واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دلیل چرخش امریکا در سوریه تهران - ایرنا - روزنامه جوان نوشت: جان کری، وزیر امور خارجه امریکا در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سی بی اس این کشور بر لزوم گفت وگو با بشار اسد برای حل بحران سوریه تأکید کرد. این اظهارات که بلافاصله در اغلب رسانه های جهانی و منطقه ای بازتاب یافت به منزله تغییر رویکرد امریکا در قبال بحران سوریه و نقش بشار اسد در حل آن تعبیر شد.
در ادامه این یادداشت که امروز سه شنبه در روزنامه جوان منتشر شده است، می خوانید: هرچند برخی از مسئولان وزارت امور خارجه امریکا چنین تغییری را رد کرده اند اما بررسی عملکرد و رفتار دولت امریکا چنین تغییری را نشان می دهد.
از جمله اینکه در زمان برکناری چاک هیگل وزیر دفاع جمهوریخواه امریکا از مقام وزارت دفاع اعلام شد که وی منتقد رویکرد دولت اوباما در قبال بحران سوریه بوده و براستفاده از گزینه نظامی وتسلیح و تجهیز مخالفان سوریه تأکید می کرد.
علاوه بر این چند هفته پیش که هیئت پارلمانی فرانسه برای اولین بار در چهار سال گذشته به طور غیر مترقبه به دمشق سفر کرد و این سفر با بحث و جدل هایی در محافل سیاسی و خبری مواجه شد، در آن هنگام منابع فرانسوی فاش کردند که هیئت امریکایی پیش از هیئت فرانسه به دمشق رسیده بود که این امر به نوعی حتی از رقابت کشورهای غربی برای بازگشت به دمشق و بهبود و از سرگیری روابط خود پرده برداشت.
از همه مهم تر اینکه قبل از این سفرها، استفان دی میستورا، نماینده سازمان ملل در امور حل بحران سوریه در سخنانی در وین از بشار اسد به عنوان بخشی از راه حل بحران سوریه نام برد که اتخاذ این موضع با توجه به تقویت رویکرد محافظه کارانه سازمان ملل در قبال مسائل و بحران های جهانی، به خصوص بحران های خاورمیانه در دوره دبیرکلی بان کی مون نمی توانست بدون موافقت وچراغ سبز دولت های غربی، به خصوص امریکا صورت گرفته باشد و ازاین نظر اظهارات اخیر جان کری تکرار سخنان و مواضع دی میستورا است.
حال سؤال این است که چه عواملی موجب شده است که مقامات امریکایی و سازمان ملل و برخی دیگر از مقامات غربی که زمانی از بشار اسد به عنوان بخشی از مشکل بحران سوریه ارزیابی می کردند و بر لزوم کناره گیری وی از قدرت چه به عنوان پیش شرط و چه نتیجه مذاکرات تأکید می کردند، اکنون از بشار به عنوان بخشی از راه حل یاد می کنند و از لزوم گفت وگو با وی سخن می گویند.
در پاسخ می توان به مجموعه ای از عوامل و متغیرها اشاره کرد: نخست اینکه طرح های براندازی که یکی پس از دیگری علیه دولت و نظام سیاسی سوریه به مرحله اجرا گذاشته شد به شکست انجامیدند و از چند ماه پیش ارتش سوریه و نیروهای مردمی این کشور در موقعیت کاملاً برتر قرار گرفته و روز به روز مخالفان مسلح و تکفیری ها را در تمام جبهه ها به عقب رانده و در موضع تدافعی قرار داده اند.
دوم اینکه استفاده دولت های غربی از تکفیری ها برای براندازی دولت سوریه نتیجه معکوس داد و در پی بازگشت به موطن اصلی خود اکنون به خطر و تهدیدجدی برای این کشورها تبدیل شده اند.
سوم اینکه ائتلاف به اصطلاح ضد داعش با وجود اینکه با تمام توان و تجهیزات هوایی و دریایی وارد عمل شد اما به دلیل فقدان نیروی زمینی مؤثر نتوانست در برابر داعش موفقیت کسب کند و در مقابل داعش با قتل و بریدن سراتباع و گروگان های اعضای ائتلاف به قدرت نمایی در برابر آن دست زد.
اما در مقابل دوستان و متحدان ایران چه در سوریه و لبنان و چه در عراق با بهره گیری مؤثر از مزیت های نظامی و غیرنظامی و تجارب قبلی خود در امر مبارزه با تروریسم به پیروزی های شگرف در برابر تکفیری ها دست یافتند.
در این میان با وجود اینکه ایران عضو ائتلاف به اصطلاح ضد داعش نیست اما شاخص های موجود از جمله پیشروی های اخیر ارتش و نیروهای مردمی عراقی در برابر نیروهای داعش در استان صلاح الدین و به خصوص تکریت (که با مشاوره ایران و بدون کسب هیچ گونه کمک از نیروهای ائتلاف حاصل شد )بار دیگر نقش کلیدی ایران و همپیمانان منطقه ای اش از جمله سوریه را در مبارزه با تروریسم و مصداق عینی آن، یعنی تکفیری های وارداتی از سراسر کشورهای غربی و عربی به اثبات رساند.
در مجموع از آنچه گفته شد شرایط میدانی و اقتضائات سیاسی منطقه برخی از طرف های غربی از جمله امریکا را درشرایطی قرار داد که پس از ایران کم کم به سمت دوستان و متحدان ایران از جمله سوریه نیز گام بردارند و در صدد بازسازی پل های خراب شده خود با دمشق بر آیند.
منبع: روزنامه جوان
اول ** 1346
26/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 9]