واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: خشم طبیعت از دست درازی های بشر- مسعود وسیله * بشر از زمانی که به واسطه پیشرفت های علمی دست کاری ها در طبیعت را شروع کرد هرگز تصور نمی کرد که خشم طبیعت روزگاری بدجوری گریبان او را خواهد گرفت .
ذهن کنجکاو انسان از ابتدای آفرینش تاکنون همواره دنبال این بوده است که با کشف ناشناخته ها و پیشرفت علمی بتواند راهی برای آسایش خود و به اندک رساندن مشکل ها پیدا کند اما گاهی زیاده خواهی ها و حرکت نامتعادل همین بشر ؛ پیامدهای منفی زیادی را برایش به بار آورده و با خطرهای فراوانی مواجه کرده است.
خشکسالی ، ذوب تدریجی یخ های قطب جنوب ، سونامی ، مرگ دریاچه ها ، بحران آب ، باران های اسیدی ، گرمای هوا ، ظهور بیماری های عجیب و غریب از جمله پیامدهای این دست درازی ها ی بشر به طبیعت خداوندی بیش از سهم تخصیصی او می باشد.
در ایران نیز در نتیجه اقدامات غیر اصولی بحران هایی همچون خشکسالی ، تمام شدن ذخایر آبی ، سیلاب ها ، گرم شدن غیر منطقی هوا ، کم شدن بارش ها و دیگر پدیده های طبیعی در حال رخ نمایی هستند.
دست درازی های بی محابای بعضی از انسانها به طبیعت در بروز خشکسالی های کشورمان نقش اصلی دارد ولی به تدریج بعضی از پدیده های منفی دیگری را نیز می بینیم که برای سلامتی انسان و موجودات زنده زیان آور و خطرناک می باشند.
فرو رفتن اهواز در تاریکی براثر گرد و خاک ؛ نباریدن بارش برف و باران موثر در قسمت وسیعی از ایران ؛ نفوذ ریزگردهای خطرناک به بعضی از شهرها از جمله تهران ؛ خشک شدن دهها دریاچه طبیعی و به خصوص دریاچه اورمیه ؛ تبدیل زمینهای باقی مانده از دریاچه های خشک شده به شوره زارهایی که منابع پخش نمک براثر وزش باد به سایر نقاط محسوب می شوند ؛ کاهش شدید سطح آب های زیرزمینی و خطر احتمال فرونشست زمین در دشتهایی مانند اردبیل و تهران و دهها پدیده خطرناک دیگر از جمله آنهاست.
اما در این میان خشکسالی بدجوری به ایران ما پیله کرده است ؛ خشکسالی یک پدیده طبیعی است که انسان از ابتدای زندگی خود روی کره زمین هر از گاهی و در بعضی سال ها در نقاط گوناگون با آن روبرو بوده و در روزگاران قدیم که امکان ذخیره سازی اقلام خوراکی ضروری به شکل امروزی وجود نداشت بروز آن گاهی زندگی انسان ها و سایر موجودات زنده را به خطر می انداخت و سبب تلفات سنگین جانی می شد.
خشکسالی ها و ترسالی ها دارای چند علت هستند که بعضی از آنها مانند نوسانهای مربوط به فعالیت خورشید ؛ یک امر طبیعی می باشند و بعضی دیگر مانند اثرهای گلخانه ای و پاره شدن لایه اوزن و به هم خوردن چرخه طبیعی اقلیم از فعالیتهای انسانی ناشی می شوند.
استفاده بی رویه از منابع آبی و هدر رفت کلان آن بدون توجه به تامین نیاز سفره های زیر زمینی و رواج کشاورزی غیر علمی از جمله دلایل دیگر خشکسالی در کشورمان محسوب می شود و نیاز است برای مقابله با این پدیده برنامه ها و اقدام های ضرب العجلی پیش بینی و اجرایی گردد.
اما مهمترین اقدامی که نیاز است از سوی تمامی جوامع رعایت گردد بازنگری در چگونه رفتار کردن با طبیعت است ، طبیعت رفتار خاص خود را می طلبد، طبیعت دوستی انسان ها را می خواهد ، عشق به طبیعت و تعادل در بهره برداری از آن بدون به شماره انداختن نفس های آن لازمه تداوم حیاتت بشری است.
*خبرنگار ایرنا استان اردبیل
21/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]