واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: استاندار گیلان: همه نهادها باید برای رفع مشکل کم آبی تلاش کنند رشت - ایرنا - استاندار گیلان رسیدگی به مشکل کم آبی و اتخاذ تدابیر درست و اصولی برای رفع این مشکل را از جمله مسائلی دانست که به طور جدی در دستور کار مدیران قرار دارد و گفت: برای برطرف کردن مشکل کم آبی و مدیریت آن، همه نهادها و دستگاه ها باید تلاش کنند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، "محمدعلی نجفی" روز چهارشنبه در پنجمین جلسه شورای حفاظت از منابع آب گیلان در رودبار اظهار داشت: وضعیت آب استان باید بطور جدی پیگیری شود و این کار از عهده یک دستگاه بر نمی آید و باید همه نهادها کمک کنند و فرمانداران و بخشداران باید در این زمینه حضوری قوی داشته باشند.
وی افزود: اگر شالیکاران در همکاری با مدیران بتوانند در 10 درصد مصرف آب کشاورزی صرفه جویی کنند، نتیجه خوبی در استفاده بهینه از آب در بخش کشاورزی خواهیم داشت و مدیریت آب را مانند سال های گذشته با موفقیت پشت سر می گذاریم.
وی با تاکید بر ضرورت اتخاذ تدابیر درست و اصولی برای تامین آب شالیکاری و نیز انجام برنامه ریزی برای استفاده از پتانسیل آبگیرها ، آببندان ها و استخرهای استان در کشاورزی اظهار داشت: همه اراضی شالیزاری باید زیر کشت بروند و در کشت ارقام نیز دقت شود و ارقام دیر رس که آب بیشتری مصرف می کنند، از چرخه تولید حذف و ارقام بهتری جایگزین شوند.
استاندار گیلان با اشاره به سدهای درحال احداث گیلان و سدهای لاستیکی یادآور شد: بمنظور استفاده از آب های داخلی استان، نیازمند ساخت سد دیورش در شهرستان رودبار هستیم ولی در حال حاضر همه امکانات برای اجرایی شدن این سد در اختیار مدیران استان قرار ندارد.
نجفی با بیان اینکه در گیلان سالانه بین یک هزار و 200 تا یک هزار و 500 میلیمتر باران می بارد و این مزیت خوبی برای استان محسوب می شود، گفت: تاکنون به دلیل بی تدبیری و نداشتن برنامه در استفاده از روان آب ها و آب های سطحی، این آب ها به دریا ریخته شده اند.
وی همچنین خواستار انجام پیگیری های لازم برای اجرای جدی سد شفارود شد و افزود: برای ساخت این سد تلاش زیادی شده و بخشی از کار نیز صورت گرفته و باید مشکلات آن با همکاری وزارت نیرو و محیط زیست حل شود.
نجفی اظهار داشت: به دلیل ضرورت کنترل آب های سطحی و داخلی استان، از دولت انتظار داریم که از اجرای سدهای لاستیکی استان گیلان حمایت کند.
وی از روند کند تکمیل سد پلرود در رودسر انتقاد و اضافه کرد: تعیین سالانه 200 میلیارد ریال اعتبار برای ساخت این سد، رقمی بسیار اندک است.
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای گیلان نیز در این جلسه حجم کل آب تجدید پذیر استان را بیش از 9میلیارد مترمکعب دانست و گفت: حجم کل آب سالانه مصرفی سطحی و زیرسطحی بخش کشاورزی و آبزیان گیلان، دو میلیارد و 700 میلیون مترمکعب است.
سیف الله آقابیگی افزود: 60درصد بارندگی ها در فصلی که مورد نیاز استان نیست، اتفاق می افتد و فقط 22 درصد این بارندگی ها در فصل تابستان می بارد.
وی کل اعتبارات مورد نیاز فصل کشاورزی ابلاغ شده استان گیلان را سه میلیارد و 392 میلیون تومان ذکر و اظهار کرد: 60درصد این اعتبار تاکنون اختصاص یافته است.
وی ادامه داد: 250میلیون مترمکعب آب سدسفیدرود بدون هیچ تاثیر و عارضه خشکسالی در تابستان سال گذشته، صرفه جویی شده است.
به گفته آقابیگی؛ متوسط آورد آب سد سفیدرود در پنج ماه سال زراعی در یک دوره 45 ساله، 848میلیون مترمکعب بوده که این رقم در 15سال اخیر به نصف کاهش یافته است.
وی متوسط آورد آبی این سد در پنج ماه امسال را 321میلیون مترمکعب ذکر و خاطرنشان کرد: بارش کشاورزی گیلان در سال زراعی200 تا 300میلیمتر بوده که امسال این رقم به 96میلیمتر کاهش یافته است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان نیز در این جلسه اظهار کرد: ترویج و توانمندسازی عملیات زراعی در برنامه کاری این سازمان قرار دارد و امسال شخم اول جلو افتاده است.
علیرضا شعبان نژاد افزود: بمنظور تشویق کشاورزان به زیر کشت بردن اراضی خود ، امسال 350میلیارد ریال برای مکانیزاسیون تزریق شده که درصورت استقبال شالیکاران، تا دو برابر امکان جذب نیز وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: امسال همه اراضی کشاورزی قابل کشت هستند و هیچ عاملی نمی تواند مانع کشت اراضی شالیکاری در استان شود.
فرماندار تالش نیز بیان داشت: 16هزار اراضی شالیزاری در این شهرستان وجود دارد و برای سردهنه سازی و بتنی انهار، 700 میلیون تومان هزینه شده است.
علی فتح اللهی تصریح کرد: 10رودخانه پر آب در تالش وجود دارند که دبی آب آنها حداقل 19 و حداکثر 98 لیتر در ثانیه است ولی هیچ سدی در این شهرستان وجود ندارد.
وی تاکید کرد: لازم است که دولت نگاه ویژه ای به سدسازی در این شهرستان داشته باشد ضمن اینکه برای برق سانی به چاه های کشاورزی نیز باید به موضوع سوخت توجه کرد و اعتبارات لازم در این خصوص اختصاص یابد.
مهدوی فرماندار رشت نیز در این نشست گفت: این شهرستان 75درصد اراضی کشاورزی گیلان را در اختیار دارد و دوهزار و 500کیلومتر کانال آبیاری در رشت وجود دارند که بیشتر این کانال ها، طبیعی بوده و درآنها هدر رفت آب زیاد است.
سید عیسی چیتی مدیر شرکت بهره برداری آب زراعی و زهکشی استان گیلان نیز با تاکید بر لزوم همکاری تمامی دستگاه ها و نهادها برای مدیریت آبیاری ، به کشاورزان توصیه کرد: نباید بیش از 15سانتی متر مزرعه خود را شخم بزنند که بیش از آن نیاز نیست.
وی اظهار داشت: 30هزار کیلومتر نهر بین مزارع در استان گیلان وجود دارد و باید برای جلوگیری از هدررفت آب در این انهار، تدابیری اندیشیده شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گیلان نیز گفت: فعالیت های منابع طبیعی در حفاظت از جنگل ها و جنگل کاری، به ذخیره سازی و جلوگیری از هدر رفت روان آب ها می انجامد.
داود زارع ادامه داد: در یک هزار هکتار از اراضی در حال فرسایش گیلان، فعالیت های مکانیکی درحال انجام است.
وی یادآور شد: در 540هکتار از اراضی شهرستان رودبار که بیشترین حجم در استان را تشکیل می دهد، عملیات احیاء انجام شده است.
پنجمین جلسه شورای حفاظت از منابع آب استان گیلان، روز چهارشنبه به ریاست استاندار و با حضور معاونان امور عمرانی و برنامه ریزی استانداری، مدیران عامل آب منطقه ای و آب و فاضلاب شهری استان، مدیران شرکت توزیع نیروی برق و شرکت بهره برداری آب گیلان و مسوولان دیگر دستگاه های استان در شهرستان رودبار تشکیل و مشکلات آبیاری سال زراعی پیش رو، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
استان گیلان 238 هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد و 317 هزار نفر بهره بردار در این بخش فعالیت می کنند.
به طور متوسط، استحصال سالانه برنج سفید در گیلان 700 هزار تن است.ک/2
6029/2007
29/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]