واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: زیرمیزی گرفتن پزشکان، دردی مضاعف بر جان بیماران! پایگاه خبری تنکابن 24 در ستون یادداشت خود با انتشار مطلبی با عنوان "زیرمیزی گرفتن پزشکان، دردی مضاعف بر جان بیماران!" به یکی از چالش های فراروی بخش بهداشت و درمان پرداخت.
محمدصالح دادخواه در این مطلب تحلیلی نوشت: «رشوه» به عنوان یکی از بارزترین نمونه های فساد اداری و سازمانی در اغلب کشورهای جهان محسوب می شود و باتوجه به سابقه چندین و چند ساله آن در کشورمان، در سالهای اخیر با نام زیرمیزی رواج بیشتری یافته است.
این معضل اجتماعی در تمامی جوامع بین المللی و همچنین کشورمان، به عنوان امری مغایر با عرف و اخلاق و متضاد با قوانین، محسوب می شود؛ لیکن با تمامی نفرت موجود در مردم نسبت به این پدیده و تعیین مجازات برای مرتکبان، دامنه آن همچنان رو به گسترش است.
این مسئله از جمله پدیده هایی است که موجب بروز مشکلات و ایجاد شرایط بحرانی برای مردم، دولتها و نظامهای سلامت در سراسر جوامع می شود، چنانکه افزایش شکاف طبقاتی میان جامعه دارا و ندار و ایجاد ذهنیت، نبود عدالت اجتماعی در افکار عمومی مردم را میتوان از نتایج رواج این رفتار ضداجتماعی برشمرد.
پزشکان و رواج پدیده زیرمیزی!!
پدیده زیرمیزی گرفتن پزشکان، به عنوان یکی از معضلات حوزه سلامت در سال های اخیر به شمار رفته و همواره در مباحث مرتبط به نظام پزشکی، مطرح می شود. معضلی که باوجود هشدارهای مکرر مسئولان نسبت به برخورد قانونی با مجریان این اقدام غیر قانونی و مغایر با اخلاق اجتماعی، کماکان صورت می گیرد و رواج آن به یکی از مهم ترین دغدغه های افراد جامعه در زمان ابتلا به بیماری، محسوب می شود.
در این میان، برخی از پزشکان در دفاع از حیثیت و آبروی حرفه ای خود، این اقدام غیر اخلاقی را برگرفته از شرایط نامطلوب موجود در نظام پزشکی و سیستم سلامت کشور عنوان کرده و بیان می کنند که پدیده زیرمیزی بنابر دلایل گوناگونی رخ می دهد که از جمله مهم ترین این دلایل می توان به تفاوت تعرفه های پزشکی میان بیمارستان های دولتی و خصوصی و مرقوم به صرفه نبودن نرخ ارائه هزینه درمانی در بیمارستان های دولتی، اشاره کرد.
این پزشکان معتقدند؛ اگرعمل آپاندیس را به عنوان یکی از جراحی های ساده، در بیمارستانهای دولتی با شرایطی مشابه در یک بیمارستان خصوصی مقایسه کنیم، بی شک باتوجه به اتلاف وقت و زمان بر بودن رائه خدمات درمانی در مراکز دولتی، به مرقوم به صرفه نبودن ارائه خدمات پزشکی در مراکز دولتی، پی می بریم.
از سوی دیگر، بیمارستان های دولتی باتوجه به مبلغ ناچیز حقوق پزشکان استخدامی و دستمزد اندک پزشکان قراردادی، از پرداخت به موقع همان مبالغ اندک نیز، شانه خالی میکنند؛ حال شما سال ها رنج و مشقت مطالعه دروس دانشگاهی و آزمایشگاهی و تخصصی تا اخذ مدرک دکتری با حال روز پزشکان در چنین مراکز دولتی را تصور کنید.
پزشکان به تصور اغلب افراد، از اقشار بی درد و مرفه جامعه محسوب میشوند. از سویی دیگر، به دلیل حساسیت فراوان و مسئولیت خطیر حفظ جان بیمار، ایجاد آرامش روحی و دوری از هرگونه استرس، از ملزومات زندگی یک پزشک محسوب می شود. در چنین شرایطی و در هنگام ارائه خدمات به بیمار به دلیل عدم پرداخت به موقع حقوق خود از سوی مسئولان بیمارستان، به مرض چه کنم و چه نکنم، مبتلا می شوند.
چنین شرایطی موجب ایجاد شکاف در این حرفه و گرایش برخی پزشکان به سمت ارتکاب اقداماتی از این قبیل می شود که درصورت رفع این موانع، هیچ گاه شاهد بروز این گونه رفتارها در نظام پزشکی کشور نخواهیم بود.
اما اظهارات مطرح شده به عنوان دفاع از این اقدام برخی پزشکان، تحت هیچ شرایطی از سوی مردم و قانون، مورد تأئید نیست و از آنجاکه برخی اقشار جامعه به دلیل یکسان نبودن سطح درآمدی، وضعیت معیشتی مطلوبی ندارند و با مشقت بسیاری دست و پنجه نرم می کنند، پدیده زیرمیزی هم چون فشاری مظاعف و به مثابه ظلمی دوچندان بر مردم است.
لیکن با تمامی این اوصاف، پزشکی از مهم ترین مشاغل و بهتر بگوئیم مقدس ترین حرفه موجود در جامعه محسوب می شود؛ چرا که هیچ گاه نمی توان حیات بشر بر روی کره خاکی را بدون در نظر گفتن سلامت جسم و روح و در نتیجه بدون درنظر گرفتن جایگاه و نقش پزشک تعریف کرد. چه بسیار پزشکانی که در طول تاریخ و با پیدایش جوامع بشری به واسطه تأثیر اقداماتی که در راستای سلامت افراد و رهایی مردم از چنگال امراض و بیماری ها از خود بر جای گذاشتند، نام خود را در فهرست نیک ترین مردان و زنان تارخ بشر و به تعبیری زیباتر، دوام و جاودانگی خود را بر جریده عالم، ثبت کردند.
اما صد حیف و هزاران افسوس، آفت شوم و لکه زشتی تحت عنوان زیرمیزی در یک دهه اخیر دامان مقدس و نام شریف پزشک و پزشکی را چنان مسموم و آلوده ساخته است که اغلب افراد جامعه از پزشک و طب پزشکی به عنوان فرشتگان نجات و شغل انبیاء الهی، با تعابیری همچون بلای جان بیمار و یا درد بر پیکره سلامت جامعه، یاد می کنند.ک/1
6026/6097
02/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]