واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نظام سياسي كويت از نگاه خبرگزاري رويترز
خارجي. سياسي. كويت. انتخابات.
دو ماه پس از انحلال پارلمان كويت به دستور امير اين كشور، مردم كويت روز شنبه در انتخابات پارلماني شركت ميكنند.
خبرگزاري رويترز به نكاتي درباره نظام سياسي كويت اشاره كرده كه به شرح ذيل است:
- كويت در سال ۱۹۶۱استقلال خود را از انگليس به دست آورد و نخستين پارلمان كويت كه تمامي اعضاي آن با آراي مردمي انتخاب شدند، سال ۱۹۶۳ آغاز به كار كرد.
- پارلمان كويت كه ۵۰كرسي دارد، سابقهاي طولاني از چالشطلبي در برابر دولت پشت سر خود دارد كه در كشورهاي عرب داراي حكومتهاي خانداني در منطقه امري نامعمول است. تصويب بودجه كشور و تمامي قوانين مهم از وظايف نمايندگان پارلمان است. قانونگذاران اين كشور اغلب از حق خود براي پرسش از وزيران استفاده كرده و برخي اوقات با تشديد فشارها، وزرا را مجبور به استعفا ميكنند.
- "شيخ صباح الاحمد الصباح" امير كويت تصميم نهايي را در مسائل مربوط به سياستگذاريها اتخاذ ميكند و قدرت انحلال پارلمان و انتصاب دولت جديد را دارد. مناصب كليدي كابينه همچون وزارتخانههاي دفاع، كشور و امور خارجي در اختيار اعضاي خاندان صباح است كه هيچيك از آنان تا كنون عضو پارلمان نبودهاند.
- اميران كويت تاكنون پنج بار در سالهاي ۲۰۰۶ ،۱۹۹۹ ،۱۹۸۶ ،۱۹۷۶و ۲۰۰۸پارلمان را منحل كردهاند. قانون اساسي كويت تصريح كرده است كه در صورت انحلال پارلمان، انتخابات پارلماني بايد ظرف مدت ۶۰روز برگزار شود، اما حاكمان كويت بارها اين قانون را ناديده گرفتهاند.
- نظام سياسي كويت اجازه فعاليت احزاب سياسي را نميدهد، اما فعاليت برخي تشكلهاي سياسي غيررسمي را تحمل كرده است.
- پارلمان كويت در ماه مه ۲۰۰۵با تصويب قانوني به زنان حق راي دادن و شركت در رقابتهاي انتخابات پارلماني را داد، اما در انتخابات سال ۲۰۰۶ هيچ يك از نامزدهاي زن به پارلمان راه نيافتند.
- شيخ صباح الاحمد الصباح پانزدهمين امير از خاندان صباح است كه در طول ۲۵۰سال گذشته زمام امور اين كشور را در دست داشتهاند.
- خاندان حاكم در كويت در طول چند سال گذشته براي كاهش اعمال نفوذ خود بر دولت و تقسيم قدرت ، تحت فشار اسلامگرايان و نيز ليبرالها قرار گرفته است.
- امير كويت در ژوئيه ۲۰۰۳با صدور فرماني، براي نخستين بار از زمان استقلال اين كشور، منصب نخست وزيري را از وليعهدي جدا كرد.
- كويت سال ۲۰۰۶با اميد به افزايش رقابتهاي انتخاباتي و كاهش خريد آراي رايدهندگان كه همواره موجب لكهدار شدن انتخابات ميشد، قانون انتخاباتي جديدي را تصويب كرد كه به موجب آن، تعداد حوزههاي انتخاباتي از ۲۵به پنج حوزه كاهش يافت.
- حدود ۳۶۱هزار و ۶۵۸كويتي كه بيش از نيمي از آنان زن هستند، واجد شرايط راي دادن در انتخابات سال ۲۰۰۸هستند. اعضاي نهادهاي امنيتي و خارجيهاي مقيم كويت اجازه شركت در انتخابات را ندارند. اتباع خارجي حدود ۲/۲ميليون نفر از جمعيت ۳/۲ميليوني كويت را تشكيل ميدهند.
- بيش از ۲۷۰نامزد از جمله ۲۷زن، در انتخابات روز شنبه براي راهيابي به پارلمان رقابت ميكنند.
شنبه 28 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 245]