واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: مهدی مطهرنیا در گفت وگو با پانا: مگر می شود بدون رسیدن به ˝تفاهم˝ به ˝توافق˝ رسید؟ خبرگزاری پانا: یک کارشناس سیاست خارجی گفت: آنچه که رهبری نظام جمهوری اسلامی مطرح می کنند، نه گذر از تفاهم، بلکه مندرج شدن تمام تفاهمات در قالب توافق نهایی است که این توافق نهایی باید یک مرحله ای باشد.
۱۳۹۳ شنبه ۲ اسفند ساعت 11:17
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی پانا، مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارجه چهارشنبه هفته پیش گفته بود: "مذاکره کننده ها برای این که بتوانند روی جزئیات توافق کنند، ابتدا نیازمند آن هستند که یک تفاهم سیاسی داشته باشند و این تفاهم سیاسی برای برخی به منزله توافق سیاسی شکل می گرفت. یعنی توافق در یک مرحله و بند دوم توافق در مرحله دیگر و در پایان ژوئن." این اظهارات با انتقاداتی از سوی برخی از چهره های سیاسی و رسانه ای کشور مواجه شد، از جمله مشهورترین این انتقادات می توان به سرمقاله حسین شریعتمداری در روزنامه کیهان اشاره کرد. شریعتمداری در انتقاد از اظهارات خانم افخم در کیهان نوشت: "آنچه سخنگوی محترم وزارت امور خارجه درباره چگونگی توافق با 5+1 مطرح کرده و بر آن تاکید ورزیدهاند، دقیقا همان «توافق دو مرحلهای» است که ترجمان دیگری از «کلاه گشاد توافق ژنو» است و ایشان فقط صورت مسئله را تغییر دادهاند، بیآن که محتوا و ماهیت آن عوض شده باشد." حالا مهدی مطهرنیا کارشناس مسائل بین الملل به خبرنگار سیاست خارجی پانا می گوید: در ادبیات سیاسی اساسا هر توافقی مستلزم ایجاد تعهدات متقابل است و هر تعهدی نیازمند تفاهم. او تاکید می کند: تفاهم یک قاعده الزام آور نیست، ولی ضرورتی است برای رسیدن به توافق. در هر ادبیات تعریف شده ای حتی ارتباط میان دو انسان و حل و فصل چالش های میان آن ها نخست نیاز به یک تفاهم وجود دارد، تا این تفاهم در قالب یک تعامل هدفمند به یک توافق و الزامات ناشی از آن بینجامد. مطهرنیا به عنوان مثال و البته در یک نگرش تقلیل گرایانه موضوع ازدواج انسان ها به یک دیگر را مثال می زند و می گوید: این ازدواج زمانی به یک توافق تعهدآور ختم می شود که نخست یک تفاهم معنادار و هدفمند بوجود آید و سپس این تفاهم در قالب گزاره های معنادار در سند مکتوب شود. مطهرنیا با اشاره به این مثال سوال می کند که آیا می شود در یک سند بین المللی با آثار ملی و منطقه ای برای کنشگران بدون رسیدن به یک تفاهم به توافق رسید؟
او می گوید: آنچه که رهبری نظام جمهوری اسلامی مطرح می کنند، نه گذر از تفاهم بلکه مندرج شدن تمام تفاهمات در قالب توافق نهایی است که این توافق نهایی باید یک مرحله ای باشد. نمی توان جشن نامزدی گرفت و مراسم عقد کنان را به تعویق انداخت.
مطهرنیا ضمن ابراز ناخرسندی از این که از تمثیل های تقلیل گرایانه ای که ناگزیر استفاده کرده، تاکید می کند که در شرایط کنونی و با مباحث بوجود آمده این تمثیل ها ضروری است. او می گوید: برای رسیدن به هر توافقی، تفاهم اجتناب ناپذیر است و لذا اگر توافقنامه یک مرحله ای قرار است صورت بگیرد، باید توافقات مستحکم در این زمینه شکل و محتوا بپذیرد.
امروز نیز سید عباس عراقچی با بیان این که مذاکرات به مراحل جزئی رسیده، گفته است: پس از یک سال مذاکره در همه ابعاد و موضوعات در شرایطی هستیم که باید وارد جزئیات شویم، به ویژه این که قصد ما این است در توافق نهایی کلیات و جزئیات یک پار چه باشد، به همین خاطر مجبور هستیم که وارد همه جزئیات در همه موضوعات و مراحل شویم.
عراقچی مجددا تاکید کرده است: توافق دو مرحلهای نخواهیم داشت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]