واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: حلبچه قربانی تسلیحات شیمیایی مهاباد - ایرنا - در تاریخ یک سده اخیر جهان بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی در ژاپن و بمباران شیمیایی حلبچه در عراق جزو هولناک ترین جنایت های بشری محسوب می شوند که در هر دو در چند ثانیه هزاران انسان بی گناه جان خود را از دست دادند.
بدون شک هر فاجعه ای که انسان های بی گناه را مورد هدف قرار دهد، دردناک است و زخم آن برای سالهای سال باقی می ماند و امروز نیز سالروز وقوع یکی از این جنایت های بزرگ تاریخ بشریت و بمباران شیمیایی شهر حلبچه در کشور عراق است.
در 25 اسفندماه سال 1366 رژیم بعث عراق به دستور مستقیم صدام و علی حسن المجید معروف به علی شیمیایی شهر کردنشین حلبچه را بمباران شیمیایی کرد و بیش از 15 هزار نفر از اهالی این شهر 30 هزار نفری را کشته و مجروح ساخته و به کام مرگ کشاند.
این بمباران بخشی از عملیات گسترده ای به نام عملیات انفال بود که رژیم بعث برای سرکوب کردن ساکنان مناطق کردنشین عراق انجام داد که در آن 172 هزار نفر کشته شدند.
حمله شیمیایی به حلبچه که به کشتار حلبچه یا جمعه خونین نیز معروف است در واقع نسل کشی مردم کرد بود که در روزهای پایانی جنگ ایران و عراق روی داد.
این شهر چند روز قبل از فاجعه یاد شده با بمب های متعارف هدف قرار گرفته بود و ساکنان آن اطلاع چندانی از بمباران شیمیایی و راه های مقابله با آن نداشتند که همین امر باعث افزایش تلفات و شدت این فاجعه شد.
در این حملات نیروی هوایی عراق پنج نقطه شهر را با استفاده از انواع بمب های شیمیایی از جمله گازهای اعصاب وی ایکس، سارین و تابون و گاز خردل بمباران کرد.
بسیاری از ساکنان این شهر جنگ زده هنگام این حمله شیمیایی به پناهگاهها و زیرزمین خانه های خود پناه بردند و بر اثر خفگی و از دست دادن قدرت دید و تاول های پوستی جان خود را از دست دادند.
آزادسازی این شهر توسط نیروهای مبارز کرد و همکاری آنها با نیروهای ایرانی در زمان جنگ دو کشور مهمترین بهانه های رژیم بعث برای وقوع این جنایت بود.
در این فاجعه انسانی پنج هزار نفر از ساکنان این شهر جان خود را از دست دادند و 10 هزار نفر دیگر نیز دچار عارضه های شیمیایی شدند که شماری از آنها به مرزهای ایران سرازیر شدند و در بیمارستان های ایران مورد مداوا قرار گرفتند.
ابعاد گسترده این فاجعه و بازتاب رسانه ای آن، باعث شد که مردم جهان از وقوع این جنایت هولناک با خبر شوند و باعث شد بسیاری از سران کشورهای مختلف و انجمن ها و سازمان های غیردولتی در سراسر جهان آن را محکوم کنند و آن را جنایت علیه بشریت اعلام کنند.
در مدخل ورودی مزار شهدای حلبچه و بنای یادبودی که به یاد پنج هزار شهید فاجعه شیمیایی در این شهر بنا شده، این تابلو خودنمایی می کند ( ورود بعثیان به داخل قبرستان ممنوع است ) این جمله اوج نفرت مردمان این دیار را برای همگان بازگو می کند.
رویداد حلبچه یکی از تراژیک ترین رویداد تاریخ معاصر مردم اقلیم کردستان عراق است و به نمادی از مظلومیت و فریاد دادخواهی مردم این اقلیم تبدیل شده است.
بسیاری از شاعران و هنرمندان کرد زبان در سوگ قربانیان این فاجعه انسانی به خلق آثار ادبی و هنری پرداخته و با نگاهی هنرمندانه این مظلومیت ها را بازگویی می کنند.
عبدالله رحمانی
3020/6185/6008
25/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]