واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: به بهانه افتتاح نمایشگاه اختصاصی کالاهای ایران دلیل اقبال عراقی ها به کالای ایرانی چیست بغداد - ایرنا - نمایشگاه اختصاصی کالاهای ایران در بغداد از امروز (دوشنبه) همزمان با حضور معاون اول رییس جمهوری در عراق دایر شده و سیل شهروندان این کشور عراقی به سوی این نمایشگاه روانه شده، اما در این میان سووالی که مطرح می شود، این است که دلیل اقبال گسترده به کالای ایرانی در عراق چیست.
نمایشگاه کالاهای تولید ایران در محل نمایشگاه بین المللی بغداد و در فضایی حدود هفت هزار متر مربع برپا شده که در آن شرکت های بزرگ و برندهای مطرح ایرانی حضور دارند و محصولات و تولیدات متنوع خود را در بخش های مختلف عرضه می کنند.
ایرانی ها در گروههای کالایی آب، برق، نفت و گاز، پتروشیمی، خودرو، مصالح ساختمانی ، صنایع غذایی، دارو و تجهیزات پزشکی، لوازم خانگی و مواد شوینده و بهداشتی به بغداد آمده اند تا خود را به بازار تشنه عراق عرضه کنند.
اهمیت برپایی این نمایشگاه در این است که می توان گفت ، بازار عراق آمادگی کار با سازندگان و تاجران ایرانی را دارد. با این حال، چرایی کشش بازار عراق نسبت به کالاهای ایرانی موضوع مهمی است که هم تولید کننده و هم صادرکننده ایرانی باید به آن توجه داشته باشد.
هم اکنون بازار عراق نسبت به تولیدات ایرانی، به ویژه صنایع غذایی، مواد شوینده و اخیرا دارو و لوازم خانگی واکنش مثبت نشان می دهد.
اگرچه پای محصولات و کالاهای تولیدی ایران در بخش مواد غذایی از همان سالهای سقوط "صدام حسین" در 2003 میادی به عراق باز شد، اما خرداد امسال و هنگام تهاجم تروریستهای "داعش" به این کشور را می توان آغاز مرحله جدیدی از آشنایی عراقی ها با محصولات ایرانی تلقی کرد.
حقیقت این است که با حمله داعش از شمال و غرب به عراق و بسته شدن مرزها و معبرهای شمالی، عملا تنها مرزهای امن و مفتوح این کشور به مرزهای شرقی منحصر شد و این سبب شد تا نگاه بازار عراق به سمت ایران سوق پیدا کند.
حالا اما ذائقه عراقی با محصول و کالای ایرانی هرچه بیشتر آشنا شده و حس نزدیکی بیشتری با برند ایرانی پیدا کرده است.
اما آنچه می تواند این ذائقه را حفظ و تقویت کند و به آن ماندگاری ببخشد، چیست و چه باید کرد.
** احساس یگانگی
شاید ریشه و یکی از علت های اقبال عراقی ها به کالاهای ایرانی را باید در لایه های فوقانی روابط دو کشور مشاهده کرد. بی شک روابط و همکاری های سیاسی و امنیتی ایران و عراق پس از حمله داعش به بالاترین سطح رسیده، بطوری که گفته می شود، دو کشور یک اتحاد راهبردی نانوشته دارند.
برای رسیدن به این سطح از روابط که شاهد آن حضور رهبران عالی عراق در جشن انقلاب اسلامی در سفارت ایران در بغداد بود و در آن از "سلیم الجبوری" رییس پارلمان تا "نوری المالکی" معاون رییس جمهوری و دو معاون نخست وزیر، 11 وزیر و بیش از 60 نماینده پارلمان حضور یافتند. جمهوری اسلامی ایران برای حفظ امنیت و ثبات عراق هزینه کمی نپرداخته است، بطوری که هنوز خون شهدایی همچون "سردار تقوی" در مناطق عملیاتی این کشور می جوشد.
برهمین اساس، ملت عراق به ایران و ایرانی نگاه دیگری پیدا کرده و به تبع آن نسبت به محصول ایرانی در بازار رقابتی، نگاهی متفاوت از قبل دارد.
** اعتماد
ایجاد اعتماد در بازار در ابعاد مختلف مانند اعتماد در معامله، اعتماد در صداقت و نیز اعتماد در کیفیت کالا، تاثیر زیادی در نگرش بازار هدف دارد، به ویژه کشور بحران زده ای مانند عراق که نیازهای آن اساسی است، این موضوعات بسیار حائز اهمیت است. خوشبختانه تا اینجا این اعتماد به صورت دو طرفه و نسبی ایجاد شده، اما نیازمند تقویت آن است و در این مسیر تولید کنندگان و صادرکنندگان ایرانی نقش مهمی بر عهده خواهند دارند.
** مزیت ها
بازار صادراتی ایران برای عراقی ها مزیت های زیادی هم دارد و به همین دلیل بازرگان عراقی تمایل بیشتری به این بازار نشان می دهد.
یکی اینکه حمل و نقل کالا و زمان وصول آن نسبت به بازارهای دیگر بسیار سهل تر است. در حقیقت نزدیکی محل تولید با محل عرضه کالا یک مزیت انکار ناپذیر است، بطوری که از دورترین نقطه در خاک ایران به دورترین نقطه در خاک عراق حدود دو هزار کیلومتر است که این مسافت برای بسیاری از کارخانجات تولیدی ایران حتی کمتر از 500 کیلومتر می شود (مثلا در استان های مرزی ایران با عراق).
دوم اینکه دو کشور در طول 1400 کیلومتر مرز مشترک دارای مرزهای گمرکی متعددی هستند که این امر سرعت انتقال کالا از مبدا به مقصد را افزایش می دهد و به این ترتیب قیمت تمام شده کالا بسیار کمتر بوده و ارزان تر به دست مصرف کننده عراقی می رسد.
سوم ، نزدیکی و شباهت های فرهنگی ملت های دو کشور است. از نوع غذاها تا شکل پوشش و حتی رفتارهایی که جهت گیری مصرف جامعه را ایجاد می کند، تقریبا شبیه به هم است. در این خصوص باید یادآور شد که عمده تراکم جمعیت عراق در مناطق شرقی این کشور است که به سمت مرز ایران امتداد می یابد، بطوری که در دو سوی مرز ایران در مناطق کردنشین شمال، تفاوتی دیده نمی شود و در نقطه مقابل استان های کرمانشاه و ایلام ، استان های "دیالی" و "واسط" را داریم که عمدتا کردهای شیعه (کردهای فیلی) هستند.
در مناطق جنوبی نیز فرهنگ دو سوی مرز در خوزستان ایران با استان های جنوبی دارای اشتراکات فراوانی از زبان تا پوشش و سنت ها است.
نکته دیگر، ارتباطات دو ملت است که سالانه ترددهای دو طرفه به دو میلیون می رسد. هم اکنون بسیاری از عراقی ها خانواده و یا اقوام نزدیک در ایران دارند و در عین حال تمایل و شوق سفر به ایران هر روز در این کشور بیشتر می شود.
بر همین مبنا، سال گذشته نزدیک به دو میلیون عراقی به بهانه های مختلف اعم از گردشگری، زیارتی، درمانی و دیدار با اقوام و آشنایان به ایران سفر کرده و حدود یک و نیم میلیون ایرانی نیز عمدتا برای زیارت عتبات به عراق سفر کرده اند.
بنابراین محصولات ایرانی پاسخگوی نیازهای عراقی ها است که تولید کنندگان ایرانی می توانند بر روی آن حساب ویژه ای باز کنند.
این مجاورت های جغرافیایی، انسانی و فرهنگی، مزیت اصلی روابط دو کشور است که نیاز دست اندرکاران بازار در دو کشور را به چانه زنی و بازاریابی های سخت، رفت و آمدهای پرهزینه و انتخاب، برطرف می کند.
شاید جالب باشد دانستن اینکه عراقی ها عمدتا مرغ ایرانی را به دلیل رعایت "ذبح شرعی" آن به محصولات دیگر کشورها ترجیح می دهند و این یعنی اوج اعتماد، اوج یگانگی و وجود زمینه های همکاری .
اکنون نمایشگاه اختصاصی کالاهای ایرانی در بغداد، فرصت مناسبی برای تقویت حلقه های همبستگی و روابط و علقه های میان ملت های دو کشور است و این فرصت ها را می توان چندباره برای عراقی ها ایجاد کرد.
خاورم*2*1770**1651
27/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]