واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: نگاه شما: بحران محيط زيست
بخش «نگاه شما» برای ارائه و معرفی «نگاه» مخاطبان «تابناک» به همه موضوعات است. هر مخاطب «تابناک» میتواند با مد نظر قرار دادن شرایط همکاری با این بخش، «نگاه» خود را ارسال کند تا در معرض دید و داوری دیگر مخاطبان قرار گیرد.
کد خبر: ۴۷۶۶۳۲
تاریخ انتشار: ۰۲ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۱:۰۲ - 21 February 2015
دكتر مشيت الله نوروزي: هوا ، آب و خاك سه عنصر اساسي زندگي آدمي است. توسعه بي برنامه و نا متناسب كشور و عدم تخصيص بهينه ثروت در جامعه بيش از پيش موجب لطمات جدي و جبران ناپذير بر پيكر محيط زيست شده است. به نظر مي رسد ساز و كارهاي اداري و بوروكراسي موجود نمي تواند بحران جاري را به تنهايي رفع و رجوع نمايد. متاسفانه مديران دولتي در دولتهاي مختلف به جاي بستر سازي و هدايت توان بخش خصوصي در حوزه محيط زيست منتظر تامين اعتبارات دولتي بوده اند تا از اين طريق معضلات زيست محيطي را رفع و رجوع نمايند. اين سياست همانگونه كه واقعيتهاي موجود نشان مي دهد كاملا شكست خورده و امروز وارد بحران شده ايم.
تعارف را بايد كنار گذاشته و بي پرده با مردم واقعيتها را در ميان گذاشت و ازآنان براي رفع اين معضل كمك خواست. مردم بايد اين هشدار را جدي بگيرند كه تا دو دهه آينده بخش اعظمي از سرزمبنشان تبديل به زمينهاي خشك و بي آب خواهد شد.
اعلام وصع اضطراري در حوزه محيط زيست و انتخاب و اعمال روشهاي فوريتي براي احياي مجدد محيطزيست يك اقدام ملي و ضروري است. در طول مدت زملن وضع اضطراري كه حداقل آن حدود ١٠ سال خواهد بود اقداماتي مانند موارد ذيل پيشنهاد ميشود
١- اختصاص زمينهاي باير اطراف شهرها براي كشت درخت
دولت بايد به فوريت و متناسب با تعداد خودرو هاي هر شهر مثلا به ازاي هر خودرو به اندازه ١٤ متر مربع معادل مساحت يك واحد پاركينگ و يا مثلا به ازاي هر پلاك خودرو ٥ اصله نهال را مشخص و مالكين خودروها را ملزم نمايد كه در اين مساحت اقدام به كشت و پرورش درخت نمايند. هزينه كاشت و نگهداري زمينهاي يا درختان را مالكين خودروها نه به دولت بلكه مستقيما به مراكز نگهداري و آبياري درختان بپردازند.
٢- نگهداري و مراقبت از درختان توسط شركتهاي تعاوني
براي اينكه سطح بيكاري در جامعه كاهش يابد به ازاي هر چند هكتار زمينهايي كه در آنها درخت كاشت ميشود شركتهاي تعاوني كشاورزي و باغداري متشكل از فارغ التحصيلان رشته هاي مختلف مانند كشاورزي، مديريت، دامداري مالي و نظاير آن تشكيل و امر مراقبت از درختان به آنها سپرده شود. در صورت مثمر بودن درختان محصول آنها به مالكين درختان داده شود.
٣- ايجاد واحدهاي دامداري و توليد لبنيات در مجاورت زمينهاي درختكاري شده
براي استفاده هرچه بيشتر از پتانسيل نيروي كار و استعداد هاي طبيعي خدادادي اقدام به ايجاد واحد هاي دامداري و فرآوري محصولات لبني شده و لبنيات مورد نياز كشور نيز تامين گردد. بخشي از زمينهاي مدكور را مي توان به كشت علوفه براي دامها اختصاص داد. مردم را مي توان در سهام واحدهاي دامداري و توليد لبنيات مشاركت داد.
موفقيت تمام موارد فوق در گرو موارد ذيل است:
عدم واگذاري اختيارات تصميم گيري به دستگاههاي اداري
تمامي اختيارات اين امر بايد به سازماني مردم نهاد واگذار شود. سازمان بسيج براي اين امر جايگاه متناسبي است
تصويب قوانين موقتي اضطراري
قوانين جاري كشور مانع اقدامات فوري و اظطراري است. حالت فوق العاده مقررا ت فوق العاده طلب مي كند. مجلس مي تواند حسب اصل ٨٥قانون اساسي اختيار قانونگذاري را به كميسيون خاصي كه براي اين منظور تشكيل مي دهد واگذار نمايد تا قوانين موقتي را تصويب كند.
اين پيشنهاد نه مستقيا براي اجرا بلكه با هدف طرح موضوع و اظهار نظر مخالف و موافق طرح ميشود اميد آنكه با ايجاد چالش جدي در حوزه محيط زيست آغازگر برون رفت از بحران باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]