واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دیپلماسی برد - برد تهران و باکو - محسن پاک آیین* جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران تحکیم روابط در زمینه های مختلف را در دستور کار قرار داده و اراده دولت یازدهم برای تحکیم مناسبات با همسایگان در کنار دیدارهای مستمر دو رئیس جمهوری و سفرهای متعدد مقامات ارشد دو کشور، مؤید اراده طرفین برای تقویت ارتباطات راهبردی است.
سفر دکتر ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان به جمهوری آذربایجان نیز از این نظر شایان توجه است که نخستین سفر رسمی وزیر امور خارجه ایران پس از چهار سال به باکو بوده و طلیعه ای مثبت برای ارتباطات دو کشور محسوب می شود.
روابط باکو و تهران بعد از توفیق اقدام های اعتمادسازانه متقابل و به دنبال انتخابات ریاست جمهوری، با توجه به وجود مشترکات کم نظیر تاریخی، فرهنگی و مذهبی، اهمیت ویژه ای یافته و این مناسبات می تواند به الگویی برای دیگر کشورها تبدیل شود.
ایران و جمهوری آذربایجان امروز در فضای سیاسی و امنیتی منطقه با تهدیدات و فرصت های مشترک مواجه اند که از میان آنها می توان به طیف وسیعی از موضوعات از قبیل مناقشه قره باغ، مباحث دریای خزر، انرژی، ترانزیت، مواد مخدر، تروریسم و افراط گرایی و حتی تحولات خاورمیانه، سوریه و موضوعات مهم بین المللی اشاره کرد. جمهوری آذربایجان از تشدید افراط گرایی در منطقه نگران است، بخصوص اینکه جمعی از اتباع آذربایجانی به تکفیری ها پیوسته اند. از این رو بحث افراط گرایی یک موضوع امنیتی برای هر دو کشور محسوب می شود.
دو طرف توجه زیادی به تأمین امنیت منطقه ای دارند و تلاش ایران برای مبارزه با تروریسم و افراط گرایی بارها مورد تأیید رئیس جمهوری آذربایجان قرار گرفته است. ایران نیز همواره به جمهوری آذربایجان به عنوان دروازه ورود به قفقاز نگریسته و نه تنها هیچ گاه برای جمهوری آذربایجان تهدیدی نداشته، بلکه به این کشور به عنوان یک فرصت برای همکاری توجه کرده است. در این مقطع سفر آقای دکتر ظریف به باکو اهمیت بسزایی دارد و نشان دهنده اثر فوری سفر رئیس جمهوری کشورمان به جمهوری آذربایجان است. استفاده از فرصت ها و مقابله مشترک با تهدیدات با توجه به اراده سیاسی رؤسای جمهوری دو کشور، می تواند روابط ایران و جمهوری آذربایجان را به نوعی از روابط راهبردی ارتقا داده و منافع درازمدت دو ملت را تأمین نماید.
توافقات حاصل شده در سفر اخیر رئیس جمهوری کشورمان به باکو برای بسط و گسترش مناسبات دوجانبه و تأکیدات اخیر الهام علی اف بر لزوم آغاز فصلی نوین در روابط ایران و جمهوری آذربایجان، مؤید این ادعاست که دو کشور می توانند برای تأمین منافع بلندمدت خود برنامه ریزی کنند.
واقعیت این است که با وجود ظرفیت های موجود در دو کشور، روابط اقتصادی طی سال های گذشته به سطح دلخواه نرسیده و لازم است تدابیر لازم برای شناخت موانع و چگونگی برون رفت از این وضعیت اتخاذ شود.
ایجاد ارتباطات بین بانکی، کاهش عوارض گمرکی، تسهیلات ویزایی، ایجاد راه های مواصلاتی و تقویت ارتباطات بخش های خصوصی می تواند موجب ارتقای مناسبات اقتصادی دو کشور باشد.
سفر آقای دکتر ظریف و هیأت همراه با توجه به شرایط ژئوپلیتیکی، ژئواکونومیکی و ژئو استراتژیکی دو کشور و همچنین وجود حوزه های مشترک همکاری سیاسی و اقتصادی، وضعیتی را فراهم کرده که دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان را امیدوار می سازد تا با همکاری بلندمدت، رسیدن به سطح مطلوبی از مناسبات راهبردی را به عنوان یک ضرورت تاریخی هدفگذاری کرده و در مسیر تحقق آن گام بردارند.
در مجموع با توجه به سیاست های مثبت ایران در قبال مسائل منطقه و اراده لازم دو طرف برای توسعه روابط و تأمین منافع متقابل، می توان سفر دکتر ظریف به باکو را نماد دیگری از دیپلماسی برد- برد، در جهت نزدیک تر شدن دو کشور به یکدیگر تلقی کرد.
*سفیر ایران در جمهوری آذربایجان
اول**
27/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]