واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: جراحان پلاستيك با سوختگان فقير كاري ندارند!
در بازي آتش و پوست و گوشت، اين آتش است كه ميبرد و داغ سلامت و زيبايي را بر دل سانحهديدگان سوختگي بر جاي ميگذارد. سوختگي و فقر رابطهاي تنگاتنگ دارند؛ عارضه خاص كشورهاي جهان سوم كه فقيرترين افراد جامعه در اين كشورها دچار سوختگي ميشوند.
نویسنده : زهرا چيذري
در بازي آتش و پوست و گوشت، اين آتش است كه ميبرد و داغ سلامت و زيبايي را بر دل سانحهديدگان سوختگي بر جاي ميگذارد. سوختگي و فقر رابطهاي تنگاتنگ دارند؛ عارضه خاص كشورهاي جهان سوم كه فقيرترين افراد جامعه در اين كشورها دچار سوختگي ميشوند. اين عارضه سقوط فلاكتبار اقتصادي را براي افراد كمبرخوردار جامعه به همراه دارد. خدمات درمان سوختگي هم از نظر كيفيت و هم هتلينگ بيمارستاني مغفول مانده است و جراحان پلاستيك كه براي عملهاي زيبايي مشتاقند براي درمان بيماران سوختگي چندان تمايلي ندارند.
روز گذشته چهارمين همايش كشوري سوختگي برگزار شد تا درباره سومين عامل مرگ مردم كشورمان بحث و بررسي شود؛ عارضهاي كه بنا به تأكيد سيامك فرخفرقاني، دبير اجرايي اين همايش سالانه 2 هزار و 900 نفر را به كام مرگ ميكشاند و آمار سوختگي در ايران حتي از كشورهاي جهان سوم هم بيشتر است. وي تأكيد كرد: ميتوان گفت مردم ايران هم بيشتر ميسوزند و هم بيشتر ميميرند. عليرضا زالي، رئيس سازمان نظام پزشكي نيز در چهارمين همايش كشوري سوختگي با فاجعهبار خواندن درمان سوختگي تأكيد كرد: بيشتر بيماران سوختگي از قشر فقير جامعه هستند و از آنجا كه درمان سوختگي به شكل مستمر صورت ميگيرد و در حالي كه در جهان هر يك درصد سوختگي 2 تا 3 هزار دلار هزينه دربر دارد ولي اين رقم در ايران ناچيز است.
آنچه ايران را در سوختگي ركورددار كرده
فاجعه سوختگي كودكان درودزن و شينآباد حالا چند سالي ميشود براي خيليها بهخاطره تبديل شده اما ردپاي اين حادثه هنوز بر چهره كودكاني كه در اين واقعه با آتش دست و پنجه نرم كردند، باقي مانده است. زالي در مورد عوامل ايجاد سوختگي نيز گفت: بيشتر علل سوختگي بانوان حوادث خانگي، در آقايان محيط كار غيراستاندارد و در كودكان حوادث غيرمترقبه است. بنا به تأكيد وي در كشور نكات ايمني در هنگام كار رعايت نميشود و به همين دليل كارگران بسيار آسيبپذيرند. همچنين وسايل گرمايشي غيراستاندارد در اين ميان نقشي مهم دارند به ويژه اينكه افراد بيبضاعت از وسايل گرمايشي ارزانقيمت استفاده ميكنند و اين عامل باعث افزايش ميزان سوختگي در كشور ميشود. رئيس سازمان نظام پزشكي تأكيد كرد: سوختگي يك اتفاق تلقي نميشود بلكه موضوعي قابلپيشگيري است به ويژه در كودكان زيرا از ۹۵ درصد سوختگي در كودكان ميتوان جلوگيري كرد. وي با اشاره به تحركات مجلس پس از حادثه شينآباد گفت: سوختگي نهمين عامل اختلالات رواني و عملكردي در كشور است و در 10 سال گذشته از رتبه 13 به 9 تغيير جايگاه داده است.
رئيس سازمان نظامپزشكي تأكيد كرد: سالانه 24 هزار فرد سوخته در كشور بستري ميشوند و با توجه به اينكه 5 تا 10 درصد سوختگيها نياز به بستري پيدا ميكنند، ميتوان گفت 250 تا 300 هزار نفر در كشور، سالانه دچار سوختگي ميشوند. وي با اشاره به حوادث چهارشنبه آخر سال، انجام رفتارهاي پرخطر را يكي از عوامل سوختگي در كشور دانست.
بيتوجهي پزشكان به بيماران فقير سوخته
وضعيت درمان سوختگي در كشور نيز بسيار نابسامان است. بنا به تأكيد دبير اجرايي چهارمين همايش كشوري سوختگي بيماران سوختگي از قشر فقير جامعه هستند و با هزينههاي درمان اين عارضه فقيرتر نيز ميشود. به گفته دبير اجرايي چهارمين همايش كشوري سوختگي در ايران از هر 100فرد بيمار سوخته 10 بيمار ميميرند و افراد زنده مانده نيز تا پايان عمر ناتوان هستند كه مهمترين ناتواني، ناتواني رواني است در حالي كه در كشورهاي پيشرفته از هر 100 بيمار سوخته سه بيمار جان خود را از دست ميدهند. محمدجواد فاطمي، دبير علمي چهارمين همايش كشوري سوختگي نيز تأكيد كرد: افرادي كه دچار سوختگي ميشوند معمولاً از قشر فقير هستند و هزينه درمان خود را ندارند و به همين علت فشار مالي زيادي به وزارت بهداشت تحميل ميشود، بنابراين توجه زيادي به اين بخش صورت نميگيرد و باز به همين علت اتفاق خاصي در حوزه سوختگي روي نميدهد. بيماران به صورت ناقص درمان ميشوند و در مرحله آخر يعني بازتواني نيز كاري براي بيماران سوخته صورت نميگيرد.
فرهاد حافظي، رئيس اين همايش نيز درباره چرايي بيتوجهي به بيماران سوختگي گفت: بيماران سوختگي براي پزشكان و كادر درماني ايجاد درآمد بالايي نميكنند و از طرفي پرستيژ خوبي براي پزشكان ندارند، بنابراين افراد و كادر درماني كه در اين حوزه كار ميكنند كار علمي و درماني بزرگي انجام ميدهند و در حقيقت ايثار ميكنند.
رئيس چهارمين همايش كشوري سوختگي افزود: در دورهاي مسئولان بيمارستان سوختگي شهيد مطهري، بيمارستاني را با نام حضرت فاطمه در كنار اين بيمارستان ايجاد كردند و تمام هم و غم خود را بر اقدامات جراحي پلاستيك و زيبايي معطوف كردند و اموال و تجهيزات بيمارستان سوختگي مطهري را تاراج كرده و به آن بيمارستان بردند كه بعدها با جايگزيني تيم جديد اين بيمارستان دوباره تجهيز شد. بنا به تأكيد وي جراحان پلاستيك اقدامات درماني زيبايي بخشهاي سر و گردن، گوش و حلق و بيني را مختص خود ميدانند اما در مورد سوختگي اين نواحي اقدامي انجام نميدهند.
خلأ در آموزش پزشكان براي درمان سوختگي
به باور رئيس سازمان نظام پزشكي در تمامي بيمارستانهاي عمومي بايد بخش سوختگي وجود داشته باشد و 20 درصد تختهاي بيمارستاني بايد مربوط به سوختگي و 50 درصد تختها نيز در حالت استندباي باشد اما بيتوجهي و جدي گرفته نشدن حوزه سوختگي و فقدان اعتبار و بودجه لازم براي خدمات سوختگي، عامل اجرا نشدن اين قانون بوده است.
رئيس سازمان نظام پزشكي تصريح كرد: تعرفههاي هتلينگ بايد به شكلي باشد كه ايجاد انگيزه كند و سختي كار پرستاران و كادر درماني ارائهدهنده خدمات سوختگي بايد مدنظر قرار گيرد ولي اكنون تلاشهاي روزانه اين افراد تفاوت چنداني با ساير بخشها ندارد و ضرايب ترجيحي سختي كار در اين حوزه عملياتي نشده است.
وي فضاي فيزيكي و تجهيزات بخش سوختگي را يكي از مهمترين مشكلات اين بخش دانست و گفت: درمان سوختگي نيازمند فضاي مخصوص شامل يك اتاق داراي يك تخت و يك حمام با طراحي متفاوت با بيمارستانهاي عمومي است. زالي يكي ديگر از مشكلات اين حوزه را اطلاعات پزشكان فارغالتحصيل دانست و گفت: اطلاعات سوختگي يك پزشك جوان ناقص است، چراكه آموزش عميق به پزشكان در حوزه سوختگي صورت نميگيرد و ما در هنگام مراجعه اوليه افراد به پزشك عمومي فرصتهاي طلايي را از دست ميدهيم.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۰:۳۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]