واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: الوقت:تثبیت قدرت منطقه ای ایران با توافق هسته ای تهران-ایرنا-پایگاه خبری الوقت در تحلیلی با اشاره به دغدغه دولت های عربی خلیج فارس در خصوص برنامه هسته ای ایران، نوشت: این کشورها نگرانندکه ایران با دست یابی به توانمندی هسته ای، در کنار سایر توانمندی هایش، موازنه منطقه ای را بر هم زند و تبدیل به یک قدرت منطقه ای برتر شود.
الوقت توشت: برنامه هسته ای ایران و توافق موقت ژنو و در ادامه توافق جامع احتمالی سبب شده تا دولت های عربی خلیج فارس درک متفاوتی از این موضوع داشته باشند و این روند را با نگرانی و دغدغه در پی بهم خوردن موازنه منطقه ای دنبال کنند. اگرچه شورای همکاری خلیج فارس در موضوع هسته ای ایران مجموعه یکدست و هماهنگی را تشکیل نمی دهد و عمدتا عربستان به دیده ظن و گمان به نیات این توافق می نگرد، اما هر از گاهی برخی دولت های دیگر همچون قطر، بحرین و تا حدی امارات، به موضع گیری توام با نگرانی می پردازند.
بر اساس این گزارش، در همین خصوص "خالد العطیه" وزیر خارجه قطر در گفت وگو با روزنامه "الحیات" عربستان گفته است که اگر ایران به سلاح هسته ای دست یابد ما نیز حق داریم که سلاح هسته ای داشته باشیم. عطیه همچنین با یادآوری اینکه ما در شورای همکاری خلیج فارس مواضع روشنی داریم، افزود که همه کشورها این حق را دارند که برنامه هسته ای صلح آمیز داشته باشند، اما هیچ کشوری حق ندارد که سلاح هسته ای داشته باشد. منطقه باید خالی از سلاح های کشتار جمعی باشد.
الوقت می نویسد: فارغ از این اظهار نظرات باید گفت که مساله توافق هسته ای و ادراک دولت های عربی به آن را باید در یک چارچوب کلان تر مورد تحلیل قرار داد و آن ذهنیت تاریخی ایران و اعراب از یکسو و دیگری فقدان اعتماد امنیتی و همکاری های درون منطقه ای است. بدین معنی که هر گونه افزایش قدرت از سوی بازیگران منطقه خاورمیانه، تهدیدی برای سایر بازیگران و دغدغه های امنیتی آنها خواهد بود. بی اعتمادی درسطح منطقه و نبود همکاری های دوجانبه و چندجانبه سبب شده تا بیشتر بازیگران این مجموعه در چارچوب خودیاری به افزایش قدرت خود بپردازند.
الوقت ادامه داد: این مساله برای کشورهای عربی از این منظر مورد نظر قرار می گیرد که دستیابی ایران به توانمندی هسته ای سبب می شود تا این توان در کنار دیگر مولفه های قدرت ایران همچون وسعت سرزمین، جمعیت، سرمایه های انسانی جوان، توانمندی های بومی، منابع انرژی، تاریخ و فرهنگ قدیمی و گستره ژئوپلیتیکی قرار بگیرد و منجر به صعود ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای برتر شود.
بخصوص که از لحاظ بین المللی نیز با برداشته شدن تحریم ها، تبادلات اقتصادی ایران با کشورهای اروپایی نیز این فرصت را برای قدرت بیش از پیش ایران فراهم می کند. موضوع از این منظر حائز اهمیت بیشتر است که پروژه ایران هراسی و شیعه هراسی نیز شکسته می شود و ایران، استوارتر از قبل، در عرصه منطقه ای این فرصت را برای تثبیت قدرتش پیدا خواهد کرد. بخصوص که حوزه نفوذ ایران نیز در طول این سال ها در گستره عراق، سوریه، لبنان و اینک یمن نیز کشیده شده است.
این تحلیل در ادامه به نگرانی عربستان درباره دست یابی ایران به قدرت هسته ای پرداخته و نوشت: نکته دیگری که نگرانی عربستانی ها را بخصوص بدنبال داشته است، این موضوع است که گفت وگوهای ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته ای تبدیل به یک روند گردیده و در ادامه، موضوع های منطقه ای سرفصل این گفت و گوها قرار بگیرد.
الوقت نوشت: بنابراین در یک جمع بندی باید گفت که دولت های عربی خلیج فارس و در راس انها عربستان علاوه بر نگرانی های امنیتی و همچنین موازنه منطقه ای، بدنبال این هستند تا در این فرآیند از آمریکایی ها امتیازگیری کنند. بدلیل نیازهای اقتصادی عربستان در سال های آینده و ضرورت استفاده از فناوری هسته ای در صنعت برق، ضمن تامین این نیاز در این رهگذر به دنبال امتیازگیری در موضوع های امنیت منطقه ای باشند و مضرات یک توافق هسته ای بد را برای غربی ها گوشزد کنند و بر شراکت بیش از پیش و مسوولیت افزون تر آمریکا در قبال شورای همکاری خلیج فارس تاکید ورزند.
خاورم**9329**1010
02/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]