واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲ اسفند ۱۳۹۳ (۱۰:۲۴ق.ظ)
زيباکلام در گفت و گو با موج؛ حاکميت ميانه روها در ايران و آمريکا توافق هسته اي را امکان پذير مي کند گروه اقتصاد سياسي
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، با پيروزي حزب جمهوريخواهان در انتخابات کنگره امريکا زمزمه مخالفت اين حزب تندرو با پرونده هستهاي ايران بيش از پيش به گوش رسيد. اعضاي حزب جمهوريخواه بلافاصله پس از به دست گرفتن صندليهاي کنگره آمريکا مخالفت هاي خود را با برنامه صلح آميز هستهاي ايران آغاز کردند؛ زيرا همزمان طرحي به جريان افتاد که راه را براي تشديد تحريمهاي ايران باز ميکند.
ظاهراً در اين طرح اهدافي چون «صفر کردن صادرات نفت ايران» و «فشارهاي بيشتر اقتصادي و تجاري بر ايران» تدارک ديده شده است. با همه اين اوصاف کاخ سفيد نيز از مذاکرات هسته اي در همه محافل دفاع کرده و اوباما رئيس جمهور آمريکا از وتوي تحريم هاي کنگره عليه ايران سخن مي گويد.
در آن سو هم يعني يعني در کشورمان، مذاکره کنندگان با وجود اين که از حمايت کلي نظام برخوردار هستند کم و بيش مورد انتقاد برخي گروه ها و جريان هاي سياسي نيز قرار مي گيرند. در اين خصوص با صادق زيباکلام تحليلگر و استاد علوم سياسي دانشگاه تهران گفت و گويي انجام داده ايم.
ارزيابي تان از تحرکات اخير کنگره آمريکا و طرح هاي تحريمي که برخي از چهره هاي تندروي آن مثل رابرت منندز، ميچ مک کانل، عليه ايران دارند، چيست؟
جمهوري خواهان خيلي به برنامه هسته اي ايران و مذاکرات خوشبين نيستند و اعتقاد دارند که اوباما زيادي در اين مذاکرات عقب نشيني کرده است. به نظر آنها بايد ايران را تحريم کرد؛ زيرا با مذاکرات نمي شود به جايي رسيد و فقط از طريق تحريم و فشار است که بايد امتيازات لازم را از ايران گرفت. در واقع آنها مي خواهند صادرات نفت ايران را به طور کامل تعطيل کنند. چهار مشتري نفتي کشورمان، ژاپن، هند، چين و کره هستند و کنگره مي تواند با تحريم هاي جديد، مجوز خريد نفت از ايران را ديگر به آنها ندهد.
چقدر فشارهاي کنگره را در قالب يک بازي هماهنگ با کاخ سفيد مي دانيد؟
واقعيت اين است که بسياري در جامعه آمريکا و به ويژه کنگره اين کشور تهديد جمهوري اسلامي ايران را مبني بر نابودي اسرائيل جدي گرفته اند. بنابراين اين قبيل مسائل نوعي ترس و نگراني حقيقي را در آنها به وجود آورده است. آنها مي خواهند حتي الامکان برنامه هسته اي ايران طوري باشد که اگر روزي نظام جمهوري اسلامي ايران تصميم گرفت به سمت توليد سلاح برود زمان بسيار زيادي براي اين کار نياز داشته باشد.
شما تهديد و فشارهاي کنگره را نوعي تاکتيک براي امتيازگيري بيشتر از ايران نمي دانيد؟
نه اصلا! اين بازي نيست! آن ها به دنبال ترساندن ايران نيستند و از نظر من اين طور نيست. تهديدهاي کنگره را بايد واقعي دانست. همان طور که در ايران عده اي حقيقتا مخالف توافق هسته اي با آمريکا هستند و ديدگاه هاي مختلفي در اين خصوص وجود دارد در آمريکا نيز همين طور است. افرادي مثل سيد محمد خاتمي، هاشمي رفسنجاني، روحاني و... دوست دارند اين مذاکرات به نتيجه برسد ولي افراد يا گروه هايي تندرويي همچون «پايداري ها» دوست ندارند مذاکرات به نتيجه برسد. در آمريکا هم نظرات در اين خصوص مختلف است.
به نظرتان اوباما توانايي جلب موافقت کنگره را براي توافق هسته اي دارد؟
فکر مي کنم اوباما بتواند کنگره را قانع کند. خوشبختانه در تهران و واشنگتن ميانه روها روي کار هستند و اين توانايي براي رسيدن به توافق در هر دو طرف وجود دارد.
مجلس ايران اخيرا واکنش نشان داد که در صورت اعمال تحريم هاي جديد کنگره، توافق ژنو را لغو مي کند و اعلام کردند که
تندروها در ايران مي خواهند اداي کنگره آمريکا را در بياورند.
يعني به صورت تاکتيکي هم واکنش مجلس را مناسب نمي دانيد؟
هيچ فايده اي ندارد! تندروها در ايران مي خواهند آمريکا ستيزي تقويت شود. آمريکا ستيزي تغذيه سياسي شان است لذا از توافق هسته اي واهمه دارند چرا که فکر مي کنند ايده «آمريکا ستيزي» در ايران سست شود.
مصوبه مجلس، قدرت مانور تيم مذاکره کننده را هم بالا نمي برد؟
بي فايده است! ما تا 24 مارس اگر به تفاهم سياسي دست پيدا نکنيم يعني عملا اوباما بايد با اعمال تحريم هاي جديد عليه ايران موافقت کند در آن صورت ايران هم هرکاري مي تواند بکند. آمريکا با تحريم هاي جديد عملا صادرات نفت ايران را به صفر مي رساند و ايران هم به ميزان غني سازي سابق باز مي گردد، سانتريفيوژهاي خود را پيشرفته تر و تعدادشان را بيشتر مي کند. اين واکنش مجلس هم تاثيري بر اصل ماجرا براي واشنگتن ندارد.
اما شما که گفتيد ترس و نگراني هاي اسرائيل و آمريکا از پيشرفت برنامه هسته اي ايران جدي است؟
با عدم توافق آمريکايي ها مي روند براي تحريم هاي بيشتر و شروع فعاليت هاي هسته اي ايران با درصد بالاي غني سازي چيزي را در واشنگتن عوض نمي کند. نگراني غرب و آمريکا شامل اين مسأله است که برنامه هسته اي ايران منجر به توليد بمب هسته اي نشود.
چيزي تا 24 مارس باقي نمانده، به نظر شما تفاهم سياسي بين ايران و گروه 1+5 که البته بهتر است بگويم ايران و آمريکا حاصل خواهد شد؟
بله. همانطور که گفتم من معتقدم در قوه مجريه هر دو کشور ايران و آمريکا ميانه روها حاکم هستند. هر دو گروه نهايت تلاش خود را به کار مي برند تا به شرايط قبل از توافق ژنو برنگرديم و به توافقي برسيم که معقول و مقبول همه باشد.
گفت وگو از: محمد قربانپور شيخاني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]