محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844115751
جا به جایی سعدی با زرتشت در فضای مجازی
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: فضای مجازی خط و زبان فارسی را تهدید می کند
جا به جایی سعدی با زرتشت در فضای مجازی
خط و زبان فارسی که حالا به نسل ما رسیده از گذرگاه های هولناک تاریخی عبور کرده و بسیاری از بزرگان ما تمام عمرشان را پای آن گذاشته اند تا آنجا که فردوسی رنج خود برای حفظ آن را اینگونه به زبان می آورد که «بسی رنج بردم در این سال سی/ عجم زنده کردم بدین پارسی»
هفته نامه عصر ارتباط - مریم آریایی: خط و زبان فارسی که حالا به نسل ما رسیده از گذرگاه های هولناک تاریخی عبور کرده و بسیاری از بزرگان ما تمام عمرشان را پای آن گذاشته اند تا آنجا که فردوسی رنج خود برای حفظ آن را اینگونه به زبان می آورد که «بسی رنج بردم در این سال سی/ عجم زنده کردم بدین پارسی»
اما حالا خط و زبان فارسی و رنج ادیبان، شاعران و اندیشمندان در خلق پشتوانه فرهنگی غنی این زبان به هولناک ترین برهه تاریخی رسیده است؛ دورانی که دانسته های ما و کلام محاوره ما بازتاب اطلاعاتی است که از اینترنت و شبکه های اجتماعی می گیریم.
در سالهای نه چندان دور و بعد از فراگیر شدن اینترنت و ارتباطات موبایلی در کشور همیشه بحث خط و زبان فارسی به عنوان یک دغدغه از سوی بسیاری از اساتید دانشگاه و علاقه مندان به زبان فارسی بیان شده است. همین دغدغه ها به صورت جسته و گریخته به برگزاری همایش ها، میزگردها و حتی امضای تفاهم نامه ها و وعده ها منتج شده است اما حرکت لاک پشتی حمایت از خط و زبان فارسی با سرعت بالای تحولات تکنولوژی همخوانی نداشته است؛ روزی بزرگ ترین معضل در این حوزه تایپ کردن به صورت فینگلیش بود و حالا غنای فرهنگی که پشتوانه زبان فارسی است، تهدید می شود.
تولید محتوای متناسب با شاخص های بومی و فرهنگی سال ها است به عنوان یک دغدغه و برنامه از سوی مسوولان مطرح می شود و تعداد قابل توجهی از نهادها هستند که خود را متولی حمایت از محتوا و حفظ خط و زبان فارسی در فضای مجازی می دانند، با این وجود اوضاع محتوای فارسی رضایت بخش نیست و براساس آمار تنها 0.8 درصد از محتوای وب را در اختیار دارد.
یکی از ماموریت های مرکز ملی فضای مجازی، حفظ خط و زبان فارسی در اینترنت است؛ اما در کارنامه سه ساله این مرکز فعالیت های انجام شده در این زمینه انگشت شمارند.
یکی از معدود فعالیت های انجام شده امضای تفاهم نامه همکاری با فرهنگستان زبان و ادب فارسی برای اجرای برنامه ملی ترویج خط و زبان فارسی در فضای مجازی در راستای مصوبات خردادماه شورای عالی فضای مجازی به عنوان اقدامی فوریتی بود.
این تفاهم نامه در مرداد ماه امسال امضا شد و براساس آن قرار شد تا فرهنگستان به عنوان بازوی علمی و مشاوره ای مرکز ملی فضای مجازی در امور سیاستگذاری، برنامه ریزی، پایش و راهبری ترویج خط و زبان فارسی در فضای مجازی فعالیت کند.
اتفاقی که خبر تازه ای از آن منتشر نشد و فقط چهار ماه بعد در آذر ماه، نشستی با عنوان هم اندیشی استادان و اعضای هیات علمی حوزه زبان شناسی و رایانش زبان فارسی در فضای مجازی برگزار شد تا مقدمات تدوین برنامه ملی خط و زبان فارسی در این فضا فراهم شود.
آن جا بود که به سیاق تعارفات همیشگی اینگونه جلسات رسمی، غلامعلی حداد عادل، رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: شورای عالی فضای مجازی با طرح حفظ و تقویت زبان و خط فارسی در فضای مجازی خدمت ملی کرده است و این وظیفه همه ماست تا آن را همراهی کنیم.
یک وعده و چند متولی
اما وعده تدوین برنامه ملی حمایت از خط و زبان فارسی در فضای مجازی علاوه بر این مرکز از نهادهای دیگری که خود را متولی می دانند هم داده شد. از جمله در همایش ICT پارسی زبانان که در شهریور ماه گذشته برگزار شد. بهروز مینایی، معاون فنی شورای عالی اطلاع رسانی اعلام کرد که برنامه جامع خط و زبان فارسی در محیط رایانه ای تدوین شده است.
در جایی دیگر نیز در ماه های گذشته، مشاور وزیر پرورش و جوانان از تدوین سند ملی سواد رسانه ای با رویکرد شبکه های اجتماعی در کشور خبر می دهد.
محمدرضا رستمی می گوید که این سند ملی در کمیته تخصص فضای مجازی وزارت ورزش و جوانان تهیه و تدوین می شود و سپس برای بررسی به ستاد ساماندهی فضای مجازی ارسال خواهدشد تا در شورای عالی جوانان در این شش ماه به تصویب برسد.
به گفته وی: تاکید بر بهره مندی از واژگان فارسی در فضای مجازی به ویژه شبکه های اجتماعی تلفن همراه یکی از مهم ترین ویژگی های این سند خواهدبود.
نسل نو و گذشته یک زبان واحد برای سخن گفتن ندارند
اما دکتر غلامحسین مراقبی، پژوهشگر و نویسنده با اشاره به شکاف به وجود آمده بین نسل نو و گذشته به واسطه رشد فاضی مجازی در گفت و گو با عصر ارتباط می گوید: زبان تکنولوژی در کشور ما ترجمه نشده است و اگر از یک کارشناس دانش رایانه ای بخواهید معادل فارسی واژه هایی که استفاده می کند را بگوید و یا در نیم جمله توضیح دهد نمی تواند و این به دلیل کاهلی فرهنگستان و کسانی است که در زمینه زبان فارسی کار می کنند.
اما اتفاقی که الان به اعتقاد این پژوهشگر افتاده، نبود یک زبان واحد برای برقراری ارتباط میان دنیای مجازی و واقعی است چنانکه دیگر نسل نو و گذشته نمی توانند با یک زبان با هم سخن بگویند.
تهدیدی فراتر از رسم الخط فارسی
راز جاودانگی زبان فارسی، داشتن یک پشتوانه فرهنگی غنی است که با آثار شاعران و نویسندگان بزرگ زنجیره های استوار و ناگسستنی این زبان شکل گرفته است اما نمونه آنچه اکنون اتفاق می افتد چیزی فراتر از تهدید رسم الخط فارسی است؛ جمله مقبولی که نام مولانا زیر آن حک شده، وسوسه به اشتراک گذاشتن را خود به خود ایجاد می کند و در همین دست به دست شدن ها به یک فرد اهل مطالعه که اتفاقا به طور تخصصی درباره مولانا پژوهش هایی داشته می رسد، او حتی بدون ارجاع به منابع هم متوجه می شود که این جمله از مولانا نیست و این را به کسانی که به اشتراک گذاشته اند گوشزد می کند.
حتما برای ما که در روز با حجم انبوهی از پیام ها در وایبر و واتس اپ و... مواجهیم این اتفاق بارها تکرار می شود؛ جملات و شعرهایی که نام بزرگان شعر و ادب فارسی و اندیشمندان ما زیر آن نوشته شده و ما هم در نشر و گسترش آن سهمی بر عهده می گیریم بی آنکه با یک جست و جوی ساده، اعتبار آن را سنجیده باشیم. یعنی همان قدر که این شبکه های اجتماعی به عنوان رسانه های نوین می توانند در ترویج فرهنگ یک ملت نقش آفرین باشند، با جهت گیری و استفاده های نادرست می توانند با ترویج جعل های یک تمدن، آسیب رسان نیز باشند.
کارشناسان تسلطی بر جامعه و فرهنگ ندارند
مراقبی، پژوهشگر و نویسنده این رویه را نادرست می داند اما درباره طراحی سامانه هوشمندی که بتواند این مغایرت ها را تشخیص دهد و از رویه نادرست انتشار جعل ها و تحریف ها جلوگیری کند، خوش بین نیست.
وی می گوید: نمی توان چنین سامانه ای طراحی کرد چون فاصله ها از بین رفته اند و کارشناس تسلطی که باید بر جامعه و فرهنگ داشته باشد را دیگر ندارد. با این حال آسیب های این حوزه قابل انکار نیست، مراقبی می گوید که خود برای نمونه با تحریف معنای واژه سپاس در فضای مجازی مواجه شده است و اینطور مطرح می شود که سپاس به معنای پاس داشتن سه آیین زرتشت بوده است در حالی که چنین نیست.
به گفته وی فضای مجازی با تمام گستردگی و مزایایی که دارد، آسیب هایی را هم به همراه دارد. در همین زمینه رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با بیان این که فضای مجازی مهمترین چالش برای زبان فارسی است، می گوید: زبانی که با تحولات تاریخی و اجتماعی جامعه همراهی نکند می میرد بنابراین باید این تحولات مدیریت شود چرا که اگر این فرصت را رها کنیم تبدیل به تهدید چالش برای زبان فارسی خواهندشد.
خودمان جلوی انقراض فرهنگی را بگیریم
واقعیت این است که نمی توان منتظر ماند تا شاید از سوی یکی از مراجعی که وعده داده اند برنامه ملی خط و زبان فارسی در فضای مجازی تدوین شود تا براساس آن برنامه ملی، علاوه بر تولید محتوای استاندارد، راه اندازی سامانه هوشمند، برنامه ریزی صحیح از سوی رسانه ملی و در یک کلام تقسیم کار ملی برای حفظ زبان و فرهنگ فارسی انجام شود؛ چرا که تجربه نشان داده اینگونه وعده ها در خوشبختانه ترین حالت چند سال بعد به ثمر خواهند نشست، تازه اگر حالت بدبینانه را در نظر بگیریم که یک سند رسمی تدوین و به آرشیو سپرده شود بدون آنکه ما به ازای بیرونی داشته باشد.
نقل قولی هست که می گوید «اگر ملتی زبان خود را از دست بدهد درواقع مهر تایید بر انقراض فرهنگی خود زده است» و با همین استدلال است که مسوولیت کاربران که برخلاف نهادهای فربه رسمی، چابک و به رزو حرکت می کنند، معنا می یابد تا دچار این انقراض فرهنگی نشویم.
تاریخ انتشار: ۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴:۳۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]
صفحات پیشنهادی
مراقب آسیبهای فضای مجازی باشیم
دوشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۶ ۰۴ رئیس پلیس فتا استان قزوین گفت با انفجار اطلاعات و افزایش افراد استفاده کننده از اینترنت شبکههای مجازی رو به توسعه هستند بنابراین باید مراقب آسیبهای فضای مجازی باشیم مهدی مختارینسب در گفتوگو با خبرنگار خبرگزای دانشجویان ایران ایسنا - منطقه قزوینضرورت گسترش شرکتهای دانشبنیان در حوزه فضای مجازی
چهارشنبه ۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰ ۴۵ معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با حضور در مرکز ملی فضای مجازی از فعالیتها و دستاوردهای این مرکز بازدید و بر گسترش شرکتهای دانش بنیان و تجاری سازی در حوزه فضای مجازی کشور تاکید کرد به گزارش سرویس علمی ایسنا دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئحمایت شورای عالی فضای مجازی از شرکتهای دانشبنیان صادر کننده نرم افزار
چهارشنبه ۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۱ ۰۳ دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی کشور در دیدار با معاون علمی و فناوری رئیسجمهور بر تسریع در اجرای اقدامات دارای فوریت مصوب شورای عالی فضای مجازی و حمایت از شرکتهای دانش بنیان فعال در این حوزه تاکید کرد به گزارش گروه دریافت خبر ایسنا دکترزنان مبلغ، فضای مجازی را قرق می کنند
با 4 هزار عضویت داوطلبانه طلبه های خواهر زنان مبلغ فضای مجازی را قرق می کنند تعداد مبلّغان و طلاب خواهر وبلاگ نویس به بیش از ۴ هزار نفر رسید که ماهانه بیش از ۴ میلیون نفر از این وبلاگ ها بازدید میکنند به گزارش جام نیوز تعداد مبلّغان و طلاب خواهر وبلاگ نویس به بیش از 4اقدام موهن غرب روی دیگر سکه سردمداران کفر در فضای مجازی است
رییس آموزش و پرورش بندرترکمن اقدام موهن غرب روی دیگر سکه سردمداران کفر در فضای مجازی است خبرگزاری پانا کمپین عاشقان محمد رسول الله با حضور جمعی از مسئولین شهرستان بندرترکمن دهیاران علمای روستا و مادران در دبستان نبی اکرم پنج پیکر این شهرستان برگزار شد ۱۳۹۳ چهارشنبه ۱۵ بهمن ساعفرماندار آمل: کتاب در مقایسه با فضای مجازی جایگاه خود را دارد
فرماندار آمل کتاب در مقایسه با فضای مجازی جایگاه خود را داردفرماندار آمل گفت کسانی که کتاب تالیف میکنند درد دین دارند و کتابهای منتشر شده هم دارای مجوز هستند اما این نظارت در فضای مجازی آنگونه که باید نیست به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان ساری حسن شفیعزاده بعد از ظهرفیلم/ راهکارهای مقابله با آسیب های فضای مجازی
فیلم راهکارهای مقابله با آسیب های فضای مجازی خبرگزاری رسا ـ آسیب های فضای مجازی نیاز به مقابله فرهنگی و کارشناسی دقیق دارد که این مهم همدلی مسؤولان و رسانه های داخلی را می طلبد لینک ۱۳۹۳ ۱۱ ۱۶از جاسوسی ژنتیکی در فضای مجازی تا تولید 100 مگاوات برق با زبالههای تهران
صفحات اجتماعی روزنامهها در قاب باشگاه خبرنگاران از جاسوسی ژنتیکی در فضای مجازی تا تولید 100 مگاوات برق با زبالههای تهران صفحات اجتماعی روزنامههای کشور پیگیر موضوعهای جاسوسی ژنتیکی در فضای مجازی و کمبود 20 هزار تخت مراقبتهای ویژه میشود به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگا- اولویت تصمیمات شورای عالی فضای مجازی و فرهنگ سازی دروضعیت شبکه های اجتماعی
اولویت تصمیمات شورای عالی فضای مجازی و فرهنگ سازی دروضعیت شبکه های اجتماعی تهران - ایرنا - اگرچه قوانین بالادستی هرگونه تصمیم گیری در خصوص شبکه های اجتماعی را مشخص کرده ولی طرح فیلترینگ برخی شبکه ها همچنان به عنوان یکی از جذابیت های مورد بحث در رسانه ها مطرح می شود به گزارش ایرنتاکید معاون علمی و فناوری رییس جمهور بر گسترش شرکتهای دانشبنیان در حوزه فضای مجازی
چهارشنبه ۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۱ ۲۲ معاون علمی و فناوری رییس جمهور با حضور در مرکز ملی فضای مجازی از فعالیتها و دستاوردهای این مرکز بازدید و بر گسترش شرکت های دانش بنیان و تجاری سازی در حوزه فضای مجازی کشور تاکید کرد به گزارش ایسنا دکتر سورنا ستاری علاوه بر بازدید از فعالیتها دستاتغییر نوع جرایم در فضای مجازی
به گزارش جام جم کلیک سرهنگ کامبیز اسماعیلی روز سه شنبه در نشست شورای پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمان افزود در حال حاضر استفاده از اینترنت و فضای مجازی از شبکه های ثابت که با استفاده از ابزار ثابت بود تغییر شکل داده و طراحی به نحوی شده که استفاده از آن از فضای ثابت خارفع آسیبهای فضای مجازی از مهدهای کودک/طرفدار فیلتر شبکههای اجتماعی نیستیم
چهارشنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۱ ۱۹ قائم مقام وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه مهدهای کودک تحت نظارت سازمان بهزیستی هستند اظهار کرد امیدواریم بتوانیم رفع آسیبهای موجود را از مهدهای کودک آغاز کنیم اکنون کودکان ساعات طولانی را به بازیهای رایانهای اختصاص میدهند و اینهاشمیرفسنجانی در دیدار شرکتکنندگان در گردهمایی سالانه سازمان سما دانشگاه آزاد: امیدوارم انقلاب اسلامی به تما
هاشمیرفسنجانی در دیدار شرکتکنندگان در گردهمایی سالانه سازمان سما دانشگاه آزاد امیدوارم انقلاب اسلامی به تمام اهداف خود دست یابد لزوم تغییر آموزش به تناسب مواجهه جوانان با فضای مجازیرئیس هیأت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی گفت در شرایطی که جوانان و حتی نوجوانان با انواع و اقسام وسایردپاي داعش باز هم در فضاي مجازي ايران
۱۵ بهمن ۱۳۹۳ ۱۲ ۵ب ظ ردپاي داعش باز هم در فضاي مجازي ايران پايگاه خبري تحليلي خبرنامه صادق که توسط جمعي از دانش آموختگان دانشگاه امام صادق ع مديريت ميشود صبح امروز توسط اعضاي گروهک تروريستي داعش هک شد به گزارش خبرنگارخبرگزاري موج اين پايگاه خبري تحليلي به آدرس isunews irایجاد شرکتهای دانشبنیان در حوزه فضای مجازی - اخبار ایران و جهان |
معاون علمی و فناوری تاکید کرد ایجاد شرکتهای دانشبنیان در حوزه فضای مجازی شناسهٔ خبر 2476770 چهارشنبه ۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۱ ۳۴ دانش و فناوری > علم و دانش معاون علمی و فناوری رییس جمهوری بر گسترش شرکت های دانش بنیان و تجاری سازی در حوزه فضای مجازی کشور توسط بخش خصوصی تاکید داردفیلم/ درنگی بر فضای مجازی و آسیب های آن
فیلم درنگی بر فضای مجازی و آسیب های آن خبرگزاری رسا ـ امروزه استفاده و ورود به فضای مجازی جایگاهی غیر قابل انکار در میان جوانان یافته است و این مطلب لزوم تشکیل اتاق فکری پویا و فرهنگ سازی به موقع را از ناحیه متولیان امر طلب میکند لینک ۱۳۹۳ ۱۱ ۱۵در دیدار با معاون علمی و فناوری رئیس جمهور اعلام شد حمایت شورای عالی فضای مجازی از شرکتهای دانش بنیان صادر کن
در دیدار با معاون علمی و فناوری رئیس جمهور اعلام شدحمایت شورای عالی فضای مجازی از شرکتهای دانش بنیان صادر کننده نرم افزاردبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی کشور در دیدار با معاون علمی و فناوری رئیسجمهور در مرکز ملی فضای مجازی بر تسریع در اجرای اقدامات دارای فوریت مصوب ش-
سبک زندگی
پربازدیدترینها