واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ترجیح استدلال ظریف به نامه 47 سناتور
برخی از شخصیتهای آمریکایی عنوان کردهاند جای تأسف است که وزیر خارجه ایران بیش از سناتورهای آمریکایی از قانون اساسی این کشور شناخت دارد و استدلال حقوقی وزیر خارجه ایران را به نامه 47 سناتور آمریکایی ترجیح دادند.
کد خبر: ۴۸۳۰۲۷
تاریخ انتشار: ۲۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۹:۵۵ - 11 March 2015
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: با توجه به اینکه احتمال توافق(هستهای) افزایش یافته است هم رژیم صهیونیستی و هم لابی صهیونیستها در کنگره در تلاش هستند تا چنین اتفاقی واقع نشود.
علاءالدین بروجردی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران، نامه سرگشاده 47 سناتور آمریکایی را فاقد اعتبار حقوقی دانست.
وی افزود: محتوای این نامه به گونهای است که محافل سیاسی مطبوعاتی آمریکا هم آن را به سخره گرفتهاند.
ترجیح ظریف به 47 سناتور
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: برخی از شخصیتهای آمریکایی عنوان کردهاند جای تأسف است که وزیر خارجه ایران بیش از سناتورهای آمریکایی از قانون اساسی این کشور شناخت دارد و استدلال حقوقی وزیر خارجه ایران را به نامه 47 سناتور آمریکایی ترجیح دادند.
افزایش احتمال «توافق هستهای»
بروجردی خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه احتمال توافق(هستهای) افزایش یافته است هم رژیم صهیونیستی و هم لابی صهیونیستها در کنگره در تلاش هستند تا چنین اتفاقی واقع نشود.
47 سناتورهای جمهوریخواه آمریکایی در نامهای سرگشاده به مقامات ایران هشدار دادند که هرگونه توافق هستهای میان آمریکا و ایران تنها تا پایان دوره ریاستجمهوری باراک اوباما دوام خواهد داشت.
متن نامه
این نامه سرگشاده که توسط سناتور تام کاتن تنظیم شده و نیز به امضای مارکو روبیو و تد کروز دو تن از سناتورهای برجسته جمهوریخواه و نامزد کسب پست ریاست جمهوری آینده آمریکا نیز رسیده است هدف آن نه تنها دلسرد کردن ایران برای دستیابی به یک توافق هستهای است بلکه سناتورها تلاش میکنند تا با این نامه کاخ سفید را برای کسب اختیارات بیشتر در مورد توافق هستهای با ایران تحت فشار بگذارند.
سناتورهای آمریکایی در بخشی از این نامه خطاب به مقامات ایرانی نوشتهاند: با توجه به مذاکرات هستهای تیم مذاکرهکننده هستهای ایران با دولت آمریکا به نظر میرسد مقامات ایرانی با سیستم قانونی آمریکا به درستی آشنا نیستند. هرگونه توافقی در صورت تایید نشدن کنگره عملی نخواهد شد و تنها در کاخ سفید باقی خواهد ماند.
در ادامه این نامه آمده است: رییس جمهور بعدی آمریکا به راحتی میتواند با حرکت خودکار این توافق را به طور کلی لغو کند و کنگره نیز میتواند مفاد این توافق را در زمان دلخواه تغییر دهد.
پاسخ ظریف
ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوالی درباره نامه اخیر 47 سناتور آمریکایی گفت: به اعتقاد ما این نامه هیچ ارزش حقوقی ندارد و صرفاً یک ترفند تبلیغاتی است. جالبتر این که در حالی که مذاکرات هنوز به نتیجه نرسیده و توافقی حاصل نشده، گروههای فشار در آمریکا آن چنان نگران شدهاند که با توسل به شیوههای غیرمتعارف بیش از هر چیز نشان میدهند که همانند نتانیاهو با هر نوع توافقی مخالفند.
او با اظهار تعجب از این که چگونه ممکن است برخی نمایندگان مجلس یک کشور علیه رییسجمهور و دولت خود به رهبران کشور دیگری نامه بنویسند، اظهار داشت که نامه سناتورهای مزبور نشان میدهد که آنها نه تنها با مقررات حقوق بینالملل بیگانهاند، بلکه حتی به طور کامل با ریزهکاریهای قانون اساسی خود در مورد اختیارات رییسجمهور آمریکا در اجرای سیاست خارجی نیز آشنا نیستند.
وی افزود: این سناتورها باید بدانند که دنیا معادل آمریکا نیست و روابط بینالملل بر اساس موازین حقوق بینالملل و تعهدات و تکالیف بینالمللی دولتها تنظیم میشود، نه بر اساس قوانین داخلی ایالات متحده. ممکن است سناتورهای امضا کننده نامه فوقالذکر به صورت کامل آگاه نباشند که در حقوق بینالملل، دولتها نماینده کل حاکمیت و مسوول روابط خارجی کشور خود و ملزم به اجرای تعهداتی هستند که در روابط با دیگر دولتها میپذیرند و نمیتوانند به بهانه مقررات داخلی از اجرای تعهدات بینالمللی خود سرباز زنند.
وزیر امور خارجه در ادامه گفت: تغییر دولت در هیچ کشوری به معنای منتفی شدن تعهدات بینالمللی آن کشور نیست و لذا هر دولتی در آمریکا ملزم به اجرای تعهداتی است که دولت فعلی آن کشور در یک توافق احتمالی هستهای پذیرا میشود و اگر رییسجمهور بعدی به تعبیر سناتورهای مزبور با یک گردش قلم تعهدات بینالمللی ایالات متحده را منتفی کند، مرتکب نقض آشکار حقوق بینالملل شده است. به ویژه آن که این تعهدات در قالب یک قطعنامه لازم الاجرای شورای امنیت و حاصل مذاکره و توافق با حضور پنج کشور دیگر از جمله تمامی اعضای دائم شورای امنیت باشد. خوب است این سناتورها بدانند که بر اساس حقوق بینالملل کنگره نیز در آینده نمیتواند مفاد توافق را تغییر دهد و بدیهی است که هر اقدام کنگره در جلوگیری از اجرای توافق احتمالی دولت آمریکا به مثابه نقض تعهدات بینالمللی آن دولت خواهد بود.
وی به سناتورهای امضاکننده نامه یادآور شد که بیشترین توافقات بینالمللی ایالات متحده در دهههای اخیر از نوع توافقات اجرایی و نه معاهدات تصویب شده توسط سنا بوده و نامه این سناتورها به معنی بیاعتماد کردن دنیا به اعتبار هزاران توافق اجرایی گذشته، حال و آینده ایالات متحده است.
ظریف در پایان تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران با حسن نیت و اراده کامل سیاسی وارد این مذاکرات شده است و ضروری است که طرفهای مقابل نیز حسن نیت و اراده سیاسی خود را برای رسیدن به توافق و اجرای آن به اثبات برسانند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]