واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بررسي علل ارتكاب سرقت ميان كودكان و نوجوانان و راههاي مقابله باآن ((۲
داخلي. اجتماعي. سرقت.
يك كارشناس ارشد روانشناسي در گفتوگو با خبرنگار ايرنا "با بيان اينكه برخي از افرادي كه دست به سرقت ميزنند داراي نوعي انحراف شخصيتي هستند"، گفت: افراد مبتلا بهانحراف "كلپتومانيا" يا "ميل به دزدي" منحرفيني هستند كه براي ارضاي يك عامل غيرعادي رواني در وجود خود دست به سرقت ميزنند.
"مرضيه درخشان" افزود: در سارقين عادي هدف دزدي كسب مال است ولي در بين اين افراد، هدف فقط دزدي و سرقت است، نه اشياء و اموال مسروقه. به همين دليل است كه اين منحرفين اغلب به سرقت لوازمي دست ميزنند كه مورد ميل و علاقه آنها نيست، بلكه كمپلكس رواني آنهابا اين عمل تسكين پيدا ميكند.
وي تصريح كرد: علت اين انحراف آن است كه تمايلات واپسزده و اميال سركوب شده برخي از افراد هنگامي كه تصفيه و رفع نشود، به ضمير ناخودآگاه آنها ميرود و تبديل به عقدههاي سركش و متراكم شده و در مواقع مقتضي به خود نمايي و سمپاشي ميپردازد.
اين روانشناس با بيان اينكه يك جرم ممكن است به دهها شكل واقع شود واين امر از نظر قضايي تفاوت زيادي نداشته و مرتكب باتوجه بهنتيجه عمل مجازات ميشود اضافه كرد: اما شكل وقوع جرم و راههاي انجام آن از جهات ديگري قابل توجه ميباشد و شناختن انواع جرم و راههاي وقوع آن از اهميت بسياري در مطالعه رفتار مجرمين و يافتن راههاي مقابله با آن برخوردار است.
درخشان با اشاره به اينكه "اين عقدههاي رواني تمايل به جرم و تجاوز به حقوق ديگران را در فرد ايجاد ميكند"، گفت : چنين فردي براي تسكين و تسلي عقدههاي خود به انواع اعمال ناشايست دست ميزند.
درخشان ادامه داد : افرادي كه به اين انحراف مبتلا هستند ،ممكن است در زندگي خانوادگي تحت فشار والدين قرار داشته و پدر و مادر آنها از دارا بودن اشياء مورد نظر محروم كرده باشند.
وي با ذكر اين مطلب كه ماموران قضايي بايد اين افراد منحرف را در زندان از سارقين عادي تشخيص دهند ، تاكيد كرد : لازم است وسايل درمان آنها ضمن مجازات در زندان براي اين افراد فراهم شود و همانطور كه كيفر درباره آنها اجرا ميشود ،تحت درمان نيز قرار بگيرند .
اين روانشناس تاكيد كرد: اين افراد با وجود اينكه فرق اعمال خوب و بد را از هم تشخيص ميدهند بهارتكاب رفتار ناهنجار دست ميزنند كه علت آن نيز وجود عقدههاي رواني است كه عزت نفس آنها را ضعيف كرده و آنان را به سوي ارتكاب جرم سوق ميدهد و اين افراد با آگاهي كامل سرقت ميكنند.
درخشان خاطر نشان كرد: هرگاه اين مجرمين تنها مورد مجازات واقع شوند و در معالجه آنها اقدامي صورت نگيرد ، قطعي است وضع رواني آنها در زندان آشفتهتر شده و پس از خروج با شدت بيشتري به ارتكاب جرم خواهند پرداخت.
اين كارشناس گفت: توجه به مراحل رشد فرزندان و رفتار صحيح و مناسب با آنها،مطرح نكردن مشكلات خانوادگي در مقابل فرزندان، جلوگيري از بروز تنش- هاي خانوادگي بهخصوص در حضور نوجوانان از موثرترين راهكارها براي مقابله با شكلگيري رفتار ناهنجار اجتماعي در كودكان است.
درخشان با ذكر اين مطلب كه "توجه به مسايل رواني كودكان از سوي مربيان و مشاورين" از اهميت بسياري برخوردار است، اظهار داشت:آگاه ساختن خانواده از عواقب ومصائب ناشي از اختلافات خانوادگي در روحيه نوجوان از ديگر اموري است كه بايد مسوولان ، خانوادهها و مربيان به آن توجه كنند.
يك نوجوان ۱۶ساله كه براي دومين بار به جرم ارتكاب سرقت لوازم منزل به كانون اصلاح و تربيت استان فرستاده شده در ارتباط با محيط خانواده خود به خبرنگار ايرنا ميگويد: پدر ، دايي و مادرم معتاد هستند و براي ارتكاب سرقت با تشويق دايي چند بار به منازل مردم رفتيم كه در يكي از اين دفعات دستگير شدم.
فرزاد ادامه داد: مدتي است من هم به مواد مخدر اعتياد پيدا كردهام كه در حقيقت به دليل نياز به پول براي خريد مواد به سرقت دست زدم.
وي ادامه داد: از برخورد مسوولان در كانون و آموزشهايي كه ميدهند راضي هستم ولي نميدانم هنگامي كه دوباره آزاد ميشوم آيا ميتوانم به عنوان يك فرد عادي زندگي و ازدواج كنم؟
رييس كانون اصلاح و تربيت استان قزوين نيز با بيان اينكه "سارق با راهي كه انتخاب كرده نميتواند داراي زندگي عادي و منظمي باشد" اظهار داشت :
اطلاع خانواده از سارق بودن فرزند موجب ناراحتي والدين و گرفتاري آن ها مي شود و زندگيشان را تحت تاثير قرار ميدهد.
"اصغر فتحي" افزود : شناختي كه جامعه از يك دزد دارد و آن را يكي از قبيحترين اعمال به حساب ميآورد ،اين يقين را در فرد بزه كار به وجود ميآورد كه او از جامعه طرد شده است و زندان هم در مورد اكثر سارقين ، مجازات مناسب و تنبيهكننده اي نيست و فرد را براي سرقتهاي بعدي آماده مي كند.
وي ادامه داد:با حضور در زندان فرد احساس ميكند كه هيچوقت فرصت اينكه مانند ديگر افراد جامعه باشد را ندارد و ايناز علل اصلي تكرارسرقت توسط سارقين است.
اين مسوول تاكيد كرد: البته بايد توجه داشت كه زندان امروزه به معناي محل بازپروري رفتار و مكاني براي انديشيدن و ايجاد احساس ندامت در فرد است ،به همين منظور برخورد با زنداني در مدتي كه در حبس است بايد مطابق برنامهريزي و بسيار حساب شده باشد.
فتحي تصريح كرد: اعمال مجازات مناسب ، فرصت انديشيدن و متنبه شدن را براي سارقين به خصوص نوجوانان و جوانان فراهم ميسازد به همين علت است كه عمده تلاش مسوولان كانون در راستاي آموزشهاي مفيد شغلي ، هنري ، احكام و عقايد اسلامي به مددجويان است تا براي آنها امكان بازگشت و حضور فعال در عرصه اجتماع را فراهم نمايد.
وي گفت: جلوگيري از سرگردانيهاي مختلف به خصوص در مورد كودكان مانند جلوگيري از دست فروشي ،سيگارفروشي و غيره ،كنترل و مراقبت از مراكز مورد ترديد نوجوانان و جوانان،توجه اساسي به امر ورزش و تقويت مباني اعتقادي، مذهبي و اخلاقي از جمله اقداماتي است كه بايد در سطح جامعه به اجرا درآيد.
رييس كانون اصلاح و تربيت استان قزوين اضافه كرد : طرح مطالب آموزشي و اجتماعي در كتب درسي و رسانههاي گروهي ، آموزش درباره چگونگي برخورد با نوجوان و جلب اعتماد آنها ، برنامهريزي مناسب براي اوقات فراغت گروههاي مختلف سني و پيشگيري از مهاجرت روستاييان به شهرها ، بايد از اولويتهاي مديران و مسوولان اجرايي استانها به منظور كاهش جرايم به خصوص سرقت باشد.
فتحي ، همچنين آموزش عمومي درمورد راههاي پيشگيري از سرقت ، جمع آوري ولگردان ، متكديان و كنترل اين افراد و جلب اطمينان و ايجاد زمينههاي همكاري مستمرو واقعي مردم بهمنظور اعلام موارد مشاهده شده را از اقداماتي دانست كه بسيار مفيد ميباشد.
وي با اشاره به اين مطلب كه جرمي مانند سرقت درارتباط تنگاتنگ با ساير جرايم و آسيبهاي اجتماعي است، گفت: قتل، اعتياد، روابط نامشروع و بسياري از جرايم ديگر به نحوي با اين جرم در ارتباط هستند به همين دليل حل اين معضل اجتماعي از بروز انواع گوناگون ديگر جرايم اجتماعي ، جلوگيري خواهد كرد.
فتحي در پايان خاطر نشان كرد: خانوادهها ، آموزش و پرورش ، رسانههاي گروهي ، نيروي انتظامي و تمامي ادارات و نهادهاي ذيربط بايد در جهت حل آسيبهاي اجتماعي برنامه ريزي مدون و هماهنگ داشته باشند تا با همكاري يكديگر اين معضلات را در جامعه به حداقل برسانيم.ك/۴
شنبه 28 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2176]