واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: یک استاد دانشگاه: اشتغال عمومی در کوتاه مدت توان پاسخگویی دارد تهران - ایران - عضو هیات علمی دانشگاه مازندران گفت: اشتغال عمومی در کوتاه مدت می تواند پاسخگوی بحران بیکاری باشد ضمن اینکه در ایران کار نشده زیاد داریم که می تواند صدها هزار نفر متقاضی را به کار بگیرد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، زهرا کریمی روز یکشنبه در نشست تخصصی توسعه اشتغال با تاکید بر اشتغال عمومی که در محل وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی با حضور معاونان وزارتخانه، کارگروه اشتغال استانها و همچنین کارشناسان اقتصادی برگزار شد، سخنرانی خود را در خصوص موضوع اشتغال عممومی در دوران بحران ارائه داد.
وی با بیان اینکه اقتصاد ایران ویژگی های خاص خود را دارد در حالی که مشابهت هایی هم با دیگر کشورها دارد، اظهار داشت: قانون اساسی ایران و همچنین برنامه های توسعه در ایران همواره بر نقش دولت در ایجاد اشتغال تاکید کرده اند.
کریمی بیان داشت: برنامه های موقت در شرایط سخت در کشورهای مختلف اجرا شده است. زمانی که بحران و جنگ وجود دارد همه از این رخدادها آسیب نمی بینند و چه بسا که بسیاری از افراد در شرایط یاد شده منتفع خواهند شد.
وی در ادامه افزود: اما بخش وسیعی از جمعیت در شرایط یاد شده آسیب جدی می بینند. برنامه های اشتغال عمومی ایجاد فرصتهای شغلی برای نیروی کار ساده است.
کریمی افزود: در دوره های بحرانی نیروی ماهر تحصیل کرده هم چاره ندارد جز اینکه تن به بسیاری از شغل ها بدهد.
به گفته این استاد دانشگاه، در صورتی که از طریق طرح های اشتغال عمومی برای گروههای مختلف شغل ایجاد کنیم زندگی شرافتمندانه برای مردم ایجاد کرده ایم.
وی با تاکید بر اینکه اشتغال عمومی فقط تاثیر مستقیم ندارد گفت: منافع اشتغال عمومی می تواند منجر به افزایش رفاه، بهبود تقاضا، بهتر شدن شرایط منطقه و در نهایت ایجاد زیر ساختها شود ضمن اینکه اشتغال عمومی می تواند در حوزه خدمات و یا کشاورزی باشد.
این استاد دانشگاه با اشاره به بحران زیست محیطی گفت: هم اکنون به لحاظ زیست محیطی در شرایط مطلوبی نیستیم .ریز گردهایی که در برخی از استانها ایجاد شده می تواند فرصتهای شغلی برای مقابله ایجاد کند .
وی ادامه داد: بحران آب در ایران جدی است که می توان از طریق مشاغل عمومی راههایی برای جلوگیری از هدر رفتن آب و یا خاک در نظر گرفت.
کریمی تاکید کرد: زمانی که در گروه های فقیر شغل ایجاد می شود انسجام در جامعه ایجاد خواهد شد،آسیبهای اجتماعی کاهش می یابند و اقلیت های قومی که به طور عام در مناطق مرزی کشور زندگی می کنند احساس همبستگی بیشتری با مردم می کنند زیرا می دانند که دولت به فکر آنها بوده است.
** تحولات بازار کار ایران
وی تاکید کرد: تحولات بازار کار ایران در شرایط نامطلوبی است و بخش خصوصی میل به سرمایه گذاری ندارد.
کریمی با اشاره به جمعیت جوان دانشگاهی کشور گفت: دانشجویان برای اینکه نمی توانند در بازار کار جذب شوند زمان تحصیل خود را در دانشگاهها افزایش می دهند .
وی توضیح داد: همچنین بسیاری از زنان که موفق به یافتن شغل نمی شوند در زمان سرشماری وقتی که اعلام می کنند "شغلی برای آنها پیدا نمی شود و هفته گذشته هم برای یافتن شغل اقدامی نکرده اند" در زمره جمعیت غیر فعال گنجانده می شوند در حالیکه این نیروها می توانند جمعیت فعال کشور محسوب شوند.
وی گفت: طی سالهای 85تا91 سالانه 135هزار شغل در کشور ایجاد شده است و این در حالی بود که جمعیت میلیونی وارد بازار کار می شد.واردات چینی بسیاری از فرصتهای شغلی را در کشور از بین برد.
به گفته این استاد دانشگاه، اینکه سالانه 15هزار نفر به تعداد بیکاران کشور در سالهای اخیر اضافه شده است نادرست است .متاسفانه سیاستهایی برای مقابله با بیکاری در کشور انجام شده اما نتیجه ای در بر نداشته است.
وی گفت: هم اکنون به شکل رسمی یک سوم تعاونی ها کشور غیر فعال هستند و یا با طرح های ضربتی اشتغال پول های هنگفتی به کارفرمایان داده شده که آن مبالغ در بخش های پر سود و کم ریسک سرمایه گذاری شده است. حتی اخراج مهاجران غیر قانونی نتوانست فرصت شغلی برای کارگران ایرانی ایجاد کند.
به گفته کریمی، هم اکنون در اوج بحران هستیم زیرا هم اکنون جمعیت جوان باید وارد بازار کار شود .در دهه 90 با اوج مشکلات بازار کار مواجه هستیم و اشتغال عمومی در کوتاه مدت می تواند پاسخگو باشد.
وی با تاکید بر اینکه در ایران کار نکرده بسیار داریم ،گفت: در زمینه تاسیس فاضلاب، کمک به مسائل زیست محیطی و بسیاری از مشاغل دیگر می توانیم افرادی را که تمایل به کار دارند را به کار گیریم.
به گفته عضو هیات علمی دانشگاه مازندران، می توانیم اشتغال عمومی را با بحران زیست محیطی گره بزنیم.
وی گفت: هم اکنون هزینه زندانها بالا رفته است که این خود ناشی از بی برنامگی ها در حوزه اشتغال بوده است.
وی تاکید کرد: از دو طریق برنامه ملی فراگیر و همچنین برنامه های کوچک محلی می توانیم اشتغال عمومی را در کشور رونق دهیم.از طریق ایجاد راه آهن می توان اشتعغال بالایی را در کشور ایجاد کرد.اصلاح خاک، اصلاح سیستم آبیاری ،زهکشی، تفکیک زباله و بازیافت آن از جمله ظرفیتهای ایجاد اشتغال در کشور است.
وی گفت: برای اشتغال عمومی پول را به پیمانکار نمی دهیم در واقع گروهی از مردم بومی که ذینفع هستند درگیر می شوند که به دلیل همین موضوع نظارت بیشتر و فساد کاهش می یابد.
وی معتقد است: از طریق سیاستهای مشارکتی نه تنها می توان اشتغال ایجاد کرد بلکه، می توان مردم یک منطقه را توانمند کرد و تقاضا را بهبود بخشید.
کریمی با اشاره به پروژه های مشارکتی در ایران گفت: نتایج پروژه های یاد شده مطلوب بود زیرا منجر به افزایش درآمد و افزایش رضایت شد.
وی گفت: همچنین می توان نهادهای ضعیف شده شهر و روستا را با ایجاد اشتغال عمومی تقویت کرد .دولت با تامین مالی می تواند اشتغال عمومی را در کشور توسعه دهد.
به گفته این استاد دانشگاه،بودجه نیروهای نظامی افزایش یافته زیرا خشونت در جامعه بیشتر شده است .
وی گفت: در صورتی که اشتغال عمومی در جامعه رونق یابد دولت هم از طریق سیستم مالیات گیری منتفع خواهد شد.
این استاد دانشگاه در پایان اظهار داشت: در فرایند توسعه همکاری مردم و جامعه مدنی ضامن موفقیت است .با ایجاد اشتغال می توان برای مردم درآمد ایجاد کرد، آسیبهای اجتماعی را کاهش داد، وفاق اجتماعی را فزونتر و در نهایت سرمایه های اجتماعی را ارتقا داد.
اقتصام (3)9123 ** 1574
26/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]