واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
دولت دست از وعده و شعار بردارد در این روزها بارها شنیده شد که مسوولان از کاشت درخت در دشت خوزستان و یا مالچ پاشی به عنوان راهکارهای اساسی نام برده اند، در حالی که این عزیزان باید پاسخ دهند آیا حساب کرده اند چه تعداد درخت و در چه مساحتی باید کاشته شود؟
به گزارش فرهنگ نیوز ، چند روزی است که گرد و غبار شدید نفس کشیدن را برای هموطنان خوزستانی بسیار سخت کرده و سبب شده تا این عزیزان برای رهایی از تنگی نفس در خانه های خود حبس شوند.
به گفته هموطنان ساکن در شهرهای مختلف این استان، شدت میزان ذرات معلق و گرد و غبار به حدی است که اگر در فضای باز باشید همانند این خواهد بود که گرد پیری بر رخسارتان بنشیند.
در این میان برخی از مسوولان سعی کرده اند منشاء اصلی این معضل را نبود هماهنگی در میان کشورهای همسایه و اقداماتی مانند مالچ پاشی و... بدانند هرچند کارشناسان به صراحت به منشاء داخلی این بحران تاکید دارند و بر این باورند که نتیجه اقدامات غیر کارشناسی سال های دور از جمله آغاز نهضت سد سازی در دوران سازندگی و ادامه آن در دولت های نهم و دهم اکنون در قالب این فاجعه ملی قابل مشاهده است.
یک کارشناس حوزه آب و خاک و محیط زیست در این باره به خبرنگار افکارنیوز گفت: گرد و غباری که اکنون شهرهای مختلف استان خوزستان را در برگرفته بی شک منشاء داخلی دارد و به هیچ عنوان نمی توان عوامل خارجی را در این مساله مقصر قلمداد کرد.
دکتر سروش مدبری افزود: متاسفانه تجربه در بسیاری از موارد نشان داده تا زمانی که اوضاع بحرانی نشود و در ابعاد وسیع قابل مشاهده نباشد مسوولان برای حل مشکل عزم جدی ندارند.
وی تصریح کرد: برای نمونه هنگامی که یک زلزله در کشور رخ می دهد توجه مسوولان به زلزله احتمالی تهران معطوف شده و برای کاهش شدت اثرات و تبعات آن جلسات متعدد برگزار می کنند و پس از مدت زمانی این موضوع به دست فراموشی سپرده می شود.
وی اظهار داشت: در مورد گرد و غبار و ریزگردها نیز چند سال گذشته و زمانی که به تهران رسید بسیاری از مسوولان از خواب بیدار شده و به تکاپو افتادند اما اکنون عزم جدی برای حل این فاجعه ملی که هموطنان خوزستانی را درگیر کرده اصلا مشاهده نمی شود و سازمان ها و دستگاه های مختلف به دنبال شانه خالی کردن از زیر بار مسوولیت این مساله هستند.
وی بیان کرد: در سال های گذشته ریزگردها و گرد و غبار استان های جنوبی و غربی منشاء خارجی داشت و مربوط به عراق و سوریه بود اما در فیلم هایی که از ورود ریزگردها به خوزستان در چند روز اخیر و در دنیای مجازی پخش شده می توان به طور ۱۰۰درصد نتیجه گرفت این مساله منشاء داخلی داشته و مربوط به خشکسالی و همچنین خشک شدن و یا خشکاندن هورالعظیم و اکتشافات شرکت نفت و... است.
مدیرکل سابق دفتر آب و خاک سازمان محیط زیست درباره ادعای برخی از مسوولان دولتی در زمینه انجام مطالعات در این حوزه در یک سال و نیم اخیر گفت: متاسفانه نه مطالعه کارشناسی و نه هیچ کار عملی انجام نشده و گویا تا زمانی که یک مساله طبیعی تبدیل به فاجعه زیست محیطی در ابعاد ملی نشود، مسوولان از خواب غفلت بیدار نخواهند شد.
وی ادامه داد: در این روزها بارها شنیده شد که مسوولان از کاشت درخت در دشت خوزستان و یا مالچ پاشی به عنوان راهکارهای اساسی نام برده اند، در حالی که این عزیزان باید پاسخ دهند آیا حساب کرده اند چه تعداد درخت و در چه مساحتی باید کاشته شود؟ آیا به مدت زمان میزان رشد درختان اندیشیده اند که چند سالی به طول می انجامد؟ آیا می توان کل مساحت دشت خوزستان را مالچ پاشی کرد؟ این کار در چه زمان و با چه هزینه ای قابل اجراست؟
وی اظهار داشت: درخت را معمولا جایی می کارند که بخواهند از سرعت و حرکت طوفان شن جلوگیری کنند که می توان به استان یزد اشاره کرد بنابراین کاشت درخت در جایی که شاهد حرکت شدید گرد و غبار هستیم اصلا توجیه عقلانی ندارد و کاری عبث و بیهوده است.
مدبری عنوان کرد: اگر دولت واقعا به دنبال حل این معضل است باید اکوسیستم را به حالت قبلی آن برگرداند و برای این کار باید رودخانه ها، تالاب ها و به ویژه هورالعظیم دوباره احیا شود زیرا در صورت رطوبت زمین هیچ گونه گرد و غباری به هوا بر نمی خیزد.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران تاکید کرد: سدهای کرخه و هورالعظیم و... در داخل و همچنین سدهای موجود در ترکیه، سوریه و عراق سبب شده اند تا اکوسیستم این منطقه دستخوش تغییرات شدید و منفی شود .
وی درباره راهکار کوتاه مدت حل این مشکل گفت: اگر دولت واقعا به دنبال حل مشکل مردم خوزستان و نجات آنها از گرد و غبار است می تواند در دو سال آینده و با تغییر اکوسیستم این کار را انجام دهد و در این مدت مردم باید این شرایط را تحمل کنند.
وی تصریح کرد: سفر هیات دولت و ... به سایر کشورها برای مذاکره و بررسی منشاء گرد و غبار و یا مالچ پاشی و کاشت درختان و وعده و وعیدهای مختلف همراه شعارهای گوناگون، راهکارهای درست و کارشناسی شده نیست بلکه ساده ترین راه بازگرداندن آب به هورها و تالاب ها و رودخانه های استان است در غیر این صورت باید در انتظار فجایع بیشتری در این بخش باشیم.
منبع: افکار نیوز
93/11/25 - 14:06 - 2015-2-14 14:06:57
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 7]