واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: رییس موزه ملی ایران : رونمایی از آثار تاریخی خوروین با حضور رئیس جمهوری بازتاب وسیعی داشت تهران - ایرنا - رییس موزه ملی ایران، استرداد آثار تاریخی خوروین به کشورمان را دارای آثار ارزشمند ملی و بین المللی خواند و اظهار کرد: رونمایی این آثار توسط رئیس جمهوری، بازتاب وسیعی داشت و این مهم می تواند منجر به تقویت موزه ها در بلند مدت شود.
مهناز گرجی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا ، در خصوص استرداد آثار تاریخی خوروین به کشورمان گفت: یکی از رخدادهای فرهنگی و ملی، بازگشت این مجموعه به موزه ملی است و این موفقیت می تواند زمینه استرداد سایر آثار را که احتمال وجود آنها در دیگر کشورها و مجموعه های خارج از کشور وجود دارد، فراهم آورد.
وی تصریح کرد: این مجموعه باستانی، ارزش تاریخی خاصی دارد و تاکنون بسیاری از پژوهشگران ایرانی فرصت مطالعه آن را نداشتند و این امکان فراهم شده است و محدودیت سابق در تعداد اندک آثار خوروین که در کاوش های رسمی گذشته در سالهای 1328 و 1332 در دو فصل حفاری به دست آمده بود با 349 اثر مسترد شده اخیر برطرف شده است.
به گزارش ایرنا ، اشیا خوروین چهارم دیماه سال ۱۳۹۳ پس از گذشت بیش از سه دهه پیگیری های مستمر حقوقی، با تلاش ها و همت کلیه مسئولین و معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی به کشور بازگردانده شد.
این اشیاء و آثار باستانی که مربوط به ۲ هزار سال قبل از میلاد می باشند، در سال ۱۳۴۴ از ناحیه «خوروین» در استان البرز کشف و به تدریج از طریق یک دیپلمات بلژیکی از کشور خارج شده بودند.
پس از این که دولت ایران از وجود این اشیاء عتیقه در موزه ای در شهر «گنت» در بلژیک مطلع شد، در سال ۱۳۶۰ در محاکم بلژیک طرح دعوی کرده و خواهان بازگشت این اشیاء به کشور به دلیل خروج غیرقانونی آن و عدم رعایت قوانین و مقررات کشور مربوط به حفظ آثار ملی و سایر قوانین کشور شده بود.
دادگاه بلژیک در سال ۱۳۷۷ متاسفانه دعوای ایران مبنی بر مالکیت و استرداد این اشیاء به ایران را رد کرد اما در اثر تلاش و دفاعیات حقوقی که به عمل آمد و به دنبال جلسه رسیدگی مهر ماه ۱۳۹۲ در دیوان عالی کشور بلژیک، رای دادگاه بلژیک نقض شد و دادگاه استیناف به موجب رای آبان ۱۳۹۳ ادعاهای مدعی مالکیت این اشیاء را رد کرده و مالکیت جمهوری اسلامی ایران بر روی مجموعه اشیا عتیقه و آثار باستانی خوروین را محرز دانست و حکم صادر کرد که مجموعه مزبور باید به دولت ایران مسترد شود.
سرانجام این اشیای تاریخی در ساعت ۲۱ چهارم دی ماه امسال با پرواز چارتر به تهران بازگردانده شد.
رییس جمهوری 27 دی ماه از این اشیا بازدید کرد.
رئیس موزه ملی در ادامه گفت وگو با مثبت ارزیابی کردن رونمایی از آثار استرداد شده به کشورمان توسط رئیس جمهوری ، خاطرنشان کرد: استقبال مردم از بازدید آثار تاریخی در همین روزها بسیار قابل توجه است و حضور دکتر روحانی برای سازمان میراث فرهنگی و موزه ملی به طور خاص اتفاقی خجسته بود، به علاوه آثار کوتاه مدت و بلند مدت این رویداد نمایان خواهد شد.
گرجی رویکرد دولت در عرصه امور باستانی و تاریخی کشورمان را موفقیت آمیز و همراه با تمهیداتی بسیار ویژه معرفی کرد و گفت: این مهم از نظر جهانی هم بازتاب بسیار وسیعی داشت و ما در نظر داریم تقویت موزه ها را با ارتقاء بنیه تمدن کشور فراهم کنیم.
وی به حمایت از پایان نامه های مرتبط با باستان شناسی توسط موزه ملی اشاره کرد و افزود: انجام فعالیت های پژوهشی در نظامی منسجم انجام می شود ، موزه ملی از پایان نامه های ارزشمند حمایت می کند و هم اکنون پژوهش محوری در حال پیشی گرفتن در فعالیت های موزه ملی است و لازم است که برون موزه ای انجام شود.
رئیس موزه ملی با بیان انجام کار پژوهشی بر گِل نوشته های هخامنشی توسط یک محقق که در دانشگاه شیکاگو فعالیت می کند، افزود: انجام امور مطالعاتی کلان لاجرم باید با مشارکت موزه و کارشناسان داخلی صورت گیرد که به بهترین شکلِ ممکن از حمایت موزه ملی برخوردار می شوند.
گرجی موفقیت بازگشت 349 شیء تاریخی به کشورمان را بسیار مهم بیان کرد.
وی گفت : لازم است نتیجه تلاش های مسئولان با توجه خاص امور پژوهشی به درستی شناسایی شود و صرفا محفوظ در موزه و سایت های تاریخی نباشد و از این مزیت ها برای ارتقاء آگاهی های باستان شناسی بهره برداری کنیم.
وی گسترش اطلاعات عموم افراد جامعه در خصوص ارزش آثار تاریخی را زمینه ای برای کاهش اعمال خلاف قانون و کاوش های غیرقانونی دانست و تصریح کرد: بعضا افراد دانسته و یا ندانسته بدون آگاهی از ارزش تاریخی آثار تاریخی مبادرت به فعالیت های مغایر قانون می کنند که با ارتقاء آگاهی آنها انتظار می رود این اعمال و تخلفات تحت آموزش های عمومی کاهش یابد.
فراهنگ **7537**1601**
21/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]