واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۵ اسفند ۱۳۹۳ (۲۳:۱۶ب.ظ)
به مناسبت 30 ساله شدن دات کام گروه فناوري خبرگزاري موج؛
به گزارش خبرگزاري موج، سي سال پيش در چنين روزي (يعني در تاريخ ۲۴ اسفند ۱۳۶۳) نخستين دامنه .Com متولد شد و تاريخ را به گونه اي ديگر رقم زد.
در آن زمان، يک شرکت توليد کننده کامپيوتر به نام Symbolics دامنه Symbolics.com را به ثبت رساند و اين اتفاق زماني رخ داد که مديران شرکت مذکور مي توانستند هر نام يا کلمه اي را به عنوان دامنه خود به ثبت برسانند اما با در نظر داشتن نام کمپاني، بهتر است بگوييم که عقلاني ترين تصميم را در آن زمان گرفتند.
امروز آن نام همچنان ثبت شده و فعال است و قديمي ترين دامنه دات کامي به شمار مي رود که در اينترنت به ثبت رسيده، هرچند که در سال ۱۳۸۷ مديران Symbolics، دامنه خريداري شده را به يک گروه سرمايه گذاري به نام XF.com واگذار کردند و حالا آن پورتال، حقايق جالب و منحصربفردي را در مورد کسب و کار و تاريخچه اينترنت در اختيار کاربرانش قرار مي دهد.
طولي نکشيد که دات کام مترادف با واژه اينترنت گشت و حتي به صورت حبابي باعث رشد ارزش سهام شرکت هايي شد که در حوزه اينترنت و مسائل مرتبط با آنها فعاليت داشتند؛ حبابي که عاقبت از ميان رفت و اميدها و آرزوهاي اهالي «سيليکون ولي» را هم با خود برد.
با اين همه، در روز هاي نخست؛ يعني زماني که شبکه جهاني وب تنها ايده اي خام و پرورش نيافته در ذهن مخترعش «تيم برنرز لي» بود، دامنه دات کام پله هاي ترقي را مي پيمود.
تا سال ۱۳۶۵ تنها ۱۰۰ دامنه به ثبت رسيد که فرايند ثبت شان هم توسط وزارت دفاع ايالات متحده آمريکا مديريت مي شد، جالب است بدانيد که بسياري از آنها را شرکت هايي خريداري کردند که امروز از برندهاي صاحب نام دنيا هستند و از آن جمله مي توان به Xerox.com (ثبت شده در تاريخ ۱۹ دي ۱۳۶۴)، HP.com (ثبت در ۱۲ اسفند ۱۳۶۴)، IBM.com (ثبت در ۲۸ اسفند ۱۳۶۴)، Intel.com (ثبت در ۵ فروردين ۱۳۶۵)، Adobe.com (ثبت در ۲۶ آبان ۱۳۶۵) و Apple.com (ثبت شده در تاريخ ۳۰ بهمن ۱۳۶۵) اشاره کرد.
۱۳۶۸ سالي بسيار مهم براي اينترنت بود چراکه در اين زمان شبکه جهاني وب از يکي از اتاق هاي سازمان تحقيقات هسته اي اروپا (موسوم به CERN) در سوئيس متولد شد و از آن موقع بود که اينترنت به يک اينترفيس سودمند و قابل استفاده دست يافت.
تا آن زمان از اين شبکه تنها براي برقراري ارتباط، آن هم از طريق متون خسته کننده استفاده مي شد، اما؛ پس از توسعه شبکه جهاني وب، صدا، تصوير و زيبايي هاي کلي به آن افزوده شد و نوعي اينترفيس کاربر محور يا همان «رابط کاربري» براي آن طراحي گشت.
در مدت ۲۵ سالي که از آن زمان گذشت، دامنه هاي مشهوري به ثبت رسيدند که از آن جمله مي توان به Microsoft.com (سال ۱۳۷۱)، AOL.com (سال ۱۳۷۳)، eBay.com (سال ۱۳۷۳)، Google.com (سال ۱۳۷۵)، Facebook.com (که در سال ۱۳۸۲ به عنوان thefacebook.com به ثبت رسيد)، YouTube.com (سال ۱۳۸۳) و Twitter.com (سال ۱۳۸۴) اشاره کرد.
در سال ۱۳۷۸، شرکت Verisign کمپاني Network Solutions که نقش اپراتور دات کام (در ميان ديگر دامنه ها) را بر عهده داشت، خريداري کرد. ناگفته نماند که در آن زمان تعداد کل دامنه هاي به ثبت رسيده بيش از ۲۰ ميليون عدد بود.
هم اکنون Verisign همچنان اپراتور رسمي دامنه دات کام است و دست کم تا سال ۱۳۹۶ ميلادي اين امتياز را در اختيار خواهد داشت. حالا، در سال ۱۳۹۳، در هر ثانيه يک دامنه دات کام به ثبت مي رسد و طبق آخرين آمار، تاکنون ۱۱۷ ميليون دامنه با اين پسوند ثبت شده اند و اين در حالي است که پنج سال پيش، رقم در حدود ۹۱ ميليون بود.
ترديدي نيست که دامنه هاي دات کام همچنان محبوبيت خود را حفظ خواهند کرد، با اين همه، حالا ديگر يافتن موردي که ترکيبي مضحک از اعداد، حروف يا کلمات ترکيبي نباشد بسيار دشوار شده است.
شايد به همين خاطر باشد که ظرف سال هاي گذشته ديگر دامنه هاي مطرحي چون .net و .org، از لحاظ محبوبيت به دات کام نزديک شده اند و کشورهاي مختلف نيز هر يک دامنه هاي مخصوص به خود را تعريف کرده اند که از آن جمله مي توان به .IR اشاره کرد.
اما دنيا نيازمند دامنه هاي بيشتري است و به همين دليل آيکان يا شرکت اينترنتي براي اسامي و شماره هاي واگذار شده (ICANN) دامنه هاي جديدي را براي شرکت هاي منطقه اي و بومي تعريف کرده، براي مثال ممکن است به .NYC براي شرکت هاي مستقر در نيويورک بر بخوريم يا دامنه هايي با پسوند .dev براي توسعه دهندگان يا دولوپرها را ببينيم.
احتمال مي رود که در آينده نه چندان دور، شاهد تعريف دامنه هاي عجيب تر باشيم، با اين همه .Com همواره در ميان آنها سرآمد خواهد ماند چراکه در نوع خود نخستين بوده و همان دامنه اي است که شرکت هاي بزرگ آنلاين بر پايه اش تاسيس شده اند و بخشي از نامي است که همه ۵۰۰ شرکت ثروتمند دنيا در وبسايت خود دارند.
مهم تر از همه اينکه، اين دامنه همان چيزي هستند که همه استارتاپ ها در بدو کارشان و راه اندازي فروشگاه هاي آنلاين به دنبالش هستند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]