تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 2 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):مردم را به غير از زبان خود، دعوت كنيد، تا پرهيزكارى و كوشش در عبادت و نماز و خوبى...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855904909




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- تپه ارگ نادری شیروان جاذبه ای بکر اما، ناشناخته برای گردشگران


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تپه ارگ نادری شیروان جاذبه ای بکر اما، ناشناخته برای گردشگران بجنورد - ایرنا - تپه تاریخی ارگ نادری شیروان با قدمت هفت هزار ساله یکی از بزرگترین سرمایه های جذب گردشگر در استان خراسان شمالی محسوب می شود که برای گردشگران ناشناخته مانده است.


تپه تاریخی ارگ نادری در بخش جنوبی شهر امروزی شیروان واقع در 60 کیلومتری شرق بجنورد، مرکز خراسان شمالی و در حاشیه مسیر اصلی استان های شمالی کشور به مشهد مقدس واقع است.
اثر باستانی ارگ که همانند کوه در داخل شیروان خودنمایی می کند به شماره 703 در سازمان ملی حفاظت آثار باستانی ایران ثبت شده است.
با وجو ایند، کارشناسان میراث فرهنگی و گردشگری استان خراسان شمالی، قرار گرفتن شاهراه ارتباطی استان از نزدیکی این اثر و ایجاد پارک موزه گردشگری ارگ نادری را نقطه قوت برای رونق اقتصادی شهر شیروان می دانند.
این افراد توجه به بازسازی و مرمت برج و باروی تاریخی شهر در طرح ساماندهی اثر تاریخ ارگ نادری، ایجاد فضای مناسب و موردنیاز گردشگر و همچنین ایجاد بازارچه های صنایع دستی را از عوامل مهم معرفی این اثر تاریخی و جذب گردشگر در این خطه دانستند.
آنان می گویند: آنچه امروز بیش از پیش تحقق این برنامه را ضروری می کند، همکاری مسوولان شهر شیروان و اشتیاق و پیگیری های مردمی برای انجام این گونه طرح های تاریخی و ملی است.
*معرفی گذشته نزدیک تپه ارگ نادری شیروان
این اثر تاریخی ارزشمند با مساحت 27 هزار و 750 متر مربع در جنوب غربی شهر شیروان قرار دارد و ارتفاع تپه از سطح زمین های اطراف حدود 20 متر و از سطح آب های آزاد هزار و 110 متر است.
شهر شیروان در دوران صفوی و قاجار محدود به بخش های شرقی این تپه بوده و قلعه حاکم نشین شهر برفراز آن قرار داشته که محل استقرار حاکمان صفوی و ایلخانان کرد منطقه بوده است.
شهر شیروان تا پایان دوران قاجاریه همچنان در اطراف تپه ارگ نادری و محصور در برج و بارو بوده است و پس از زلزله سال 1308 شمسی، این محدوده به کلی ویران شد که مردم ناچار به ترک آن و استقرار در بخش های مرکزی شهر امروزی شیروان شدند.
پس از این زلزله، آواری از خشت و گل در اطراف تپه باقی ماند و بارو، برج ها و بخش حاکم نشین آن به شدت خسارت دید و پس از توسعه شهر شیروان در سال های بعد، حاشیه نشین های شهر شیروان در اطراف تپه مستقر شدند.
در سال های دهه 60 شمسی، سه متر از ارتفاع سطح تپه به جهت ایجاد پارک شهر مسطح و یک راه برای آمد و شد خودرو در بخش شرقی و شمالی تپه ایجاد شد.
با توسعه شهر شیروان محدوده تپه دوباره پر از ساخت و ساز شده که این امر
و خاکبرداری سطح تپه، موجب آشفتگی نهشته های باستانی و تخریب کامل بقایای قلعه حاکم نشین شهر را به دنبال داشته است.
آنچه امروز از بقایای شهر تاریخی شیروان باقی مانده، بقایای بارو و برج های غربی شهر و تپه ارگ نادری می باشد که تنها بقایای هویت تاریخی شهر شیروان است.

*تپه ارگ نادری به عنوان هویت تاریخی شهر شیروان
حوزه شرقی رود اترک که امروز در تقسیمات سیاسی به نام شهرستان های شیروان، فاروج و قوچان شناخته می شود به دلیل وجود منابع سرشار کشاورزی و دامداری از گذشته های دور تا به امروز، بستری مناسب برای شکل گیری جوامع انسانی بوده است.
پس از پایان زندگی غارنشینی و استقرار گروه های انسانی در دشت ها و شروع استقرارهای روستایی که حدود هشت هزار سال قبل اتفاق افتاد، بخش هایی از دشت ها و جلگه ها که در کنار منابع آب دایمی و زمین های حاصلخیز کشاورزی قرار داشتند به سرعت توسط نخستین گروه های انسانی مسکونی شد و استقرارهای روستانشینی شکل گرفت.
در این میان یکی از مهم ترین مناطقی که توسط گروه های انسانی دوران نوسنگی (هشت هزار سال قبل) مورد استقرار قرار گرفت، تپه ارگ نادری شیروان بود.
موقعیت این تپه در محل تلاقی دو رودخانه مهم منطقه یعنی رودخانه اترک و رودخانه چایلق قرار داشت، منابع سرشار آب و زمین ها و مراتع حاصلخیز مهم ترین عوامل تشکیل استقرارهای اولیه در شیروان بود.
با بزرگتر و پیچیده شدن تجمع های روستایی در پنج تا هفت هزار سال قبل و به وجود آمدن مراکز پرجمعیت روستایی، شواهد باستان شناسی حاکی از آن است که تپه ارگ نادری شیروان در دوران های آغاز شهرنشینی، مرکز اقماری روستایی و مکانی پرجمعیت در منطقه بوده است.
با آغاز دوران شهرنشینی در پنج هزار سال قبل، شهر شیروان متاثر از فرهنگ های آغاز شهرنشینی در آسیای میانه و جنوب شرق ایران، همچنان مرکزی پرجمعیت و یک استقرار بزرگ بوده است که مهم ترین شواهد آن پراکندگی مواد و مدارک باستان شناسی این دوران در منطقه ای بیش از 50 هکتار در اطراف تپه ارگ نادری است.
متاسفانه شناخت از این دوران ها به دلیل مطالعه نداشتن باستان شناسی در تپه ارگ نادری شیروان و ناشناخته بودن سنت های فرهنگی منطقه، با تردیدهای فراوان مواجه است.
از دوران کشف آهن تا آغاز حکومت های پادشاهی (چهار هزار تا سه هزار سال قبل) به رغم این که آثار و شواهد آن در منطقه شمال خراسان بسیار زیاد است، شواهد باستان شناسی حاکی از آن است که شهر شیروان همچنان در میان استقرارهای روستایی منطقه یک محوطه مرکز اقماری و شهری بوده است.
در این دوران منطقه شمال شرق ایران تحت تاثیر یک فرهنگ پیشرفته شهرنشینی قرار می گیرد که مراکز این فرهنگ در منطقه آسیای میانه است و به اصطلاح به فرهنگ "باختر- مرو" در میان باستان شناسان شناخته می شود.
با شکل گیری حکومت های یک پارچه که با پادشاهی "ماد" در ایران آغاز شد، مراکز جمعیتی مهم تاریخی دچار دگرگونی های سیاسی شدند و هر مرکز مهم جمعیتی، موقعیتی برای حفظ پادشاهی مرکزی و گسترش قلمرو شاه بزرگ شد.
یکی از ایالاتی که در دوران ماد و هخامنشی بسیار مهم و راهبردی محسوب می شد، ایالت پرثوه یا پارت بود که سرزمین های امروزی خراسان، گرگان و ترکمنستان را شامل می شد.
یک کارشناس میراث فرهنگی معتقد است که آگاهی ما از وضعیت دوران ماد و هخامنشی تپه ارگ نادری بسیار کم است ولی با شناختی که از پراکندگی مواد فرهنگی در سطح تپه وجود دارد بسیار روشن است که در این دوران شهر شیروان همچنان یک موقعیت استقراری مهم بوده است.
محمدجواد جعفری افزود: ایالت پارت در دوران های تاریخی، خاستگاه بسیاری از حوادث مهم تاریخ ایران از جمله ظهور پادشاهی اشکانی(پارت) بود. در منابع و متون مورخان یونانی و رومی از مکانی به نام "استوا" (آستائونه) در منطقه شمال خراسان یاد شده که مرکز ظهور حکومت اشکانی بوده است.
در آغاز دروان اشکانی شهری به نام آساک در حوزه رود اترک مرکز تاج گذاری نخستین شاه اشکانی بود و این شاهنشاهی موفق به شکست جانشینان اسکندر مقدونی و بیرون کردن بیگانگان از خاک ایران شد.
برخی از پژوهشگران اتفاق نظر دارند که شهر تاریخی آساک در حد فاصل شهر امروزی قوچان و بجنورد قرار داشته است و از نظر موقعیت جغرافیای و مدارک باستان شناسی، به نظر می رسد یکی از مهم ترین آثار تاریخی که می توان به عنوان شهر تاریخی آساک معرفی کرد، تپه تاریخی ارگ نادری شیروان است.
با توجه به نتایج گمانه زنی های باستان شناسی سال 89 در تپه ارگ نادری، وسعت وسعت پراکندگی مواد مربوط به دوران اشکانی بیش از 80 هکتار بود که این وسعت دلایل علمی این فرض را تقویت کرد.
در دوران های ساسانی و اسلامی نیز توالی استقراری این شهر حفظ شد و آخرین بقایای هویت شهری این اثر در دوران قاجار بود که هنوز بقایای برج و بارو و حصار شهر در بخش های جنوبی و غربی تپه باقی مانده است.
در دروان قاجار برج و بارو توسط خوانین کرد، مرمت شد. شیروان یکی از مهم ترین مراکز خوانین کرد و حاکمان منطقه بود.

*تپه تاریخی ارگ نادری شیروان ظرفیت جذب گردشگر را دارد
کارشناس میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی در این باره به خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: از جمله ویژگی های تاریخی منطقه شمال خراسان برجای ماندن تعداد قابل توجه ای تپه های تاریخی با ویژگی های مختلف باستان شناسی از جمله تپه تاریخی ارگ نادری شیروان است.
محمدجواد جعفری افزود: بر خلاف استان های همجوار، در استان خراسان شمالی تعداد کمی بناهای تاریخی از جمله تپه ارگ نادری باقی مانده است ولی وجود سکونتگاه های تاریخی مهم با توالی استقراری چندهزار ساله، جایگاه تاریخی منطقه را به نوعی دیگر حایز اهمیت کرده است.
وی گفت: بنابراین با توجه به ویژگی یاد شده و شرایط مناسب جغرافیایی استان که در همسایگی جنوبی کشور ترکمنستان قرار گرفته و گذر سالانه میلیون ها گردشگر در جاده ارتباطی گرگان به مشهد لازم است تا راهکارهایی مناسب برای استفاده از ظرفیت های تاریخی- فرهنگی استان اتخاذ شود.
وی افزود: یکی از طرح های جامع عمرانی که در این خصوص می توان برنامه ریزی کرد تا در روند بلند مدت به نتیجه مطلوب برسد، ایجاد پارک موزه گردشگری در بخش تاریخی شهر شیروان یعنی ارگ نادری است.
این کارشناس میراث فرهنگی خراسان شمالی گفت: طرح ساماندهی پنج ساله این اثر تاریخی با ارزش در منطقه تهیه شده است که نیاز به همراهی مسوولان استانی مرتبط را دارد.
وی افزود: عرصه و حریم این اثر تاریخی حدود 60 هکتار است و اگر می خواهیم از ظرفیت آن برای گردشگری و رونق اقتصادی ساکنان منطقه استفاده شود باید مشکل جابجایی ساکنان و ساخت و ساز اطراف و داخل مجموعه حل شود.
وی گفت: همکاری مسوولان سایر دستگاه ها با این میراث فرهنگی استان را در این زمینه می توان به اجازه ندادن به ساخت و ساز و حفظ کاربری، رعایت ضوابط ارتفاعی ساخت و ساز در اطراف اثر، به کمتر رساندن مشکل حقوقی و رفع معارض اثر اشاره کرد.
وی در خصوص برنامه پنج ساله ساماندهی تپه تاریخی ارگ شیروان گفت: مرمت و بازسازی، آغاز کاوش های هدفمند باستان شناسی و ایجاد سایت موزه فضای باز، تملک تدریجی 40 باب منزل مسکونی واراضی کشاورزی و طراحی ایجاد پارک موزه از جمله برنامه های تدارک دیده شده برای ساماندهی این اثر است.
وی افزود: برای طرح ساماندهی تپه تاریخی ارگ شیروان در سال 94 برای اجرای طرح ساماندهی، سه میلیارد و 500 میلیون ریال اعتبار درنظر گرفته شده است.
به گفته وی نقطه ایده آل جذب گردشگر در این اثر تاریخی از پنج سال آینده است ولی با آغاز طرح مرمت برج و بارو این اثر، جذب گردشگر خواهیم داشت.
همچنین در نشست اخیر کارگروه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی، کلیات طرح پیشنهادی ساماندهی و ایجاد پارک موزه گردشگری تپه ارگ نادری شیروان به تصویب اعضای کارگروه رسید.
شهر 90 هزار نفری شیروان بعد از شهر بجنورد به عنوان دومین شهر پرجمعیت خراسان شمالی به شمار می رود. ک/4
6204/6042






06/12/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن