واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: برطرف شدن مشکلات پزشک خانواده تا 15 سال آینده پایگاه خبری حرف آنلاین در ادامه سلسه گزارش های اجتماعی خود با استناد به اظهارات وزیر بهداشت در مازندران مبنی بر "برطرف شدن مشکلات پزشک خانواده تا 15 سال آینده" به چالش های این طرح ملی پرداخت .
فاطمه عربی نگارنده این مطلب گزارشی نوشت:در بیش از 60 کشور دنیا، نظام ملی سلامت در چارچوب طرح پزشک خانواده ساماندهی شده است و شبکه ای از پزشکان عمومی، متخصص و فوق تخصص، خدمات پزشکی لازم را به بیماران ارائه می کنند.طرح پزشک خانواده در ایران هم از چندین سال پیش مورد توجه قرار داشت، ولی در عمل، تا سال 1384 که نخستین سال اجرای برنامه توسعه پنج ساله چهارم بود، موقعیتی برای اجرای آن فراهم نشد.طرح پزشک خانواده از سال 90در دو استان مازندران وشیراز به صورت پایلوت آغاز شد. طرحی که پس از چند سال از اجرای آن همواره با حرف و حدیث هایی همراه بود. طرحی که با وجود تلاش های مسئولان بهداشت و درمان هنوز نسخه شفا بخشی برای آن پیدا نشده است. این طرح در 10فاز تعریف شده است؛ طرحی که قرار است گره گشای مشکلات مردم باشد اما مردم را با مشکل مواجه کرد. ابتدا این طرح در روستاها انجام شد، سپس مناطق شهری را نیز تحت پوشش قرار داد. از همان ابتدا نیز روستاییان مهمترین مشکل این طرح را سیستم دست و پاگیر ارجاع عنوان کردند. پس از گذشت سه سال از اجرای این طرح همچنان نیروی انسانی و تجهیزات لازم برای اجرای طرح پزشک خانواده مهیا نیست و بیماران با مشکل سیستم ارجاع مواجه اند. شتابزدگی در اجرای طرح بدون فرهنگ سازی و اطلاع رسانی لازم برای مردم پزشکان و مسئولان شاید مهم ترین چالش اجرای برنامه می باشد. سوالات بی پاسخ زیادی در مورد ارجاع، شکل ارجاع، سامانه سلامت، نحوه ارجاع، نقش پاراکلینیک و متخصصان سطح 2 و 3 در طرح نحوه بازخوردها چگونگی میزان و شکل پرداخت ها وجود دارد. اکثر مردم در مورد کلیات طرح و ضرورت لزوم این طرح ملی اطلاعات ضعیفی دارند. در مورد شرایط جدید استفاده از دفترچه های درمانی چگونگی ارجاع بیماران و چگونگی مراجعه به درمانگاه ها و بیمارستان ها در زمان اورژانس اطلاعات ناکافی است و این موضوعات یکی از چالش هایی است که نارضایتی زیادی را دامن زده است.بیمار اگر شبانه به صورت اورژانسی به مراکز درمانی مراجعه کند در صورت نبود مهر پزشک خانواده، هزینه درمان با نرخ آزاد محاسبه می شود حال باید سختگیری هایی که در پذیرش بیمار اعمال می شود را نیز به این مشکلات اضافه کرد. در گام بعدی این طرح مشکلاتی در پرداخت حقوق پزشکان به وجود آمد.هدف از اجرای برنامه پزشک خانواده، بهره مندی یکسان کلیه افراد جامعه از سرانه سلامت و اجراء اصل عدالت در سلامت،حذف پرداخت هزینه های اضافی توسط مردم به نظام سلامت، انجام معاینات دوره ای و پیگیری وضعیت سلامت افراد جامعه توسط پزشکان خانواده و ثبت سوابق بیماری، دسترسی سریع و آسان و شبانه روزی مردم به خدمات سطح اول نظام سلامت و بهبود و ارتقاء نظام ارائه خدمات بهداشتی درمانی و پاسخگویی به نیازهای جدید مردم است. کلیت طرح خوب است اما در اجرا مسئولان نظام سلامت جامعه با مشکل مواجه شدند، مشکلاتی که بعضا مسئولان آن را کتمان می کنند.
*رفع مشکلات طرح پزشک خانواده طی 15 سال آینده
وزیر بهداشت در حاشیه افتتاح کلینیک دندانپزشکی ساری در جمع خبرنگاران در پاسخ به سئوال خبرنگارحرف در خصوص مشکلات طرح پزشک خانواده و سیستم ارجاع، گفت: ما هم می دانیم مردم مشکل دارند و به مشکلات واقف هستیم و در حال برطرف کردن این مشکلات هستیم.سید حسن هاشمی با بیان این که سیستم ارجاع در شرایط فعلی اصلاوجود ندارد و باید به تدریح اصلاح شود، بیان کرد: وقتی سطح دو خدمات آماده نیست ، بیمارستان و تخت به تعداد کافی نداریم طبیعی است که نظام ارجاع کاری از پیش نمی برد.وی تصریح کرد: اما این که بخواهیم اصل این کار را زیر سئوال ببریم اشتباه است، واقعا کشور به پزشک خانواده نیاز دارد.وزیر بهداشت و درمان افزود: طب عمومی باید بازنگری شود و پزشک خانواده تخصصش در کشور دایر شود در کنار آن به تدریج سطح دو خدمات ارتقا یابد، همان طور که در ابتدا گفتم 10تا 15 سال طول می کشد تا موانع طرح پزشک خانواده در کشور برطرف شود.
* راه اندازی مرکز پیشرفته سرطان در مازندران
وی در خصوص هزینه های درمانی بیماران صعب علاج، گفت: دولت 90 درصد هزینه درمان و داروهای را به این بیماران را در قالب طرح تحول و هم بیمه ها پرداخت می کند.هاشمی با بیان این که امکانات در بخش درمان بیماران سرطانی در بعضی مواقع کم است، گفت: تلاش می کنیم مرکز پیشرفته سرطان در مازندران افتتاح شود.وی با بیان این که مازندران از نظر متخصص در زمینه سرطان از ظرفیت خوبی برخوردار است، تصریح کرد: با این ظرفیت در نظر داریم تا دو سال آینده این مرکز را به بهره برداری برسانیم.وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به این که با راه اندازی مرکز جامع بیماریهای صعب العلاج، بیماری های خونی و سایر بیماری های مربوط به سرطان در این مرکز بررسی و مداوا می شوند، گفت: هماهنگی خوبی بین دستگاهها وجود دارد و مجلس از برنامه های دولت حمایت می کند.مقام عالی وزارت همچنین درباره بیمارستان آمل که قرار بود در سال جاری به بهره برداری برسد به دلیل کمبود نیرو افتتاح نشد، گفت: 76 بیمارستان در کشور دست بهره برداری قرار دارند که این بیمارستان ها مشکل نیروی انسانی دارند و تاکنون موفق نشدیم مجوز لازم برای استخدام و جذب نیرو را دریافت کنیم. هاشمی در پایان گفت: امیدواریم سازمان مدیریت کمک کند تا پایان سال این اقدام را انجام دهیم.
*افتتاح پروژه ها با حضور وزیر بهداشت
وزیر بهداشت و درمان در سفر به مازندران، تعدادی از پروژه های بهداشتی و درمانی مازندران مورد بهره برداری قرار گرفت. نخستین پروژه ای که لحظاتی پس از ورود وزیر بهداشت در استان مورد بهره برداری قرارگرفت پروژه توسعه فضای بیمارستانی و اورژانس مرکز قلب حضرت فاطمه زهرا (س) ساری بود که به پاس زحمات مرحوم عزت الله دامادی نماینده اسبق مردم ساری در مجلس شورای اسلامی این اورژانس به نام آن مرحوم نام گذاری شده است.کلینیک دندانپزشکی مرحوم باغبان ساری دومین پروژه ای بود که با حضور مقام عالی وزارت به بهره برداری رسید. پروژه ای دیگر که مورد بهره برداری قرار گرفت، اورژانس سوختگی بیمارستان زارع ساری بود. وزیر بهداشت در روز دوم سفر به مازندران، یک هزار خانه بهداشت کشور را در شهرستان نکا و روستای «زرندین» به صورت همزمان افتتاح کرد.در راستای اجرای طرح جشن بزرگ اتمام خانه های بهداشت در تمامی روستاهای کشور، ساخت 150خانه بهداشت در استان سهم دانشگاه علوم پزشکی مازندران بود مورد بهره برداری قرارگرفت. مرکز درمانی شبانه روزی آشوری سورک با کمک یک میلیارد تومانی خیر میاندورودی در مرحله ساختمانی آماده شد و دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز با اختصاص یک میلیارد و 200 میلیون تومان اعتبار این مرکز را به لحاظ امکانات پزشکی و درمانی تجهیز کرده است.ک/1
6026/6097
29/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]