واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مدیرکل منابع طبیعی آذربایجان شرقی: حرکت شن های روان در دو هزار هکتار از اراضی حاشیه دریاچه ارومیه تثبیت شد تبریز - ایرنا - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی گفت: تاکنون عملیات تثبیت شن در دو هزار هکتار از اراضی حاشیه دریاچه ارومیه انجام شده است.
داور نامدار روز شنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا افزود: در این خصوص 10 میلیارد ریال از محل اعتبارات داخلی طرح های تملک این اداره کل برای تثبیت شن در حاشیه دریاچه ارومیه هزینه شده است.
وی نهال کاری، بذر کاری، بوته کاری، استقرار باد شکن های زنده و مرده، ایجاد هلال های آبی و مدیریت روان آب ها را از جمله اقدامات انجام شده در این طرح برشمرد.
وی ادامه داد: بر اساس برنامه ریزی ها و در صورت مناسب بودن شرایط آب و هوایی، تا پایان سال جاری این طرح در چهار هزار هکتار از اراضی حاشیه دریاچه ارومیه اجرا می شود.
نامدار یادآوری کرد: 300 میلیارد ریال اعتبار ازمحل طرح احیای دریاچه ارومیه برای استان های آذربایجان شرقی و غربی اختصاص یافته که 180 میلیارد ریال آن برای طرح های این استان اختصاص می یابد.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی با بیان اینکه طرح های تثبیت شن در حاشیه دریاچه ارومیه پیش از تخصیص این اعتبارات آغاز شده است، اظهار امیدواری کرد: ظرف حداکثر دو هفته آتی اعتبارات اولیه این طرح ها ابلاغ شود.
نامدار با اشاره به وسعت زیاد مناطق بیابانی اطراف حاشیه دریاچه ارومیه، تاکید کرد: به طور قطع تخصیص به موقع اعتبارات، موجب شتاب گیری روند اجرای طرح های بیابان زدایی و تثبیت شن در این منطقه می شود.
وی با بیان اینکه شرایط حاشیه دریاچه ارومیه و وقوع طوفان های شنی، در درجه نخست اراضی کشاورزی و باغی منطقه و در مرحله بعدی سکونت گاه های روستایی را تهدید می کند، گفت: ماموریت منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی جلوگیری از تشکیل بادهای نمکی و شنی با ایجاد مانع در مقابل حرکت شن های روان و توسعه فضای سبز حاشیه دریاچه ارومیه است.
نامدار ادامه داد: در این عرصه سازمان های بین المللی همچون فائو (سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد) از حیث نظرات کارشناسی با اداره کل منابع طبیعی استان همکاری می کنند.
وی اظهار امیدواری کرد: ادامه این همفکری ها در نهایت به امضاء تفاهمنامه های بیشتر و جذب اعتبارات بین المللی برای طرح های بیابان زدایی منطقه منجر شود.
به گزارش ایرنا، معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری نیز پیش از این اعلام کرده بود که باید در 100 هزار هکتار از زمین های خشک دریاچه ارومیه و حاشیه آن عملیات احیا و قرق اجرا شود.
به گفته خداکرم جلالی این طرح در برنامه 10 ساله اجرا می شود و علاوه بر آن، در 200 هزار هکتار دیگر از این اراضی مدیریت چرا و سایر اقدامات حفاظتی اجرا خواهد شد.
وی یکی از 19 طرح احیای دریاچه ارومیه را مربوط به پیشگیری از طوفان های نمکی، گرد و غبار و فرسایش خاک اعلام کرده بود.
اعتبار پیش بینی شده برای احیای دریاچه ارومیه در سال 93 برای آذربایجان شرقی 260 میلیارد و 730 میلیون ریال اعلام شده که این بودجه برای اجرای 26 طرح از 77 طرح مصوب در کارگروه های نجات دریاچه ارومیه هزینه می شود.
26 پیشنهاد ستاد احیای دریاچه ارومیه در استان آذربایجان شرقی از سوی دولت مصوب شده است و بر اساس برنامه ریزی ها، این مصوبات به مرور زمان انجام می شود.
طبق بررسی ها و پیش بینی های اعلام شده از طرح ستاد احیای دریاچه ارومیه، با اجرای این طرح ها دریاچه ارومیه تا 9 سال آینده به حد قابل قبول و به تراز اکولوژیکی خود می رسد.
به گفته کارشناسان میزان بارش ها از سال 1330 بیش از 18 درصد کاهش یافته و از 10 سال گذشته همه ساله 30 تا 40 سانتی متر از سطح آب دریاچه ارومیه کاهش می یابد و هم اکنون دریاچه ارومیه 12 میلیارد مترمکعب آب نیاز دارد تا به تراز اکولوژیک خود برسد.
براساس اطلاعات اعلام شده از حدود 9 سال قبل تاکنون به طور متوسط سالانه یک میلیارد مترمکعب آب و 220 کیلومتر مربع از سطح دریاچه کم شده که برای جبران این وضعیت لازم است سالانه 40 درصد در مصرف آب کشاورزی حوضه آبریز این دریاچه صرفه جویی شود.
دریاچه ارومیه در شمال غربی ایران و در منطقه آذربایجان واقع شده و طبق آخرین تقسیمات کشور بین دو استان آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی تقسیم شده است.
این دریاچه بزرگترین دریاچه داخلی ایران ایران است و به طور عمده از رودخانه های زرینه رود، سیمینه رود، تلخه رود، گادر، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا تغذیه می شود.
2090/1756
09/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]