واضح آرشیو وب فارسی:مهر: کهرم در گفتگو با مهر:
ایران ۲۶ سال گرفتار خشکسالی است/ زمینخواری در جنگل ابر
شناسهٔ خبر: 2515130 سهشنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹:۵۴
استانها > مازندران
ساری - مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در امور محیط طبیعی با بیان اینکه کشور ۲۶ سال با پدیده خشکسالی روبرو است، گفت: ریشه مشکلات ناشی از کم آبی است. اسماعیل کهرم کارشناس برجسته محیط زیست ایران در حاشیه افتتاح ساختمان مرکز منطقه ای کنوانسیون رامسر در گفتگو با خبرنگار مهر، مهماترین چالش و تهدیدهای عمده فراروی محیط زیست کشور را، " آب، آب و آب " برشمرد و به نوشته کوروش کبیر اشاره کرد که خداوند کشور را از دشمن، خشکسالی و دروغ حفظ کند. ریزگردها ریشه در کم آبی داردوی با بیان اینکه ۲۶ ساله گرفتار خشکسالی هستیم گفت: اگر ریزگرد و بیابانزایی را می بینیم ریشه آن در آب است و اگر به ریشه یابی خشک شدن دریاچه ارومیه بنگیریم به مشکل بی آبی می رسیم. وی عنوان کرد: ۴۲۰ میلیارد متر مکعب بارش و بارندگی داریم که تنها ۹۰ میلیارد مترمکعب آن حفظ می کنیم و بقیه یا جایی می ریزند که دسترسی به آن نداریم و یا اینکه بلد نیستیم آن را مدیریت کنیم. کهرم با بیان اینکه ۳۰ میلیارد متر مکعب از آبها و بارشها تبخیر می شوند عنوان کرد: آب زمانیکه پشت سد انبار شد، تبخیر شده و از دست ما خارج می شود.
این کارشناس برجسته محیط زیست کشور با اظهار اینکه منبع و مسئله اصلی ریزگردها بی آب است، گفت: ما اکنون در منطقه خشک و نیمه خشک جهان واقع هستیم و کمتر از یک سوم معدل جهان آب دریافت می کنیم، یعنی جهان ۸۵۰ میلی متر و ما زیر ۲۵۰ میلی متر و گاهی زیر ۱۰۰ میلی متر آب از طریق بارندگی دریافت می کنیم. ۶۰۰ دریاچه دچار خشکسالی هستند/ ۸۵ درصد ریزگردها منشاء خارجی دارندوی با اشاره به اینکه ریزگردها ریشه در بی آبی دارد به گفته عیسی کلانتری مامور احیای دریاچه ارومیه اشاره کرد و افزود: طبق گفته وی ۶۰۰ دریاچه در ایران دچار خشکسالی هستند و امروز و فردا خشک می شوند و از بین می روند. مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه ما در کشور وسیع بدون آب زندگی می کنیم گفت: تا وقتی آب هست، تالابی مانند هامون، میانکاله، انزلی وجود دارد و زمانیکه تالاب از بین رفت، ریزگردها را شاهد هستیم. وی بیان کرد: اکنون تصاویر ماهواره ای از سوریه، ترکیه و عربستان داریم که نشان می دهد که سدهایی که روی دجله وفرات بسته شده از جمله عواملی است که سبب بروز ریزگردهایی شده است و منشاء بروز این پدیده شده است. اسماعیل کهرم افزود: پیش بینی شده حدود ۸۵ درصد ریزگردها ریشه در خارج دارند از اینرو به آن ریزگرد عربی و خارجی می گویند ولی بقیه مرتبط به خودمان است و وقتی هامون یا پریشان و گاوخونی خشک شوند، ریزگرد تولید می کنند. آینده مبهم جنگل ابر/ ریشه ساخت جاده زمینخواری استمشاور رئیس سازمان حفاظ محیط زیست ایران در بخشی دیگری از گفتگو در پاسخ به خبرنگار مهر درباره آینده مبهم جنگل ابر و روند جاده سازی در آن با انتقاد از این وضعیت گفت: نمی دانم چه فکر و مغزی اجازه ساخت جاده در این جنگل که شاهکار خلقت است را می دهد؟.
وی با بیان اینکه عده ای نگران جاده نیستند زیرا جاده های مختلفی از سمنان به پایتخت می رود می گوید: ریشه ساخت جاده زمینخواری است و با ساخت جاده اراضی اطراف در بورس فروش قرار می گیرد و می خواهند زمینها را قطعه قطعه و تکه تکه برای فروش کنند. اسماعیل کهرم با اشاره به اینکه در واقع ساخت جاده در جنگل ابر، یک قول و وعده انتخاباتی بوده است، گفت: خانم ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت من نمی گذارم این جاده ساخته شود ولی متاسفانه همان جریان و وعده انتخاباتی در مجلس تبدیل به طوفان شد و ۱۵۲ نماینده با ارسال نامه به رئیس جمهور خواهان احداث جاده در جنگل ابر شدند. وی به پیامدهای ساخت جاده در جنگل ابر اشاره و اضافه کرد: جنگل ابر از زمین شناسی یک معجره است و تکه ای از جنگل های هیرکانی شمال است که قدمت ۲.۵ میلیون ساله دارد و عده ای با کدام توجیه می خواهند در این جنگل جاده بسازند. تخریب جنگل سبب از بین رفتن ابرها هم می شودکارشناس برجسته محیط زیست ایران با بیان اینکه دو نقطه در ایران در ارسباران و جنگل ابر شاهد معجزه ای در خلقت هستیم، گفت: اگر جنگل ابر از بین رود ابرها نیز از بین می رود و درختان این جنگل جلوی تعریق و تبخیر را می گیرند و نمی دانم چه اصراری به ساخت جاده پنجم شاهرود به تهران وجود دارد. کهرم با اشاره تراکم تنوع زیستی در جنگل ابر یادآور شد: حیات در زیر بوته های جنگل ابر جریان دارد و چگونه می شود برای چند ویلا و ساختمان، این حیات را از بین ببریم. وی با اشاره به تاکید سازمان حفاظت محیط زیست برای حفظ جنگل ابر اظهار امیدواری کرد تا جلوی جاده سازی در آن گرفته شود.
پیامدهای زیانبار عبور جاده از جنگل گلستانکارشناس برجسته محیط زیست ایران همچنین درباره جاده آسیایی که از جنگل گلستان و پارک ملی عبور می کند نیز گفت: تلفات حیات وحش که بر اثر این جاده داشتیم سنگین است و اگر در زمان احداث، جاده چند درجه منحرف شده بود، اکنون شاهد عبور آن از جنگل گلستان نبوده ایم. اسماعیل کهرم افزود: اکنون یک عزم جزمی وجود دارد تا جاده را از جنگل گلستان خارج کنند ولی این گزینه گران و هزینه بر است ولی بنظر بنده اگر امروز نیز این جاده را از جنگل خارج کنیم، نفع کرده ایم. مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور درباره تشکیل مرکز منطقه ای کنوانسیون رامسر اظهار داشت: در حال حاضر بیش از ۱۷۰۰ تالاب از سراسر جهان در این کنوانسیون ثبت شده است و ۲۲ تالاب ایران نیز عضو این کنوانسیون است. نیازمند حفظ تالابها هستیماسماعیل کهرم یادآور شد: در ابتدای تشکیل کنوانسیون رامسر قرار شد که کشورها از تالابها حفاظت کنند و دست به ترکیب آن نزنند و از ساخت و سازها در حاشیه جلوگیری شود.
وی با بیان اینکه متاسفانه هشت تالاب ایران در لیست مونترال و در معرض خطر است گفت: دریاچه ارومیه یکی از این تالابهاست که در حال خشک شدن است و باید توجه دولت را به مسئله تالابها جلب کرد. اسماعیل کهرم گفت: ما به عنوان یک کشور قرار گرفته در کمربند خشک و نیمه خشک به تالابها نیاز داریم و باید آن را حفظ کنیم و در حال حاضر، حیات در تالابهای کشور از بین رفته و منشاء ریزگردها شده است. وی با اشاره به اینکه تالاب هامون ۲۴۰ هکتار با عمق ۹ متری بود که اکنون وضعیت خوبی ندارد گفت: باید بری نجات تالابها تلاش و همت کرد. مرکز منطقه ای کنوانسیون رامسر در شهرستان رامسر واقع شده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]