تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 27 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):خداوند اِبا دارد از اين كه باطلى را حق معرفى نمايد، خداوند اِبا دارد از اين كه حق...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830498558




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چهارشنبه سوری؛ آئینی که آسیب شد


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: چهارشنبه سوری؛ آئینی که آسیب شد تهران - ایرنا - به نوشته سایت خبری فرارو ،چهارشنبه سوری آیینی برای شروع آیین بزرگتر نوروز است. این آیین با گذشت سال ها و در پی تغییرات بدل به آنچه شده که امروز ما با آن روبرو هستیم؛ وجود نوعی تناقض نسبت به روزی که یک آئین باستانی و با ارزش است و نیز روزی که علاوه بر خطرات مواد محترقه با پیچیدگی ها و آسیب های زیادی همراه گشته است.


یک انسان شناس می گوید: "اگر نهادهای اجتماعی رسمی مواجهه ای منطقی و متعادل با این آیین داشته باشند و به جای سرکوب، حذف و تخریب چهره آن، تصویری مثبت و مناسب از آن ارائه کنند، قطعا آسیب هایی که در پیرامون این آئین رخ می دهند کمتر خواهد شد."
دکتر جبار رحمانی – انسان شناس و عضو شورای مرکزی انسان شناسی و فرهنگ - در گفتگو با فرارو، در ابتدا و در تعریف آیین باستانی چهارشنبه سوری گفت : "چهارشنبه سوری" یک نوع آیین تطهیر پایان سال است که در بطن آن نوعی قدرت اساطیری آتش در تطهیر یا نشانه تطهیر بودن دیده می شود. این مساله نه تنها در ادیان باستانی، بلکه در ادیان ابراهیمی نیز وجود دارد که داستان آتش و حضرت ابراهیم از نمونه های آنست. در دوره زمانی این آیین، چندین آیین دیگر نیز انجام می شود، زیرِ آیین های سنتی مهمی از جمله چهارشنبه سوری، در بطن خود دارای مجموعه ای از آیین ها برای بخش های مختلف جامعه (برای کودکان، جوانان، تازه عروس ها و داماد ها، مسن تر و...) است.
چهارشنبه سوری؛ آئینی که آسیب شد
رحمانی همچنین در ادامه گفت: از سوی دیگر چهارشنبه سوری آیینی است که در مجموعه آیین های سالانه فرهنگ ایرانی معنا پیدا می کند. از یکسو فی نفسه یک آیین و از سوی دیگر مقدمه ای بر آیین بزرگ نوروز و تحویل سال است. این نوع آیین ها ریشه در باورهای دینی دارند و بر مجموعه ای از اعتقادات دینی بنا شده اند. البته این آئین امروز به یک جشن فرهنگی تبدیل شده و بی مهری های چند دهه اخیر به این آیین سبب شده آگاهی عمومی مردم از حکمت درونی این نوع آیین ها هرچه بیشتر کاهش و تقلیل پیدا کند. باید دقت کرد که در جهان سنتی، آیین ها صرفا مجالی برای تفریح نیستند، آن ها کارکردهای متعدد و متنوعی دارند که از تفریح و سرگرمی شروع شده و به بازتولید ارزش ها و اخلاقیات و باورهای جامعه ختم می شود.
این انسان شناس درباره تغییرات رخ داده در رابطه با این آئین در سال های اخیر اظهار کرد: وقتی آیین ها زمینه های اعتقادی و ارزشی خاص خود را در جامعه از دست بدهند و فرآیندهای اجتماعی ای که زمینه آگاهی بخشی و گسترش فرهنگ صحیح این آیین ها هستند سرکوب شوند، این آیین ها عملا دچار یک نوع تغییر محتوایی و ضمنی شده و به یک رسم ساده تبدیل می شوند. درنتیجه کارکردهای آن ها به حداقل کاهش یافته و در نهایت به فضایی برای شادمانی جوانان تبدیل می شوند.
رحمانی با تشریح وضعیت جدید برخورد با این آئین گفت: وضعیت جامعه در این زمینه، اندکی بغرنج است، ما از یک سو با تداوم این آیین و استقبال مردم از آن مواجه هستیم واز سوی دیگر با رفتارهای آسیب زا در آن مواجهیم. این تناقضِ استقبال و آسیب زایی ناشی از برخورد نادرست مدیران فرهنگی با این آیین و عدم توجه و ترویج رفتارهای صحیح فرهنگی در آن است. سیاست گذاری ناصحیح در باب آیین ها، سبب خروج آن ها از وضعیت تعادل و آرام می شود و پتانسیل رفتارهای آسیب زا را در آن ها ایجاد می کند.
این انسان شناس با اشاره به اینکه چهارشنبه سوری زمانی برای ایجاد فضای شادمانی و هیجان است، توضیح داد: یکی از نیازهای هر جامعه، وجود فضاهایی برای شادمانی و هیجانی شدن جامعه و بالاخص نسل جوان است. در جامعه ما فرصت های جمعی و عمومی برای این نوع تجارب به شدت محدود شده اند. در نتیجه در اندک فرصتی که پیش آید، با نوعی آتشفشان یا انفجار هیجانات مواجه هستیم و حجم انبوهی از انرژی مردم در این فضای محدود قرار است تخلیه شود. خود این وضعیت، شرایط آسیب زایی را ایجاد می کند. باید دقت کرد سیتسم های اجتماعی، در نهایت کنترلی درونی را بر این نوع آیین ها اعمال می کنند که آسیب زا نباشند، اما ایجاد عدم تعادل در نظام آیینی جامعه بواسطه سرکوب برخی آیین ها، زمینه ای می شود برای رشد کژکارکردهای آن ها.
دکتر جباری با انتقاد از برخورد سرکوب گرانه با این آئین به جای مواجهه منطقی با آن در ادامه اظهار کرد: اگر نهادهای اجتماعی رسمی مواجهه ای منطقی و متعادل با این آیین داشته باشند و به جای سرکوب و حذف آن و در نهایت تخریب چهره این آیین، به دنبال ایجاد تصویری مثبت و مناسب تر برای جامعه باشند و آیین را به سمتی که برای جامعه کارا تر باشد هدایت کنند، قطعا آسیب هایی که رخ می دهند به حداقل ممکن تبدیل می شوند. ضمن اینکه به بهانه چند افتاق آسیب زا، نیم توان یک آیین را در کل کشور تعطیل کرد، همچنان که به بهانه چند تصاوف مرگبار نمی توان همه ماشین ها را از جامعه جمع کرد.
وی در انتها و در تحلیلی انسان شناختی گفت: هرچه بیشتر مردم را متوجه منطق درونی این آیین های سنتی کنیم، می توانیم بر رشد پیامدهای مثبت آن ها و همچنین ایجاد زمینه مناسب برای اثربخشی بیشتر آن ها موثر باشیم. از این منظر ارائه الگوهای مثبت رفتارهای آیینی و ایجاد بستری برای رواج آن، بسیار بهتر از سرکوب اشکالی که به ظن ما نامناسب اند، هست.
منبع/ فرارو
اول **



26/12/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن