تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 29 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):همّت مؤمن در نماز و روزه و عبادت است و همّت منافق در خوردن و نوشيدن؛ مانند حيوا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842273333




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

روابط ايران و ترکيه؛ فرصت ها و چالش ها


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۱۸ اسفند ۱۳۹۳ (۲۳:۹ب.ظ)
روابط ايران و ترکيه؛ فرصت ها و چالش ها گروه بين الملل خبرگزاري موج
منطقه خاورميانه به دليل شرايط خاص و ژئوپوليتيکي خود موجب شده است، تحليل مسائل اين منطقه از جهان به يکي از پوياترين مباحث در حوزه مطالعات بين المللي تبديل شود. ظهور انقلاب هاي عربي در خاورميانه، مسأله سوريه، ظهور گروه هاي تندرو و حمله همه جانبه به عراق و در آخر مباحث کردها در منطقه تنش هايي را در روابط کشورهاي قدرتمند منطقه به وجود آورده است و موجب ورود قدرت هاي بين الملل و تشکيل ائتلاف هايي در منطقه شده است. کشور هايي مانند ايران، ترکيه، عربستان و مصر با توجه به شرايط جديد به وجود آمده در منطقه در پي استفاده مطلوب از فرصت هاي جديد و نفوذ در منطقه بر آمدند. با اين پيش فرض يکي از مسائلي که نمي توان ساده به آن نگاه کرد و نيازمند بررسي جامع و تخصصي است، روابط دو طرفه کشورهاي قدرتمند منطقه علل خصوص کشورهاي تاثير گذاري مانند ايران و ترکيه خواهد بود. همگرايي بين دو کشور، بعد از به قدرت رسيدن حزب عدالت و توسعه در ترکيه يک روند مطلوب را تجربه کرد. محمود واعظي، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات، در نشستي با حضور جودت يلماز، وزير توسعه و برنامه‌ريزي ترکيه و هيأت همراه که به تهران سفر کرده بودند، گفت: هدفگذاري ما افزايش برنامه همکاري‌هاي دو کشور به 30 ميليارد دلار است و با توجه به فضاي مثبتي که ميان دو دولت و ملت وجود دارد انجام شدني است. اين همگرايي از سوي هر دو کشور با وجود مشترکات سياسي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي به صورت جدي و در راستاي تامين نياز هاي دو طرف دنبال شده است. اين در حالي است که در تاريخ روابط دو کشور شاهد تنش هاي جدي نيز بر سر مسائل منطقه و بين المللي بوده ايم. رويدادهاي سوريه و اتخاذ سياست ها در قبال حکومت سوريه از سوي دو کشور تنش زا ترين مسأله به وجود آمده در سال هاي اخير بوده که موجب تيرگي روابط دو رقيب ديرينه شده است. ترکيه در اتخاذ و پي گيري سياست هاي خارجي در منطقه در مورد حکومت سوريه، همگرايي با داعش، همچنين حمايت از اخوان المسلمين در مصر و بستن شمشير از رو براي حاکمان نظامي مصر و ايجاد چالش با ايالت متحده آمريکا خود را در يک انزواي منطقه اي احساس و در جست و جوي فرصت هايي جديد در منطقه براي پيش برد اهداف تجاري خود که اساس سياست خارجي ترکيه را شامل مي شود، بر آمده است. مهم ترين مسأله نيز براي ايران در سال هاي گذشته علاوه بر موارد مورد اشتراک با ترکيه در مورد حوادث منطقه اي، مذاکرات هسته اي با گروه 1+5 بوده است. تحريم ها براي ايران از سوي غرب مطمئنا براي ترکيه يک فرصت محسوب مي شد و اين شرايط يک امتياز براي اين کشور بود.
بعد از سه سال تيرگي روابط بين دو کشور شاهد همگرايي مجدد ايران و ترکيه در سطح وسيع بوده ايم که اين امر بعد از سفر خرداد امسال دکتر روحاني به ترکيه محقق شد. در ادامه همين هدف طرف ترک نيز با برنامه ريزي براي سفر به ايران با هيأت عالي به رهبري رئيس جمهور ترکيه، رجب طيب اردوغان قرار بود در ژانويه (دي) سفري به تهران داشته باشد که اين سفر قرار است بلافاصله بعد از عيد نوروز و در فروردين انجام شود.
اهميت اين همگرايي و همچنين نياز هاي متقابل دو طرف، مسأله اي است که مي بايد به آن پرداخت. عباس کاکايي، کارشناس ارشد مسائل منطقه اي و صاحب تأليف در حوزه ترکيه، در پاسخ به اين سؤال که "با توجه به شرايط منطقه و همچنين مسائل داخلي ايران و ترکيه، کدام يک از اين دو کشور نياز بيشتري به همگرايي با طرف مقابل دارد"، گفت: ترکيه و ايران هردو از ديرباز جزو بازيگران قدرتمند منطقه اي هستند که تلاش مي کنند قدرت و نفوذ خود را در خاورميانه افزايش دهند. ترکيه در يک دهه اخير به دنبال دستيابي به يک توازن راهبردي جديد و پيشرفته تمام همسايگانش، از مناطق بالکان و درياي سياه گرفته تا آسياي مرکزي و حتي تا خاور دور و کشورهاي جنوب صحراي افريقا بوده است. در اين راستا سياست خارجي ترکيه در ارتباط با ايران طي سه سال اخير تحت تاثير عواملي همچون، مسأله تروريسم، بهار عربي، صلح خاورميانه، تجارت، انرژي، تحولات منطقه اي از جمله عراق و سوريه، قرار گرفته است. با وقوع تحولاتي که در ماه هاي گذشته در شرايط منطقه اي و بين المللي به وجود آمده است، گرايش اسلام گرايان ترک به ايران بيشتر از گذشته شده است. علت اين امر را مي توان در دو مقوله "ديپلماسي تجارت" و "انزواي منطقه اي ترکيه" جستجو کرد. ترکيه، به عنوان بخشي از "سياست عدم مشکل با همسايگان خود"، در سال هاي اخير بر روي بهبود روابط خود با ايران که اساس آن در انگيزه هاي اقتصادي قرار دارد، کار کرده است.
وي در اين خصوص که چرا سياست خارجه ترکيه راغب تر به ايجاد همگرايي با ايران است نيز تصريح کرد: در ارتباط با اين مسأله بايد اشاره کرد که صنايع توليدي، اقتصادي و خدماتي ترکيه نيازمند بازارهاي جديد هستند، همسايگان غير ايراني ترکيه و بازيگراني که در گذشته پايگاه نفوذ اقتصادي ترکيه بودند، جايگاه سابق را در ديپلماسي تجاري اين کشور ندارند زير اروپا امکانات محدودي براي رشد ترکيه دارد، مناطق بالکان توسط همسايگاه غربي تامين مي شود، آسياي مرکزي و قفقاز نيز به اشباع رسيده اند. ضمن اينکه ترکيه در سال هاي اخير بر روي کشورهاي بي ثبات سرمايه گذاري کرده است که اين امر ترکيه را با رکود اقتصادي مواجه ساخته است. بنابراين پي گيري ديپلماسي تجارت در سياست خارجي در ارتباط با ايران پاسخي به اين خلاء هاي شکل گرفته است. جمعيت زياد ايران، بازار بزرگ، ثبات سياسي در ايران مي تواند اقتصاد ترکيه را از حالت رکود خارج کند، همانطوري که در دوره جنگ ايران و عراق، و بي طرفي مثبت ترکيه در اين جنگ، اقتصاد ترکيه را تکان داد و خيلي ها از آن به عنوان معجزه اقتصادي ترکيه نام مي برند. ترکيه با اعلام بي طرفي بر سياست هاي تجاري خود توانست با پياده کردن سياست هاي جديد تجاري با مدلي شبيه کشورهاي غربي از سوي حزب "مام ميهن" که تازگي به قدرت رسيده بود، کشور را از بحران خارج و همچنين به يک رشد اقتصادي بالا نيز دست يابد. لذا اسلام گرايان ترک با وجود اختلافات ايدئولوژيکي، سياسي و منطقه اي حساب ويژه اي بر روي ايران باز کرده اند. ضمن اينکه ايران هم به دليل تحريم هاي بين المللي، مي تواند شريک تجاري خوبي براي ترکيه باشد. نمود اين امر از سال 2007 قابل مشاهده است.
اين کارشناس در ارتباط با اين موضوع که تحولات جديد خاورميانه چه تاثيري بر همگرايي در روابط ايران و ترکيه گذاشته است نيز توضيح داد: در ارتباط با اين مسئله بايد يادآور شد که تحولات جديد منطقه خاورميانه از جمله خيزش مردمي در جهان عرب که از آن به «بهار عربي» ياد مي شود رقابت ها فرصت ها و چالش هاي را بر سر نفوذ منطقه اي بين ايران و ترکيه به وجود آورده است. ترکيه خود را، به عنوان حامي و الگوي الهام بخش، در مرکز بهار عربي قرار داد و بر اتحاد ترکي ـ عربي تام و تمام تأکيد مي کرد. ترک ها بر اين باورند که بهره گيري از ديپلماسي ترکي؛ يعني آموزه هاي اسلام ترکي، سکولاريسم و روندهاي سياسي اقتصادي اين کشور مي تواند جايگزين مناسبي براي نظام هاي سياسي اين کشورها باشد. در مقابل رويکرد ايران مبني بر بهره بري از سرخوردگي عمومي از بي عدالتي در منطقه و به خدمت گرفتن نمايندگان سياسي به رقابت با ديپلماسي ترکي در جهان عرب پرداخت، اما؛ وقايع اخير در ،مصر، سوريه، ليبي، بازي ترکيه در بهار عربي را با چالش روبه رو کرد و تاحدودي منجر به انزواي ترکيه در منطقه شد. در مصر اخوان المسلمين در محدوديت قرار گرفتند، در سوريه آرزوي برکناري اسد تحقق نيافت. سفر به ايران به دليل نزديکي هاي که ايران با سوريه دارد را مي توان گامي در راستاي گريز از اين انزوا ارزيابي کرد.
وي در اين خصوص که آيا تهديد داعش موجب همگرايي اين دو کشور خواهد شد يا چالش هاي جديدي را در منطقه براي دو کشور ايجاد خواهد کرد، گفت: يکي از موارد مهمي که مي تواند زمينه همگرايي ايران و ترکيه را تقويت کند، مبارزه با تروريسم است، که ائتلاف و همکاري دو کشور را طلب مي کند. کما اينکه حمله نيروهاي دولت اسلامي به کوباني و حمايت ترکيه از اين اقدام بيش از پيش دوگانگي در تصميم گيري سياست خارجي اسلام گرايان ترک را نشان داد. وقتي ايالات متحد اعلام کرد که ائتلافي از نيروها براي جنگ با نيروهاي داعش ايجاد مي کند تا مانع پيشروي آنها به سمت کوباني شود. ترکيه در دو راهي قرار گرفته، از يک طرف جنگ با داعش بشار اسد را تقويت خواهد کرد. و از طرف ديگر عدم جنگ با آن، داعش را تقويت خواهد کرد. انتخاب گزينه دوم توسط اسلام گرايان ترک با هدف خاصي صورت گرفت.
1) گرفتن امتياز از ايالات متحده مبني بر اينکه آمريکا مخالفان بشار اسد را تقويت کند.
2) چانه زني حزب پ.ک.ک را در روند مذاکرات صلح کمرنگ کند.
3) عملکرد کردهاي سوريه و کانتون هاي شکل گرفته توسط آنان را زير سوال ببرد.
وي خاطرنشان کرد: ترکيه از تشکيل اين کانون ها در سوريه وحشت داشت؛ مخصوصا اينکه گرايش هاي آنها به پ.ک.ک نزديک است، لذا از کوباني به عنوان قرباني استفاده مي کند، تا اين اتحاد را بر هم زند، و به گفته خود چالش هاي آينده را با استفاده فرصت بين المللي به وجود آمده مديريت کنند. در نهايت حمايت ترکيه در منطقه احتمالاً افت قابل توجهي پيدا کرده است. در کوتاه مدت تا ميان مدت، ناآرامي منطقه اي و بحران داخلي، ترکيه را در موضع دفاعي قرار مي دهد و به نفع يکي از نقطه قوت هاي ايران عمل خواهد کرد: توانايي بهره بري از بي ثباتي و اختلافات، تمايل به بي نظمي مديريت شده به منظور بازداشتن رقباي خود، تاکتيکي است که جمهوري اسلامي در اجراي آن تبحر دارد.

علي دادخواه














این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن