واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: زمان کوتاه و مسیر طولانی! تهران- ایرنا- روزنامه «اطلاعات» امروز -چهارشنبه- در یادداشتی به قلم «ابوالقاسم قاسم زاده» در باره مذاکرات هسته ای ایران و آمریکا نوشته است:دور دیگری از مذاکره ایران و آمریکا و دیگر اعضاء گروه موسوم به 1+5 در ژنو انجام گرفت. دو وزیر خارجه ایران و آمریکا در پایان همگونی گفتار از نتیجه آن داشتند و گفتند، این دور از مذاکره خوب و دارای پیشرفت بود اما همچنان مشکلات و اختلاف هایی باقی مانده است که نیازمند ادامه گفت وگوها است.
قرار شد هفته آینده گفت وگوها در سطح کارشناسی و معاونین در ژنو ادامه پیدا کند و برخی از خبرگزاری ها اطلاع داده اند که آقایان ظریف و لاوروف وزراء خارجه ایران و روسیه در کنار شرکت در کنفرانس حقوق بشر در ژنو در هفته آینده با یکدیگر ملاقات و درباره ادامه مذاکره برای پرسش های باقی مانده در پرونده هسته ای ایران گفت وگو خواهند کرد.
وزیر خارجه آمریکا گفت تا تاریخ 10 فروردین باید به توافق کلی دست پیدا کنیم، اگر نمی خواهیم مذاکرات به بن بست بخورد هم آمریکا و هم ایران به طور رسمی تمدید تاریخ مذاکرات را که پایان آن تا تیرماه آینده دیده شده است رد کرده اند و گفته اند به تمدید مجدد مذاکرات فکر نمی کنند و با آن موافق نیستند.
بسیاری از تحلیلگران سیاسی این دور از گفت وگوها در ژنو را به اعتبار پیوستن اعضای جدید از مدیران ارشد ایرانی و آمریکایی با اهمیت و کم سابقه خوانده اند. حضور وزیر خارجه و وزیر انرژی از دولت اوباما و وزیر خارجه ایران و رئیس سازمان انرژی اتمی (معاون رئیس جمهور) در این دور از مذاکرات در ژنو خبرساز شد، بسیاری از آن به نمایش اراده دو طرف در سطوح بالای مسئولیت ها برای رسیدن به توافق یاد کرده اند. ژنو مرکز گفت وگوها است در حالی که در گروه 1+5 روسیه، چین، آلمان، فرانسه و انگلیس بسیار امیدوارند در نهایت این مسیر طولانی توافق جامع دست یافتنی است. رفتار دولت ها در اروپا و از سوی روسیه و چین در تنظیم روابط گسترده تر با تهران، گویای نگاه مثبت آنها به پایان موفق مذاکرات است. آمریکا اما تا اینجای کار موفقیت را به طور رسمی 50 درصد می داند که در زمانی کوتاه باید مسیر طولانی برای حل تمامی اختلاف نظرها طی گردد.
مخالف سرسخت ادامه گفت وگوهای ایران و گروه 1+5 «نتانیاهو» است که هفته آینده در کنگره آمریکا دعوت به سخنرانی درباره پرونده هسته ای ایران شده است. نتانیاهو در انتخابات اواخر اسفند ماه جاری در اسرائیل برای انتخاب نخست وزیر جدید از سوی حزب لیکود نامزد شده است و می خواهد تا طیف راست گرایان افراطی را در اسرائیل با شعار قطع هرگونه مذاکره ایران و آمریکا متحد سازد. شعار او «ایران خطر بزرگ برای اسرائیل، خاورمیانه و جهان است.» همین شعار را محور سخنرانی خود در کنگره آمریکا قرار داده است. در آمریکا بسیاری از نمایندگان و سناتورها در کنگره دعوت از نتانیاهو از سوی رئیس کنگره را نامناسب می دانند و در یک نظرسنجی در آمریکا بیش از 65 درصد از مردم مخالفت خود را با آن اظهار کرده و دعوت از نخست وزیر اسرائیل را به بهانه نقد دولت و رئیس جمهور (اوباما) خلاف مصالح ملی دانسته اند. اختلاف های اوباما و دولت او با سیاست های افراط گرایی نتانیاهو چنان آشکار شده است که موضوع روز در رسانه ها و محافل سیاسی در اسرائیل، اروپا و آمریکا شده است. به نظر نمی رسد که نتانیاهو، علیرغم تمامی تلاش های خود، بتواند موج گسترده منفی با سخنرانی در کنگره آمریکا ایجاد کند و مانع از ادامه مذاکره ایران و غرب گردد. از سوی دیگر دولت اوباما و دولت روحانی می خواهند تا با ادامه فشرده گفت وگوها زمان را برای حصول توافق کوتاه سازند، اگرچه می دانند هنوز مسیر طولانی را در پیش رو دارند. همه گزارش های رسانه ها نشان می دهد تا دهم فروردین ماه آینده، نتیجه ای هرچند هم کلی اما موفق اعلام خواهد شد.
اوباما در مصاحبه خبری ـ تلویزیونی خود گفت: اختلاف های فنی حل شده است و در مذاکرات دوطرف چندان مشکل فنی و حقوقی باقی نمانده است. از این اعلام نظر رئیس جمهور آمریکا بسیاری از محافل سیاسی نتیجه گرفته اند که فشردگی گفت وگوها به طور عمده بخش های سیاسی و چگونگی نگارش متن نهایی مورد توافق دو طرف را دربر دارد.
بر این اساس در پایان این دوره از گفت وگوها و تلاش برای اعلام نتیجه تا 10 فروردین ماه آینده، زمان کوتاه و مسیر طولانی، نشان از پیچیدگی و حساسیت مرحله نهایی در مذاکرات را دارد. اگر تمامی گزارش های خبری و سیاسی را در پایان و اعلام ادامه گفت وگوها در هفته های آینده رصد کنید، دور نمای امید به حصول توافق بسیار بیشتر از شکست مذاکرات است. همه محافل سیاسی در غرب گفته اند، اراده سیاسی برای دستیابی به نتیجه از سوی هر دو طرف، آن هم در سطح مسئولین ارشد دولت ها دیده می شود و گام به گام مذاکرات ایران با گروه 1+5 که امروز محور و مرکزیت اصلی آن گفت وگوهای ایران و آمریکا شده است، به پایان نزدیک می گردد و هیچکدام از دو طرف به بازگشت به نقطه صفر نمی اندیشند.
منبع: اطلاعات
اول**1368**
06/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]