واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: همانند سازی قدیمی ترین نسخه خطی نهج البلاغه در هند دهلی نو- ایرنا- همانند سازی قدیمی ترین نسخه خطی نهج البلاغه موجود در هند، در مرکز بین المللی میکرو فیلم نور ایران در دهلی نو به پایان رسید.
به گزارش ایرنا،چاپ همانند این نسخه نفیس و ارزشمند نهج البلاغه که در کتابخانه مولانا آزاد دانشگاه اسلامی علیگر هند از آن نگهداری می شود، همزمان با پانزدهمین سال فعالیت وب سایت مرکز بین المللی میکروفیلم نور ایران در دهلی نو، به پایان رسید.
این نسخه قدیمی به خط علی بن ابوالقاسم بن علی الحاج در 15 شعبان 538 هجری قمری کتابت شد و از آغاز تا انجام نسخه توسط ادیب و لغوی مشهور افضل الدین حسن بن فاذان القمی مقابله شده است.
در صفحه نخست این نهج البلاغه دستخط علما و بزرگانی چون طیفور بن سلطان محمد بسطامی ، محمد کاظم بن حبیب الله (1024 هجری قمری ) همراه با مهر، رمضان بن علی الجزایری از بحرین و اسماعیل بن حاج ابراهیم بن لامق، قرار گرفته است .
این نسخه قدیمی مدتی در کتابخانه پادشاهی نگهداری و در تاریخ بیست و هفتم ذی الحجه 1184 به معرض دید عموم گذاشته شد.
در سال 1254 هجری این نسخه به کتابخانه راجا سید ابو جعفر والی پیرپور فیض آباد منتقل شد و مهر سید ابوجعفر باسطی بر صفحه اول آن وجود دارد.
در سالهای 1290 به بعد این نسخه به تملک علامه مفتی محمد عباس شوشتری جزایری در آمده و مهر چهار گوش محمد عباس بر صفحه اول جزء دوم آن نقش بسته است.
سال گذشته گروه مرمت کاران مرکز میکروفیلم نور برای مرمت این نسخه نفیس به کتابخانه مولانا آزاد اعزام و پس از مرمت نسخه که در وضعیت نامناسبی قرار داشت، عکسبرداری شد و بامشارکت کتابخانه آزاد، این نسخه با کاغذ و مرکب و جلد دست ساز در مرکز میکروفیلم نور چاپ همانند سازی شد.
علاوه براین در راستای حفظ هنرهای اسلامی در هند به کوشش هنرمندان بخش هنر مرکز میکروفیلم نور از چندی پیش کار کتابت بزرگترین قرآن کریم به خط نسخ نیز در مرکز میکروفیلم نور، توسط استاد سرفراز احمد آغاز شده است.
این قرآن به طول پنج و عرض سه متر بر روی پارچه به خط نسخ طراحی شده است.
مرکز بین المللی میکروفیلم نور ایران که در خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو واقع است، تاکنون موفق شده علاوه بر گردآوری نسخ خطی ارزشمند و قدیمی، با استفاده از شیوه ای جدید و کاملا انحصاری با مواد گیاهی برای مرمت و آفت زدایی نسخه های خطی قدیمی و نفیس، اقدام کند.
از جمله این آثار می توان به مرمت نسخه خطی 700 ساله کلیات سعدی و مرمت یکی از قدیمی ترین نهج البلاغه های جهان، اشاره کرد.
تاکنون بیش از 200 نسخه خطی بسیار نفیس از آثار مکتوب اسلامی توسط این مرکز بصورت نسخه همانند با تمام خصوصیات نسخه اصلی، چاپ و تکثیر شده است.
همانند سازی نسخ خطی شیوه جدیدی برای حفظ این آثار به شمار می آید که در این مرکز برای اولین بار به کار برده شده است.
علاقه مندان برای دسترسی به این آثار می توانند به وب سایت مرکز بین المللی میکروفیلم نور به آدرس www.indianislamicmanuscript.com مراجعه کنند.
آساق*5*268*1600 ** 1095
03/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]