تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 27 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):هيچ شفيعى براى زن نزد پروردگارش نجات بخش تر از رضايت شوهرش نيست.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830550216




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نکات حقوقی توافق هسته ای


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نکات حقوقی توافق هسته ای تهران - ایرنا - روزنامه شرق نوشت: پس از انتشار نامه 47 سناتور آمریکایی به رهبران ایران، مباحث زیادی پیرامون جایگاه توافق احتمالی هسته ای در نظام حقوقی آمریکا مطرح شده است. برخی معتقدند که این توافق از منظر حقوق داخلی آمریکا یک «معاهده» محسوب می شود - و برای اینکه پایدار بماند و دولت بعدی آمریکا را نیز متعهد کند - قطعا باید به تصویب سنا (با رای دو سوم نمایندگان این مجلس) برسد.


در این مطلب که امروز (سه شنبه) به قلم رضا نصری منتشر شده است، می خوانید: برخی معتقدند که این توافق باید به مثابه یک Congressional-Executive Agreement به تصویب اکثریت ١+٥٠ مجلسین (مجلس نمایندگان و سنا) برسد تا در نظام حقوقی آمریکا الزام آور شود.
برخی دیگر – از جمله دولت اوباما - استدلال می کنند که توافق هسته ای - از منظر حقوق داخلی آمریکا - یک «تعهد سیاسی» غیرالزام آور (غیر حقوقی) است که اجرای آن، هیچ نیازی به مداخله کنگره ندارد. به هرحال، وظیفه تعیین نوع توافق - که میزان مداخله کنگره را مشخص می کند - به عهده دولت اوباماست و بیش از هرچیز تابع فضای سیاسی، حساسیت افکار عمومی، توازن قوای داخلی و عوامل غیرحقوقی است.
اما اگر از منظر تئوریک به موضوع نگاه کنیم، چند شاخص حقوقی نیز وجود دارد که عمده آنها در سندی تحت عنوان “Circular I٧٥ procedure” - در سال1955 - توسط وزارت امور خارجه ایالات متحده منتشر شده که به نحوی راهنمای تعیین نوع توافقات بین المللی در نظام حقوق داخلی آمریکا محسوب می شود.
مطابق این سند، یکی از مهم ترین شاخص ها برای تعیین نوع توافق بین المللی، تاثیر و ریسکی است که توافق متوجه منافع کلی ایالات متحده خواهد کرد.
شاخص دیگر مربوط به مدت زمان پایداری توافق است (اینکه توافق دائمی است یا موقت؟). شاخص بعدی به حوزه اختیارات قوای مختلف برمی گردد و اینکه موضوع توافق بیشتر مربوط به اختیارات کدام قوه است (قوه مجریه، مقننه، یا هر دو). شاخص دیگر، مربوط به این است که آیا توافق موردنظر، عملکرد و قوانین ایالت های محلی آمریکا را هم در بر می گیرد یا اینکه فقط محدود به حوزه عمل دولت فدرال خواهد بود.
شاخص دیگر به این سوال برمی گردد که آیا توافق بدون مداخله سایر قوا قابل اجراست یا اینکه نیازمند مصوبات آینده آنها نیز هست.
شاخص دیگر به میزان «فرمالیته» دلخواه مرتبط می شود. در هر صورت، از بررسی مجموع این شاخص ها، دولت قاعدتا تعیین خواهد کرد که توافق بین المللی را در کدام دسته توافقات (معاهده، توافق نامه های اجرایی، congressional-executive agremeent یا تعهدات سیاسی) قرار دهد.
اما همان طور که ذکر شد، میزان موفقیت دولت در این موضوع بیش از هرچیز بسته به فضای سیاسی و توازن قوا دارد تا ملاحظات و فرمول های حقوقی. با این مقدمه، ذکر چند نکته نیز ضروری است:اول تا از محتوای دقیق توافق احتمالی هسته ای میان ایران و گروه ١+٥ با خبر نباشیم، نمی شود با قاطعیت پیش بینی کرد که این توافق خاص، از منظر قوانین آمریکا، از کدام نوع توافقات بین المللی محسوب خواهد شد.
در نتیجه، میزان نقش کنگره در روند و سرانجام مذاکرات هسته ای هنوز برای عموم تحلیلگران به روشنی قابل پیش بینی نیست؛ اما آنچه مسلم است این است که قوه مجریه آمریکا- به عنوان تنها نهادی که از محتوای توافق به طور کامل و دقیق خبر دارد و در تعیین نوع آن نیز نقش اصلی را ایفا خواهد کرد - تاکنون در تمام موضع گیری هایش سرسختانه مدافع این رویکرد بوده که توافق هسته ای «معاهده» نیست (یعنی از سنا عبور نخواهد کرد)، از نوع توافقاتی که کنگره باید به آن رای دهد نیز نخواهد بود، بلکه یک «تعهد سیاسی» است که لزومی به مداخله مجلسین نخواهد داشت.
دوم جدا از اینکه در فرهنگ حقوقی آمریکا به توافق هسته ای «معاهده» بگویند یا بر آن نام دیگری بگذارند، این توافق چندجانبه از نظر حقوق بین الملل همچنان «معاهده» محسوب می شود، از منظر حقوق بین الملل برای دولت فعلی و بعدی آمریکا الزا م آور خواهد بود و قطعا تابع عرف و مقررات مربوط به معاهدات بین المللی - از جمله برخی مفاد کنوانسیون وین 1969- خواهد بود. به عبارت دیگر، باید به این نکته مهم توجه داشت که مفاهیم رایج در حقوق بین الملل (از جمله مفهوم «معاهده») تابع تعاریف حقوق داخلی آمریکا نیست و توافق هسته ای نیز یک توافق بین المللی است که صرفا حقوق بین الملل بر آن حاکم خواهد بود. این نکته را هم دکترظریف در پاسخ اش به نامه 47 سناتور یادآور شدند و هم تحلیلگران بسیاری پس از آن در آمریکا و اروپا به کنگره گوشزد کردند.
سوم چنانچه شورای امنیت سازمان ملل رعایت مفاد توافق هسته ای را طی یک قطعنامه فصل هفتمی برای همه کشورها الزام آور کند، دیگر تردیدی بر الزام آوربودن آن برای دولت فعلی و بعدی آمریکا نخواهد ماند.
چنانچه کنگره نیز از اجرای این توافق سر باز زند - یا در اجرای آن کارشکنی کند - در کنار نقض مقررات مربوط به معاهدات حقوق بین الملل - مرتکب نقض قطعنامه های شورای امنیت نیز خواهد شد و این امر از نظر سیاسی و حقوقی می تواند تبعات مهمی برای ایالات متحده در پی داشته باشد.
البته هنوز از محتوای قطعنامه احتمالی شورای امنیت در تایید توافق هسته ای نیز آگاه نیستیم.
اما چنانچه شورای امنیت رعایت توافق را الزام آور کند، باوجود خط ونشان کشیدن های کنونی کنگره، کارشکنی این نهاد در آینده بسیار دشوار خواهد شد.
منبع: روزنامه شرق
اول ** 1346



26/12/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن