محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842273333
روابط ايران و ترکيه؛ فرصت ها و چالش ها
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۸ اسفند ۱۳۹۳ (۲۳:۹ب.ظ)
روابط ايران و ترکيه؛ فرصت ها و چالش ها گروه بين الملل خبرگزاري موج
منطقه خاورميانه به دليل شرايط خاص و ژئوپوليتيکي خود موجب شده است، تحليل مسائل اين منطقه از جهان به يکي از پوياترين مباحث در حوزه مطالعات بين المللي تبديل شود. ظهور انقلاب هاي عربي در خاورميانه، مسأله سوريه، ظهور گروه هاي تندرو و حمله همه جانبه به عراق و در آخر مباحث کردها در منطقه تنش هايي را در روابط کشورهاي قدرتمند منطقه به وجود آورده است و موجب ورود قدرت هاي بين الملل و تشکيل ائتلاف هايي در منطقه شده است. کشور هايي مانند ايران، ترکيه، عربستان و مصر با توجه به شرايط جديد به وجود آمده در منطقه در پي استفاده مطلوب از فرصت هاي جديد و نفوذ در منطقه بر آمدند. با اين پيش فرض يکي از مسائلي که نمي توان ساده به آن نگاه کرد و نيازمند بررسي جامع و تخصصي است، روابط دو طرفه کشورهاي قدرتمند منطقه علل خصوص کشورهاي تاثير گذاري مانند ايران و ترکيه خواهد بود. همگرايي بين دو کشور، بعد از به قدرت رسيدن حزب عدالت و توسعه در ترکيه يک روند مطلوب را تجربه کرد. محمود واعظي، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات، در نشستي با حضور جودت يلماز، وزير توسعه و برنامهريزي ترکيه و هيأت همراه که به تهران سفر کرده بودند، گفت: هدفگذاري ما افزايش برنامه همکاريهاي دو کشور به 30 ميليارد دلار است و با توجه به فضاي مثبتي که ميان دو دولت و ملت وجود دارد انجام شدني است. اين همگرايي از سوي هر دو کشور با وجود مشترکات سياسي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي به صورت جدي و در راستاي تامين نياز هاي دو طرف دنبال شده است. اين در حالي است که در تاريخ روابط دو کشور شاهد تنش هاي جدي نيز بر سر مسائل منطقه و بين المللي بوده ايم. رويدادهاي سوريه و اتخاذ سياست ها در قبال حکومت سوريه از سوي دو کشور تنش زا ترين مسأله به وجود آمده در سال هاي اخير بوده که موجب تيرگي روابط دو رقيب ديرينه شده است. ترکيه در اتخاذ و پي گيري سياست هاي خارجي در منطقه در مورد حکومت سوريه، همگرايي با داعش، همچنين حمايت از اخوان المسلمين در مصر و بستن شمشير از رو براي حاکمان نظامي مصر و ايجاد چالش با ايالت متحده آمريکا خود را در يک انزواي منطقه اي احساس و در جست و جوي فرصت هايي جديد در منطقه براي پيش برد اهداف تجاري خود که اساس سياست خارجي ترکيه را شامل مي شود، بر آمده است. مهم ترين مسأله نيز براي ايران در سال هاي گذشته علاوه بر موارد مورد اشتراک با ترکيه در مورد حوادث منطقه اي، مذاکرات هسته اي با گروه 1+5 بوده است. تحريم ها براي ايران از سوي غرب مطمئنا براي ترکيه يک فرصت محسوب مي شد و اين شرايط يک امتياز براي اين کشور بود.
بعد از سه سال تيرگي روابط بين دو کشور شاهد همگرايي مجدد ايران و ترکيه در سطح وسيع بوده ايم که اين امر بعد از سفر خرداد امسال دکتر روحاني به ترکيه محقق شد. در ادامه همين هدف طرف ترک نيز با برنامه ريزي براي سفر به ايران با هيأت عالي به رهبري رئيس جمهور ترکيه، رجب طيب اردوغان قرار بود در ژانويه (دي) سفري به تهران داشته باشد که اين سفر قرار است بلافاصله بعد از عيد نوروز و در فروردين انجام شود.
اهميت اين همگرايي و همچنين نياز هاي متقابل دو طرف، مسأله اي است که مي بايد به آن پرداخت. عباس کاکايي، کارشناس ارشد مسائل منطقه اي و صاحب تأليف در حوزه ترکيه، در پاسخ به اين سؤال که "با توجه به شرايط منطقه و همچنين مسائل داخلي ايران و ترکيه، کدام يک از اين دو کشور نياز بيشتري به همگرايي با طرف مقابل دارد"، گفت: ترکيه و ايران هردو از ديرباز جزو بازيگران قدرتمند منطقه اي هستند که تلاش مي کنند قدرت و نفوذ خود را در خاورميانه افزايش دهند. ترکيه در يک دهه اخير به دنبال دستيابي به يک توازن راهبردي جديد و پيشرفته تمام همسايگانش، از مناطق بالکان و درياي سياه گرفته تا آسياي مرکزي و حتي تا خاور دور و کشورهاي جنوب صحراي افريقا بوده است. در اين راستا سياست خارجي ترکيه در ارتباط با ايران طي سه سال اخير تحت تاثير عواملي همچون، مسأله تروريسم، بهار عربي، صلح خاورميانه، تجارت، انرژي، تحولات منطقه اي از جمله عراق و سوريه، قرار گرفته است. با وقوع تحولاتي که در ماه هاي گذشته در شرايط منطقه اي و بين المللي به وجود آمده است، گرايش اسلام گرايان ترک به ايران بيشتر از گذشته شده است. علت اين امر را مي توان در دو مقوله "ديپلماسي تجارت" و "انزواي منطقه اي ترکيه" جستجو کرد. ترکيه، به عنوان بخشي از "سياست عدم مشکل با همسايگان خود"، در سال هاي اخير بر روي بهبود روابط خود با ايران که اساس آن در انگيزه هاي اقتصادي قرار دارد، کار کرده است.
وي در اين خصوص که چرا سياست خارجه ترکيه راغب تر به ايجاد همگرايي با ايران است نيز تصريح کرد: در ارتباط با اين مسأله بايد اشاره کرد که صنايع توليدي، اقتصادي و خدماتي ترکيه نيازمند بازارهاي جديد هستند، همسايگان غير ايراني ترکيه و بازيگراني که در گذشته پايگاه نفوذ اقتصادي ترکيه بودند، جايگاه سابق را در ديپلماسي تجاري اين کشور ندارند زير اروپا امکانات محدودي براي رشد ترکيه دارد، مناطق بالکان توسط همسايگاه غربي تامين مي شود، آسياي مرکزي و قفقاز نيز به اشباع رسيده اند. ضمن اينکه ترکيه در سال هاي اخير بر روي کشورهاي بي ثبات سرمايه گذاري کرده است که اين امر ترکيه را با رکود اقتصادي مواجه ساخته است. بنابراين پي گيري ديپلماسي تجارت در سياست خارجي در ارتباط با ايران پاسخي به اين خلاء هاي شکل گرفته است. جمعيت زياد ايران، بازار بزرگ، ثبات سياسي در ايران مي تواند اقتصاد ترکيه را از حالت رکود خارج کند، همانطوري که در دوره جنگ ايران و عراق، و بي طرفي مثبت ترکيه در اين جنگ، اقتصاد ترکيه را تکان داد و خيلي ها از آن به عنوان معجزه اقتصادي ترکيه نام مي برند. ترکيه با اعلام بي طرفي بر سياست هاي تجاري خود توانست با پياده کردن سياست هاي جديد تجاري با مدلي شبيه کشورهاي غربي از سوي حزب "مام ميهن" که تازگي به قدرت رسيده بود، کشور را از بحران خارج و همچنين به يک رشد اقتصادي بالا نيز دست يابد. لذا اسلام گرايان ترک با وجود اختلافات ايدئولوژيکي، سياسي و منطقه اي حساب ويژه اي بر روي ايران باز کرده اند. ضمن اينکه ايران هم به دليل تحريم هاي بين المللي، مي تواند شريک تجاري خوبي براي ترکيه باشد. نمود اين امر از سال 2007 قابل مشاهده است.
اين کارشناس در ارتباط با اين موضوع که تحولات جديد خاورميانه چه تاثيري بر همگرايي در روابط ايران و ترکيه گذاشته است نيز توضيح داد: در ارتباط با اين مسئله بايد يادآور شد که تحولات جديد منطقه خاورميانه از جمله خيزش مردمي در جهان عرب که از آن به «بهار عربي» ياد مي شود رقابت ها فرصت ها و چالش هاي را بر سر نفوذ منطقه اي بين ايران و ترکيه به وجود آورده است. ترکيه خود را، به عنوان حامي و الگوي الهام بخش، در مرکز بهار عربي قرار داد و بر اتحاد ترکي ـ عربي تام و تمام تأکيد مي کرد. ترک ها بر اين باورند که بهره گيري از ديپلماسي ترکي؛ يعني آموزه هاي اسلام ترکي، سکولاريسم و روندهاي سياسي اقتصادي اين کشور مي تواند جايگزين مناسبي براي نظام هاي سياسي اين کشورها باشد. در مقابل رويکرد ايران مبني بر بهره بري از سرخوردگي عمومي از بي عدالتي در منطقه و به خدمت گرفتن نمايندگان سياسي به رقابت با ديپلماسي ترکي در جهان عرب پرداخت، اما؛ وقايع اخير در ،مصر، سوريه، ليبي، بازي ترکيه در بهار عربي را با چالش روبه رو کرد و تاحدودي منجر به انزواي ترکيه در منطقه شد. در مصر اخوان المسلمين در محدوديت قرار گرفتند، در سوريه آرزوي برکناري اسد تحقق نيافت. سفر به ايران به دليل نزديکي هاي که ايران با سوريه دارد را مي توان گامي در راستاي گريز از اين انزوا ارزيابي کرد.
وي در اين خصوص که آيا تهديد داعش موجب همگرايي اين دو کشور خواهد شد يا چالش هاي جديدي را در منطقه براي دو کشور ايجاد خواهد کرد، گفت: يکي از موارد مهمي که مي تواند زمينه همگرايي ايران و ترکيه را تقويت کند، مبارزه با تروريسم است، که ائتلاف و همکاري دو کشور را طلب مي کند. کما اينکه حمله نيروهاي دولت اسلامي به کوباني و حمايت ترکيه از اين اقدام بيش از پيش دوگانگي در تصميم گيري سياست خارجي اسلام گرايان ترک را نشان داد. وقتي ايالات متحد اعلام کرد که ائتلافي از نيروها براي جنگ با نيروهاي داعش ايجاد مي کند تا مانع پيشروي آنها به سمت کوباني شود. ترکيه در دو راهي قرار گرفته، از يک طرف جنگ با داعش بشار اسد را تقويت خواهد کرد. و از طرف ديگر عدم جنگ با آن، داعش را تقويت خواهد کرد. انتخاب گزينه دوم توسط اسلام گرايان ترک با هدف خاصي صورت گرفت.
1) گرفتن امتياز از ايالات متحده مبني بر اينکه آمريکا مخالفان بشار اسد را تقويت کند.
2) چانه زني حزب پ.ک.ک را در روند مذاکرات صلح کمرنگ کند.
3) عملکرد کردهاي سوريه و کانتون هاي شکل گرفته توسط آنان را زير سوال ببرد.
وي خاطرنشان کرد: ترکيه از تشکيل اين کانون ها در سوريه وحشت داشت؛ مخصوصا اينکه گرايش هاي آنها به پ.ک.ک نزديک است، لذا از کوباني به عنوان قرباني استفاده مي کند، تا اين اتحاد را بر هم زند، و به گفته خود چالش هاي آينده را با استفاده فرصت بين المللي به وجود آمده مديريت کنند. در نهايت حمايت ترکيه در منطقه احتمالاً افت قابل توجهي پيدا کرده است. در کوتاه مدت تا ميان مدت، ناآرامي منطقه اي و بحران داخلي، ترکيه را در موضع دفاعي قرار مي دهد و به نفع يکي از نقطه قوت هاي ايران عمل خواهد کرد: توانايي بهره بري از بي ثباتي و اختلافات، تمايل به بي نظمي مديريت شده به منظور بازداشتن رقباي خود، تاکتيکي است که جمهوري اسلامي در اجراي آن تبحر دارد.
علي دادخواه
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]
صفحات پیشنهادی
- همایش فرصت ها و چالش های انبوه سازی در ایران به میزبانی اهواز آغاز شد
همایش فرصت ها و چالش های انبوه سازی در ایران به میزبانی اهواز آغاز شد اهواز - ایرنا - نخستین همایش فرصت ها و چالش های انبوه سازی در ایران به میزبانی اهواز روز یکشنبه در تالار امام رضا ع شهرک نفت آغاز به کار کرد به گزارش ایرنا دبیر این همایش دو روزه در آیین آغازین این همایش بانبود متولی مشخص، چالش گردشگری سلامت |اخبار ایران و جهان
نبود متولی مشخص چالش گردشگری سلامت کد خبر ۴۷۹۲۵۵ تاریخ انتشار ۰۹ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹ ۴۵ - 28 February 2015 عضو هیات رئیسه کمیسیون اجتماعی مجلس با انتقاد از اینکه گردشگری سلامت متولی خاصی ندارد گفت مهمترین مشکل توریسم سلامت نبود یک متولی مشخص است بنابراین چون متولی خاصی ندارد همعلاقمندی قزاقستان برای توسعه روابط دفاعی با ایران
سهشنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۱ ۵۹ فرمانده نیروی دریایی قزاقستان از علاقمندی کشورش برای توسعه روابط دفاعی با ایران خبر داد به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا امیر دریادار حبیب الله سیاری در دیدار با دریادار ژانداربیک ژانزاکف فرمانده نیروی دریایی نیروهای مسلح جم- سفیر ایران در روسیه: تحولات خوبی در روابط دو کشور شاهدیم
سفیر ایران در روسیه تحولات خوبی در روابط دو کشور شاهدیم نهاوند – ایرنا – سفیر ایران در روسیه گفت تحولات خوبی در روابط سیاسی و بویژه اقتصادی میان دو کشور ایران و روسیه در حال رخ دادن است به گزارش ایرنا مهدی سنایی شامگاه شنبه در نشست با فعالان اقتصادی و سرمایه گذاران بخش خصوصی نمسکن مهر چالش نظام شهرسازي ايران در ۱۰ سال آينده
۱۶ اسفند ۱۳۹۳ ۹ ۳۱ق ظ نايب رئيس شهرسازان ايران مطرح کرد مسکن مهر چالش نظام شهرسازي ايران در ۱۰ سال آينده نايبرئيس شهر سازان ايران بزرگترين چالش نظام شهرسازي ايران در ۱۰ سال آينده را مسکن مهر دانست و گفت نهادهاي مؤثر در فرآيند تهيه و تحقيق طرحهاي توسعه و عمران نهادهاي اجتماتاكید لالوویچ بر تقویت روابط سیاسی ایران با كشورها
برای حضور در هیات رئیسه اتحادیه كشتی تاكید لالوویچ بر تقویت روابط سیاسی ایران با كشورها شناسهٔ خبر 2506252 چهارشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۰ ۱۳ ورزش > کشتی و وزنه برداری رئیس اتحادیه جهانی كشتی معتقد است موفقیت نمایندگان ایران در انتخابات هیات رئیسه این اتحادیه وابستگی زیادی به روچالش پولهای کثیف در اقتصاد ایران |اخبار ایران و جهان
چالش پولهای کثیف در اقتصاد ایران ریاست محترم قوه قضائیه در سفر به لرستان خبر از اعطای تسهیلات بدون اخذ ضمانت نامه به میزان شش هزار و پانصد میلیارد تومان به یک نفر دادند و اعلام داشتند این پرونده به جریان افتاده است به فاصله کمی وزیر کشور نیز به عنوان رئیس ستاد مبارزه با مواد مخفرصت ترانزیت کالا به روسیه از مسیر ایران
یادداشت رسیده به مهر فرصت ترانزیت کالا به روسیه از مسیر ایران شناسهٔ خبر 2506098 چهارشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۱ ۵۱ اقتصاد > صنعت و معدن و تجارت مدیرکل دفتر توسعه صادرات سازمان توسعه تجارت در یادداشتی با برشمردن فرصتهای ترانزیت کالا به روسیه از مسیر ایران گفت جمهوری اسلامی ایراجام جم ایام - روابط اقتصادی ایران و آمریکا در دوره پهلوی
روابط اقتصادی ایران و آمریکا بگونه ای بود که در درازمدت آسیبهای جدی به بخشهای تولیدی و کشاورزی کشور وارد کرد و باعث شد تا کشور در زمینهی بسیاری از کالاهای اساسی به کشورهایی چون آمریکا وابسته شد بنا بر اعلام وزارت امورخارجه در اسفند سال 1356 حجم مبادلات ایران و آمریکا طی دهروابط ایران-آمریکا در پرتو مذاکرات هستهای
روابط ایران-آمریکا در پرتو مذاکرات هستهای وبلاگ > برزگر کیهان - موضوع مذاکرات هستهای ایران به معادلات سیاسی منطقه نیز مربوط میشود که نتیجه آن ظهور یک باور جدید از اهمیت نقش و ارزش مشارکت با ایران در حل مسائل منطقهای در لایههای قدرت آمریکا و غرب است روند مذاکراايران و يمن در مسير توسعه روابط
۱۱ اسفند ۱۳۹۳ ۹ ۵۴ق ظ ايران و يمن در مسير توسعه روابط با سفر هيئت دولتي يمن به تهران دوره جديدي از روابط ايران و يمن آغاز شده است به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج هيئت دولتي در يمن به رياست صالح الصماد رئيس شوراي سياسي جنبش انصارالله يمن به تهران سفر کرد شماري از مسئوفرصت های سرمایه گذاری مناسبی برای ایرانیان در عراق وجود دارد
طاهری فرصت های سرمایه گذاری مناسبی برای ایرانیان در عراق وجود دارد شناسهٔ خبر 2510056 دوشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۶ ۱۰ استانها > زنجان زنجان-سرکنسول ایران درکربلا بااشاره به فرصت های سرمایه گذاری بسیارمناسبی که برای ایرانیان در عراق وجود داردگفت باید از فرصت بوجود آمده درعراق بچگونه روابط آرژانتین و رژیم اسرائیل به پایینترین سطح خود رسید؟ |اخبار ایران و جهان
چگونه روابط آرژانتین و رژیم اسرائیل به پایینترین سطح خود رسید هرچند جنجالی که طی هفته های اخیر بر سر موضوع مرگ دادستان آرژانتینی مسئول بررسی پرونده آمیا به وجود آمده بود اکنون تا حدی فروکش کرده اما در نتیجه آن روابط آرژانتین با رژیم اسرائیل به پایین ترین حد خود طی سال های اخیچالش جدید سناتورها برای اوباما بر سر ایران
چالش جدید سناتورها برای اوباما بر سر ایران سناتورهای جمهوری خواه و دموکرات آمریکایی لایحهای جدید ارائه کردند که کنگره را به بررسی هرگونه توافق هستهای با ایران ملزم میکند خبرگزاری ایسنا سناتورهای جمهوری خواه و دموکرات آمریکایی لایحهای جدید ارائه کردند که کنگره را به بررسی هرولایتی: استراتژیهای مقام معظم رهبری روابط ایران و اروپا را مفید میداند/جنتیلونی: امیدواریم به نتیجه رسیدن پر
در دیدار وزیر امور خارجه ایتالیا با ولایتی مطرح شد ولایتی استراتژیهای مقام معظم رهبری روابط ایران و اروپا را مفید میداند جنتیلونی امیدواریم به نتیجه رسیدن پرونده هستهای راهگشای روابط دو کشور باشد علی اکبر ولایتی رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با پائولو جنتتوسعه روابط حملونقلي بين دو كشور ايران و گرجستان
۶ اسفند ۱۳۹۳ ۱۶ ۳۶ب ظ توسعه روابط حملونقلي بين دو كشور ايران و گرجستان ششمين اجلاس کميسيون مشترک حملونقل بينالمللي جادهاي کالا و مسافر جمهوري اسلامي ايران ـ گرجستان با حضور معاون وزير راه و شهرسازي جمهوري اسلامي ايران و معاون وزير اقتصاد جمهوري گرجستان در تهران برگزار شد بمعاون استاندار آذربایجانشرقی: آذربایجانشرقی و ویتنام فرصتهای زیادی برای توسعه روابط دارند
معاون استاندار آذربایجانشرقی آذربایجانشرقی و ویتنام فرصتهای زیادی برای توسعه روابط دارندمعاون استاندار آذربایجانشرقی و سفیر ویتنام در ایران ضمن تاکید بر گسترش روابط دوجانبه و استفاده از فرصتهای پیش رو در این زمینه بازدید هیاتهای تجاری و اقتصادی دو طرف از توانمندیهای یکدیگ-
گوناگون
پربازدیدترینها