تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 26 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):روزه براى من است و من پاداش آن را مى‏دهم.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829989134




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- پیشروی خشکسالی تا قلب ذخیره گاه های آبی مازندران


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: پیشروی خشکسالی تا قلب ذخیره گاه های آبی مازندران ساری-ایرنا- صحبت از خشکسالی برای استان های شمالی از جمله مازندران که تا همین چند سال پیش بیشتر شبیه مزاح بود ، اکنون به واقعیتی تبدیل شده است که همگان با استناد به آمار و ارقام دهشتناک در باره آن هشدار داده و خواستار چاره اندیشی فوری می شوند.


آمارهای رسمی نیز حاکی از پیشروی غول خشکسالی تا قلب ذخیره گاه های آبی مازندران اعم از سد ، آببندان و سفره های زیزمینی است ، تهدیدی که کم ترین پیامد آن نابودی مهم ترین دارایی اقتصادی این استان یعنی کشاورزی و بویژه کشت برنج است.
آمارهای ارائه شده در نخستین جلسه شورای حفاظت از منابع آبی مازندران نشان می دهد که با استمرار کاهش بارندگی در سال زراعی جاری ، تهدید خشکسالی بیش از هر زمان دیگری بر بخش کشاورزی استان سایه افکنده و مسوولان را به تشکیل ستاد مقابله با بحران آب واداشته است.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران در حال حاضر ذخیره آب پشت سدهای مازندران 22 درصد و آببندان های استان 55 درصد نسبت به سال زراعی قبل کاهش نشان می دهد.
ابراهیم یخکشی در جلسه شورای حفاظت از منابع آبی مازندران که شب گذشته در ساری برگزار شد ، گفت : یکی از دلایل مهم خالی شدن سدها و آببندان ها کاهش 43 درصدی میزان بارندگی در 11 ماهه سال جاری بوده که در عین حال سبب کم شدن 47 درصدی حجم روان آبهای منتهی به رودخانه ها شده است.
میانگین بارندگی سالانه در مازندران در دو دهه اخیر 680 تا 850 میلی متر بوده است.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران با تاکید بر این که میزان بارندگی و روان آب رودخانه های استان در سال جاری به نسبت سال پیش بسیار کم شده است ، گفت : کاهش بارندگی در دشت هراز 12درصد ، بابلرورد 11 درصد ، تجن 30 درصد و بهشهر و گلوگاه 34 درصد بوده است.
وی افزود : کاهش روان آب هم امسال در مقایسه با پارسال در رودخانه هراز 33 درصد ، بابلرود 44 درصد ، تلار 59 درصد ، تجن 86 درصد و نکا رود 80 درصد گزارش شده است.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران با اظهار این که نسبت منابع آبی با تقاضای آب کشاورزی و شرب در سه بخش غرب ، مرکزی و شرق استان متفاوت است ، گفت : نسبت منابع آبی به تقاضا در غرب استان شامل شهرستان های نور ، نوشهر ، چالوس ، تنکابن و رامسر بیشتر است ، در مرکز استان شامل شهرستان های محمودآباد ، بابلسر ، فریدونکنار ، آمل ، بابل و قائمشهر برابری می کند ، در حالی که در شرق استان شامل شهرستان های ساری ، نکا ، بهشهر و گلوگاه کم تر است و در مرحله بحران قرار دارد.
وی از اثرگذاری کاهش بارندگی و خشکسالی بر سفره های زیرزمینی نیز خبر داد و افزود : : عمق دسترسی به آب زیر زمینی همچنان در حال افزایش است.
یخکشی با بیان اینکه 82 درصد آب مصرفی استان مازندران در بخش کشاورزی ، 11 درصد شرب ، پنج درصد صنعتی و دو درصد خدمات و بهداشت مصرف می شود ، گفت : با شرایط کنونی به نظر می رسد 560 روستای مازندران با خطر جدی آسیب خشکسالی آب کشاورزی مواجه شوند.
وی مدیریت بر منابع و مصارف آب کشاورزی و شرب مازندران را ضروری خواند و تاکید کرد : ایجاد تعادل بین منابع و مصارف آب در استان مهم است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران گفت : بروز خشکسالی های مستمر در کنار اهمیت روزافزون آب در توسعه پایدار کشور سبب افزایش مصرف و کاهش سرانه ذخیره آبی و در نتیجه سرعت گرفتن روند تخریب منابع و مجاری آبی شده است و به همین دلیل شورای حفاظت از منابع آبی در کشور و استان ها شکل گرفته است.
وی حفظ و حراست از آب های زیر زمینی و جلوگیری از آلودگی منابع آبی را از وظایف این شورا برشمرد و گفت : یکی از اقدامات فوری برای این منظور جلوگیری از ادامه اضافه برداشتی است که از سفره های زیرزمینی صورت می گیرد.
یخکشی گفت : در حال حاضر با حفر چاه های غیرمجاز و برداشت بیشتر از حد تعیین شده در پروانه ، بیشتر از میزان تجدید پذیری از سفره های زیرزمینی برداشت می شود که باید جلوی آن را گرفت.
وی افزود : افت سطح آب در بعضی از مناطق بویژه در منطقه بهشهر و گلوگاه سبب شد تا ممنوعیت حفر چاه کشاورزی و شرب در دشت بهشهر –گلوگاه اعمال شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران همچنین تغذیه مصنوعی سفره های زیرزمینی را برای تعادل بخشی منابع و مصارف در کنار جلوگیری از اضافه برداشت پیشنهاد کرد و گفت : نصب کنتور حجمی برای چاه های غیرمجاز ، جلوگیری از حفر چاه های غیرمجاز و مسدود کردن چاه های غیرمجاز یا تعیین تکلیف آنها بر اساس قانون از راه های جلوگیری از اضافه برداشت از سفره های زیرزمینی است.
وی افزود : البته در کنار این کارها باید نسبت به تعیین الگوی کشت هر منطقه با توجه به منابع آبی اقدام کرد که خود مهم ترین گام در مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی است.
یخکشی به تامین سوخت چاه ها با هدف حمایت از کشاورزان اشاره کرد و گفت : طبق قانون و دستورالعمل موجود دادن سوخت یارانه ای به چاه های فاقد پروانه ممنوع است و به چاه های دارای پروانه هم در صورت عدم تمدید پروانه بهره برداری نمی توان سوخت داد و لازم است ابتدا صاحبان این چاه ها درخواست تمدید پروانه بهره برداری را ارائه دهند و سپس برای دریافت سوخت معرفی شوند.
وی بر لزوم برقدار کردن چاه های کشاورزی نیز تاکید کرد و اظهار داشت : طبق قانون و دستورالعمل های موجود برای برقدار کردن چاه ها داشتن پروانه بهره برداری ضروری است .
مدیر عامل آب منطقه ای مازندران گفت : چنان چه چاه های فاقد پروانه ای برقدار باشد با اعلام آب منطقه ای برقش باید قطع شود و همچنین چاه های دارای پروانه ای که مجوزشان تمدید نشده هم باید برقشان قطع شود تا تمدید پروانه صورت گیرد .
وی افزود : طبق قانون توزیع عادلانه آب ، به چاه های دارای پروانه به تشخیص وزارت نیرو باید کنتور داده شود و اولویت در این زمینه هم با چاه هایی است که دارای 50 متر عمق یا بیشتر باشند.
یخکشی گفت : در استان مازندران اولویت نصب کنتور بر روی چاه ها با منطقه بهشهر و گلوگاه است که کاهش سفره های زیرزمینی در مرحله بحران قرار گرفته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران همچنین بر ضرورت جلوگیری از فعالیت حفاران غیر مجاز چاه های آب تاکید کرد و اظهار داشت : همه حفاران طبق قانون باید از آب منطقه ای مجوز و کارت تردد داشته باشند.
یخکشی به پرورش ماهی با آب زیرزمینی نیز اشاره کرد و گفت : عدم صدور مجوز پرورش ماهی از منابع آب زیرزمینی باید اجرایی شود.
وی افزود : تاکنون برای 324 واحد پروانه حفر چاه برای پرورش ماهیان سردآبی در مازندران صادر شده است.
او پساب شهری ، بیمارستانی ، مراکز اجتماعی ، کارخانجات ، واحدهای شن و ماسه و واحدهای پرورش ماهی را از عوامل آلاینده منابع آبی در استان مازندران عنوان کرد و ادامه داد : نفوذ باقی مانده کود و سم مصرفی نیز از دیگر عوامل آلاینده منابع آبی هستند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز با بیان اینکه بسیاری از چاه های آب استان سطحی و با عمق کم هستند ، گفت : موقعی که آب رودخانه ها و آببندان ها جواب ندهد ، کشاورزان بناچار از آب چاه استفاده می کنند.
" دلاور حیدر پور " با بیان اینکه از 130 هزار حلقه چاه استان مازندران 60 هزار حلقه غیر مجاز است ، افزود : آمادگی برای صدور پروانه موقت برای چاه های غیر مجاز وجود دارد.
وی بر لزوم ساماندهی چگونگی برخورد با صاحبان چاه های غیر مجاز تاکید کرد و بیان داشت : اگر سختگیری ها کم شود کشاورزان برای گرفتن پروانه اقدام می کنند.
ناصر مهردادی مدیر کل محیط زیست مازندران افزود : در چهار سال اخیر بارندگی های کمتر از 10 میلی متر در استان زیاد شده در حالی که این نوع بارندگی بر سفره های زیرزمینی و بر روان آب های منتهی به رودخانه ها اثری ندارند.
وی ادامه داد : به همین دلیل 42تا 60 درصد روان آب های رودخانه ها نیز کم شده است.
مهردادی به اهمیت مدیریت مصرف منابع آبی در کشور اشاره کرد و گفت : در حالیک ه در کشورهای پیشرفته استفاده بیشتر از 20 درصد منابع آبی را تنش آبی فرض کرده ، چاره اندیشی می کنند ، در کشور ما تا 85 درصد منابع آبی استفاده می شود که به معنای قطعی بودن بحران و خشکسالی است.
وی جایگزینی منابع آب در مازندران را ضروری دانست و افزود : باید پساب های صنعتی ، کشاورزی و شهری را دوباره به چرخه برگردانیم.
ربیع فلاح استاندار مازندران هم با بیان اینکه خشکسالی در استان با انجام چند طرح سد سازی و لایروبی آببندان ها با ذخیره سازی حل می شود، گفت : در حال حاضر کمتر از 10 درصد آب سطحی استان مهار می شود.
وی با اشاره به آغاز فصل شالیکاری در مازندران از ماه اسفند ، تاکید کرد : اکنون باید به فکر سوخت کشاورزی و تامین آب و مدیریت آن باشیم و اگر چه ساماندهی چاه های کشاورزی ضروری است اما الان باید همراه با کشاورزان باشیم.
استاندار مازندران با بیان اینکه نباید کشاورزان را برای گرفتن مجوزهای قانونی فراری بدهیم ، بیان داشت: جهاد کشاورزی ، آب منطقه ای و پخش فرآورده های سوختی و توزیع برق باید کشاورزان را حمایت کنند.
مازندران 460 هزار هکتار اراضی زراعی و باغی دارد که برنجکاری به عنوان کشت قالب کشاورزی مازندران بیشترین آب را نیاز دارد.
بر اساس آمارهای موجود حدود 800 قطعه آب بندان در استان مازندران وجود دارد که مساحت آن حدود 17 هزار هکتار است.
آب بندان ها مهم ترین منبع تامین کننده آب شالیزارهای مازندران بویژه از اواسط ماه اردیبهشت به بعد محسوب می شوند.ک/4
گزارش از سیدرضا هاشمی کرویی
6990/1654



07/12/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن