واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بهترین راه جبران کسری بودجه تهران - ایرنا - به نوشته سایت خبری فرارو ،دولت سال آینده کسری بودجه خواهد داشت؛ کسری که به گفته کارشناسان اقتصادی مالیات می تواند آن را جبران کند البته به شرط اصلاح ساختار مالیاتی.
همین که نام کسری بودجه به میان می آید باید آماده تورم، کاهش بهره وری، افزایش عمر طرحهای عمرانی، برداشت بی رویه از حساب ذخیره ارزی و بالاخره کاهش تولید و سرمایهگذاری – به عنوان بارز ترین آثار سو کسری بودجه – بود.
در شرایطی که با کاهش قیمت نفت دولت برای تامین درآمد مورد نیاز خود به دردسر افتاده و شاهدیم که وزرا با ابراز نگرانی از کمبود بودجه از مشکلات پیش روی خود در سال آینده می گویند، چشم انداز ناامید کننده ای تصویر میشود.
دومین بودجه دولت یازدهم بر اساس اعداد درج شده در جدول شماره 2 بودجه با بیش از 46 هزار میلیارد تومان کسری بسته شده و از آنجایی که ارتباط بین کسری بودجه دولت و تورم یکی از مهم ترین مباحث در اقتصاد کلان است باید پرسید که دولت اعتدالی قرار است با چه راهکاری از پس این کسری برآید که حاصل آن تورم و فشار مضاعف بر مردم نباشد؟
مهدی تقوی، کار شناس مسایل اقتصادی در گفت و گو با فرارو به تشریح منابع تامین کسری بودجه پرداخت و گفت: دولت می تواند از سه طریق یعنی راه استقراض از نظام بانکی (چاپ پول)، استقراض داخلی از طریق انتشار اوراق قرضه و یا افزایش مالیات ها کسری بودجه خود را جبران کند.
وی افزود: اگر کسری بودجه از طریق استقراض از نظام بانکی تأمین شود، شاهد افزایش نقدینگی و به دنبال آن افزایش نرخ تورم خواهیم بود لذا این روش مناسبی نیست.
به گفته وی راهکار دوم این است که دولت اوراق قرضه فروخته و با این سیاست انقباظی منابع مورد نیاز خود را تامین کند.
این استاد دانشگاه توضیح داد: این روش را می توان یک درمان کوتاه مدت نامید زیرا اگرچه پول مردم به جای پس انداز در بانک به دولت داده می شود اما دولت باید در قبال آن و در دورهای زمانی مشخص به مردم سود بازگرداند. از سوی دیگر این مسأله به مفهوم افزایش تقاضای دولت برای اعتبارات است که اولین تأثیر آن در بازار پولی افزایش نرخ بهره و به دنبال آن کاهش سرمایهگذاری بخش خصوصی است.
تقوی تامین درآمد مورد نیاز از طریق اخذ مالیات را بهترین و مناسب ترین راه دانست و گفت: این موضوع به معنی افزایش نرخ مالیات نیست زیرا افزایش نرخ مالیات ها به رکود در اقتصاد کشور منجر شده و به نوبه خود آثار نامطلوبی دارد.
وی با اشاره به آمار 20 درصدی فرار مالیات ها و همچنین معافیت های مالیاتی موجود در کشور اصلاح ساختار نظام مالیاتی را ضروری دانست و گفت: اگر دولت بتواند از همین 20 درصد را به صفر درصد برساند همه مشکل حل شده و کسری باقی نمی ماند.
گفتنی است این کار شناس مسایل اقتصادی وجود کسری بودجه در همه کشور ها را امری معمول و طبیعی دانست و گفت: می توان گفت اهمیت این موضوع در اقتصاد به انتخاب روش مناسب برای تامین کسری بودجه است.
منبع/ فرارو
اول **
03/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 224]