واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: نقش تغذیه در بیماری پرفشاری خون
فشارخون بالا یکی از اختلالات شایع در بیشتر جوامع است. این بیماری بیشتر ارگانهای حساس و حیاتی بدن (قلب، عروق، مغز، کلیه و چشم) را درگیر میسازد. رعایت اصول تغذیه سالم در پیشگیری و کنترل پرفشاری خون مؤثر است.
به گزارش نامه نیوز، دانشگاه علوم پزشکی تهران در مقالهای که به تازگی منتشر کرده است بر نقش تغذیه در پیشگیری و درمان پرفشاری خون تأکید کرد.
در این مقاله آمده است: فشارخون بالا یکی از اختلالات شایع در بیشتر جوامع است به طوری که از هر پنج نفر بالای 30 سال احتمالاً یک نفر دچار پرفشاری خون است و اغلب از وجود بیماری خود مطلع نیستند.
این بیماری بیشتر ارگانهای حساس و حیاتی بدن (قلب، عروق، مغز، کلیه و چشم) را درگیر میسازد و عوارض جبرانناپذیری برجای میگذارد.
فشارخون بالا بر دو نوع اولیه (در اغلب موارد علتهای ناشناخته دارد) و فشارخون ثانویه (که اغلب علت بروز آن به سبک زندگی، بیماریها و یا مصرف برخی از داروها بستگی دارد) است.
بهطورکلی برخی عوامل خطرساز که ارتباط با سبک زندگی فرد دارند و قابلتغییر هستند مانند اضافهوزن، فعالیت بدنی کم، سیگار کشیدن، مصرف الکل، استرس زیاد، مصرف نمک زیاد یا تغذیه نادرست و برخی عوامل غیرقابل تغییر مانند سن، جنس و سابقه خانوادگی، در پیشگیری و بروز بیماری پرفشاری خون دخیل هستند.
در این قسمت از میان عوامل قابل تغییر به رفتارهای تغذیهای و نقش آن در پیشگیری و کنترل فشارخون بالا اشاره میشود. البته به یاد داشته باشیم که در کنار رعایت اصول تغذیه سالم انجام فعالیتهای ورزشی و کنترل وزن میتواند در پیشگیری و کنترل پرفشاری خون مؤثر باشد.
مصرف میوه و سبزیجات تازه
میوه و سبزیجات تازه علاوه برداشتن مقادیر زیادی ویتامین (مانند ویتامین ث و ...) و املاح دارای فیبر نیز هستند که در پیشگیری و کنترل بیماری فشارخون بالا و عوارض ناشی از آن نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند.
مصرف اسید چرب امگا سه از طریق مواد غذایی
دانههای روغنی (مانند آجیل خام و...)، سویا، ماهی و سایر فرآوردههای دریایی منابع خوب از گروه لیپیدها هستند. این مواد اثرات مفیدی در کاهش فشارخون، تنظیم قندخون و ... دارند.
مصرف مواد لبنی کمچرب و ترجیحاً بدون چربی
مصرف لبنیات در صورتی که از نوع بدون چربی یا کمچرب باشد در کنترل فشارخون مؤثر شناختهشده است.
مصرف نمک به میزان بسیار کم (در حد مناسب)
توصیه میشود مصرف نمک را در غذاهای روزانه به حداقل ممکن برسانید، به خصوص در صورت ابتلاء به پرفشاری خون. به طوری که از نمکدان در سر سفره استفاده نشود و در موقع پخت غذا نمک آخرسر به غذا اضافه گردد و آنهم به میزان کم.
یک قاشق چایخوری سر صاف در حدود 1500 میلیگرم نمک (سدیم و کلرورسدیم) دارد و توصیهشده است که میزان نمک مصرفی روزانه از این مقدار باید کمتر باشد.
غذاهای فرآوری شده، کنسروها و غذاهای آماده (سوسیس، کالباس، پیتزا، انواع فست فودهای دیگر، غذای رستورانها و ...) دارای نمک زیادی هستند و جدا تا آنجا که ممکن است از خوردن آنها پرهیز شود.
مصرف مواد پروتئینی از نوع سفید و بدون چربی
از گروه پروتئینها توصیه میشود گوشت کمتر مصرف شود و اگر هم مصرف میشود حتماً کلیه چربیهای قابل رویت در گوشت قبل از پخت در هنگام پاک کردن گرفته شود و بیشتر بهصورت آب پز و یا بخارپز آماده شود و بهتر است که هرگز گوشت را سرخ نکنید.
توصیه میشود که بیشتر از مواد پروتئینی سفید (سه یا چهار بار در هفته) ازجمله ماهی و مرغ (بدون پوست که چربیهای آن کاملاً پاکشده) استفاده شود.
منبع: فارس
۰۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹:۵۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]