسخ این است که، صرف گفتن اینکه به زودی قرار است توافقی صورت گیرد به منزله تایید بیشتر بر این است که ایران واقعا به بمب اتمی نیاز ندارد چون دنیا مشروعیت برنامه های هسته ای ایران را به رسمیت شناخته است و مهمتر از آن این که، این توان را دارد که درصد غنی سازی را به آسانی به نود درصد لازم برای تولید بمب هسته ای برساند. به عبارت دیگر تهران عملا صاحب "قدرت بازدارندگی" شده است و این قدرت، شاید ارزش واقعی یا تنها ارزش بمب هسته ای باشد که در اختیار طرفهائی است که این بمب را در اختیار دارند و همین مساله علت اجرا نشدن تهدیدهای نتانیاهو مبنی بر حمله به تاسیسات هسته ای ایران است. در چند روز آینده هر اتفاقی بیافتند این واقعیت تغییر نخواهد کرد که رسیدن به توافق قطعی است و این امر نتیجه قطعی دستاوردهای راهبردی است به این شرط که «خلاقانه» باشد و دو طرف بتوانند ادعا کنند که به توافق خوبی دست یافته اند. از بعد دیپلماسی، این توافقنامه ، نمونه خوبی برای پژوهشهای علمی عمیق و پاسخ تمام و کمال به این سوال خواهد بود که چرا علمی به نام دیپلماسی وجود دارد؟ از بعد سیاسی هم درسی سخت به ویژه برای همسایگان عرب خواهد بود که چگونه کشوری مثل ایران که سی سال قبل به سختی می توانست از خود دفاع کند اکنون بدون این که بمب اتمی داشته باشد به عنوان یک کشور هسته ای به رسمیت شناخته شده است؟
511
۲۶/۱۲/۱۳۹۳ - ۱۵:۱۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]