تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 16 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):بزرگ ترين مصيبت ها، نادانى است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826680969




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

معمای جالب لباس از کجا آمد و چه بود؟


واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:


راز لباس؛
معمای جالب لباس از کجا آمد و چه بود؟
 این عکس را چند روز پیش مادری که در حال بازدید از فروشگاه لباس بود برای دخترش فرستاد تا نظرش را درباره لباس بپرسد، اما خیلی زود این تصویر به مایه اختلاف نظر میان مادر و دختر تبدیل شد. 



  به گزارش سرویس علمی جام نیوز، این عکس را چند روز پیش مادری که در حال بازدید از فروشگاه لباس بود برای دخترش فرستاد تا نظرش را درباره لباس بپرسد، اما خیلی زود این تصویر به مایه اختلاف نظر میان مادر و دختر تبدیل شد. یکی می‌گفت لباس سفید و طلایی است و یکی دیگر می‌گفت لباس آبی و مشکی است. بعد از چند ساعت دامنه این اختلاف به دوستان این خانواده کشیده شد و بعد از یک روز به مردم سراسر کره زمین.
به نظر شما واقعیت چیست؟
در حقیقت این تصویر مثال خوبی است که نشان می‌دهد مغز ما انسان‌ها درکی نسبی از واقعیت اطراف دارد و گرچه می‌تواند تباین و تضاد رنگ‌ها را تشخیص دهد، اما نقطه تعادل دیداری ما بستگی به شرایط مختلفی از جمله پیش‌زمینه‌های فکری، آموزشی، زبانی و محیطی دارد.
در حقیقت این تصویر توسط دو گروه مختلف به این ترتیب تفسیر می‌شود: یک لباس آبی زیر نور زرد یا یک لباس سفید زیر سایه آبی.
مسئله این‌جاست که سایه آبی دقیقا در محیط سرشار از نور زرد به وجود می‌آید، بنابراین حتی با نگاه کردن به پس‌زمینه روشن تصویر (نمایش مجدد تصویر اول) باز هم نمی‌توانیم تشخیص دهیم که با نور زرد روی لباسی آبی سر و کار داریم یا با سایه آبی در محیطی که نور زرد در آن حاکم است. نقاش‌ها خیلی خوب با این حقیقت آشنا هستند. مثلا به این نقاشی نگاه کنید:
 

جولیوس چوتونی یک پالئوآرتیست است یعنی کسی که از دایناسورها و جانوران منقرض شده نقاشی می‌کشد. به سایه‌های آبی و مشکی روی بدن این دایناسور و نور طلایی خورشید در سمت دیگر بدن این جانور توجه کنید.
او پس از مشاهده بحث و جدل‌های طولانی درباره رنگ واقعی لباسی که خلقی را سر کار گذشته بود، این یادداشت را ضمیمه نقاشی‌ خود کرد: «اخیرا بحث‌های فراوانی درباره چگونگی دریافت رنگ توسط ما انسان‌ها پیش آمده و نیز این موضوع که چه چیزی رنگ اشیاء را تعیین می‌کند. من فکر می‌کنم درک و دریافت رنگ موضوعی بسیار جذاب است و از آن جالب‌تر این که چگونه بافت نوری محیط اطراف ما، درک ما را از تعادل رنگی تحت تأثیر قرار می‌دهد. تضاد شدید میان تابش نوری دریافت شده از یک منبع تقریبا نقطه‌ای نور طلایی (برای مثال خورشید در حال طلوع) و نور پاشان و بی‌سوی آبی رنگ آسمان باعث می‌شود سمت سایه‌خورده شیئی با الگوی سایه سپید و طلایی، آبی و مشکی رنگ به نظر برسد».
این تضاد دقیقا همان چیزی است که درک کردن آن برای ما ضروری است تا بتوانیم تهدیدها و فرصت‌ها (شکارچی‌ها و شکارها) را تشخیص دهیم. اما تعادل رنگی جهان در چشم ما یکسان نیست. اما چرا؟ به نظر می‌رسد که زبان و درک رنگی ارتباطی تنگاتنگ با هم‌دیگر دارند. بشر از حدود سه ماهگی می‌تواند رنگ‌ها را تشخیص دهد و از حدود چند ماهگی می‌تواند نام رنگ‌ها را فرابگیرد. به نظر می‌رسد منطقه‌ای از مغز که با آموختن زبان ارتباط دارد، با درک رنگ‌ها نیز مرتبط است و با آموختن زبان این قسمت از مغز دچار تغییراتی می‌شود و منطقه‌ای از مغز که مسئول تحلیل زبانی است، ناگهان مسئولیت درک رنگ‌ها را نیز به عهده می‌گیرد. بنابراین زبان در تشخیص رنگ‌ها تأثیری عصب‌شناختی می‌گذارد. بنابراین افرادی که تجربه زبانی متفاوتی دارند، درک رنگی متفاوتی هم خواهند داشت.
نمونه‌های دیگری نیز از چنین اختلافاتی در درک دیداری از جهان وجود دارد. برای مثال یکی از عواملی که می‌تواند روی درک ما از تصاویر جهان اطراف تأثیرگزار باشد، زبان است. چه باور بکنید، چه نه زبان انسان‌ها تأثیری فیزیولوژیک و قابل آزمایش روی عملکرد مغز در دیدن جهان دارد که هم می‌توان در تاریخ زبان و ادبیات فارسی نشانه‌های آن را جستجو کرد و هم در زندگی امروزی برخی مردمانی که تأثیر کمتری از زبان و فرهنگ اروپا پذیرفته‌اند.
در ادبیات کلاسیک ایران با نکته عجیبی درباره کاربرد عنوان رنگ سبز/خضرا در زبان قدما وجود دارد. به نظر می‌رسد که در متون کلاسیک فارسی خیلی جاها برای توصیف رنگ آسمان و حتی دریا، از واژه سبز/خضرا استفاده شده است (ناصرخسرو: «ای قبه گردنده بی‌روزن خضرا…»، مولانا: «…چرخ اخضر خاک را خضرا کند»، «…آن ببین که بحر خضرا را شکافت»، حافظ: «دریای اخضر فلک و کشتی هلال…»، «مزرع سبز فلک دیدم و داس مه نو»)؛ خیلی جاها نیز به هم‌رنگی آسمان با سنگ زبرجد/زمرد (که سبزرنگ است) اشاره شده است (حافظ: «بر این رواق زبرجد…»، «…بر قبه طارم زبرجد»). فیروزه‌ای هم توصیف دیگری است که از رنگ آسمان کرده‌اند که رنگی میان سبز و آبی است. البته بعضی جاها نیز به رنگ کبود/ازرق برای گنبد آسمان اشاره‌شده‌است. (ناصرخسرو: «بشنو سخن این کبود گنبد…») که البته بسامد بسیار کمتری دارد، و واژه «آبی» هم ظاهرا تنها در دوره جدید معنای رنگی پیدا کرده‌است. درواقع معنای واژه آبی در ادبیات کلاسیک فارسی میوه «میوه بِه» است و هیچ‌جا پیش از نهضت بازگشت (که هنر و ادبیات ایران تحت تأثیر عناصر اروپایی قرار گرفت) واژه آبی به معنای رنگ آبی استفاده نشده است.


2درباره این کاربرد عجیب رنگ سبز هیچ توجیهی پیدانشده‌است و اساتید تاریخ ادبیات تنها به این نکته بسنده کرده‌اند که شعرای ایران، از یک سنت ادبی برای سبزنامیدن آسمان پیروی کرده‌اند. اما بررسی قوم‌شناسی می‌تواند پاسخی واضح برای این معمای عجیب داشته باشد. همین امروز هنوز هم در بسیاری از مناطق غیرفارسی‌زبان ایران (مثلاً میان بلوچ‌ها، طالقانی‌ها، برخی ترک‌ها و تالش‌ها) رنگ آسمان و برگ درختان، هر دو با واژه‌ای نامیده می‌شود که ترجمه‌اش به فارسی می‌شود: «سبز». اما در خارج از ایران پژوهش‌های کامل‌تری در مورد اختلاف نام‌گذاری رنگ‌ها در فرهنگ‌های مختلف انجام شده که جالب‌ترین نمونه آن درباره درک رنگ در مردمان «هیمبا» (قبیله‌ای آفریقایی) است. هیمباها رنگ‌ها را مانند ما طبقه‌بندی نمی‌کنند. مثلا به قسمتی از طیف سبز و طیف آبی، می‌گویند «بورو» و به قسمت دیگری از طیف سبز و طیف زرد و نارنجی می‌گویند «دومبو» . در مستند بسیار جالبی از مجموعه «Horizon» به نام «تو همانی را می‌بینی که من می‌بینم؟» (تولید سال ۲۰۱۱) آزمایشی جالب روی مردم هیمبا انجام‌می‌شود. در مرحله اول چند مربع رنگی به آن‌ها نشان داده‌می‌شود که به نظر من و شما همگی یکرنگ هستند اما اختلافی بسیار جزئی در یکی از مربع‌ها وجود دارد که ناشی از تفاوت در میزان جزء آبی‌رنگ است. تشخیص مربع متفاوت برای ما بسیار دشوار است، اما هیمباها بی‌معطلی مربع متفاوت را تشخیص می‌دهند. در مرحله بعدی تعدادی مربع رنگی دیگر به آن‌ها نشان داده‌می‌شود.   این‌بار رنگ یکی از مربع‌ها به وضوح (برای چشمان ما) با بقیه فرق دارد، اما چشمان تیزبین هیمباها نمی‌توانند تفاوتی میان رنگ‌ها تشخیص دهند. نتایج این تحقیقات نشان‌می‌دهد نامی که در فرهنگ‌های مختلف به قسمت‌های مختلف طیف داده شده، همیشه یکسان نیست و این تفاوت درک ما را از رنگ‌ها تغییر می‌دهد. برخی زبان‌شناس‌ها می‌گویند این تأثیر زبان بر روی قشر بینایی مغز است، اما شاید موضوع به این سادگی هم نباشد. به‌هرحال اکنون با وجود چنین مورد عجیبی، دیگر سبزنامیده‌شدن آسمان توسط شعرای ایرانی چندان عجیب نیست.   دانستنی ها/ 2009



۱۹/۱۲/۱۳۹۳ - ۱۸:۴۵




این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن