واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: وقتی ربا به صورت رسمی تبلیغ می شود؛ نتیجه بازی با واژگان روزنامه شهرآرا در روزنامه شماره 1629 روز دوشنبه ،یادداشتی به قلم ˈمرتضی مرتضوی ˈ با عنوان ˈوقتی ربا به صورت رسمی تبلیغ می شود؛ نتیجه بازی با واژگان" چاپ کرده است
یکی از انتقادات رایج به سیستم بانکداری کنونی کشور عاری نبودن قراردادها و تراکنش های مالی از رباست.
تا جایی که برخی از مراجع دینی کنونی حکم به حرمت معاملات بانکی و حتی سپرده گذاری قرض الحسنه در این بانک ها نیز داده اند.
منتقدین جریان حاکم بر بانکداری کشور معتقدند که در بسیاری از قراردادهای کنونی نظام بانکی کشور که مبتنی بر قانون بانکداری بدون ربا تنظیم شده به جای تغییرات مبنایی در نظام بانکی به تغییرات ظاهری اکتفا شده و عملا به جای تحول و حذف اصل ربا از عقود بانکی، واژه ربا و بهره از این عقود حذف شده و به جای آن واژگان دیگری مانند نرخ نسیه، سودعلی الحساب و نرخ سود مشارکت جایگزین شده است.
نتیجه این امر این است که ربای حرام با تغییر اسم، حلال شمرده شده و گسترش
می یابد.
شاید این موضوع تا زمانی که بانک ها دولتی بودند و منافع حاصله به جیب دولت و مردم می رفت چندان مورد توجه واقع نمی شد، چرا که ربا بین دولت و مردم اتفاق می افتاد.
اما با ورود بانک های خصوصی به شبکه بانکی و سپس رشد قارچ گونه انواع موسسات مالی و اعتباری، مسابقه نرخ سودهای پرداختی که دیگر مشخص بود هیچ رابطه ای با حوزه واقعی اقتصاد ندارد آغاز شد؛ که این خود سرآغاز مشکلات بسیاری برای مردم و مسئولین بانکی نیز شد.
ظهور و سقوط موسسات اعتباری در بازه های گوناگون یکی از نتایج این بازی با کلماتی بود که دیگر همگانی شده بود.
این همگانی شدن بازی با کلمات به قراردادهای فردی نیز رسوخ کرد. موسسات تجاری و تولیدی که به اسم مضاربه و مشارکت و مانند آن شکل گرفتند و سرمایه مردم را جمع و به اصطلاح سود علی الحساب پرداخت می کردند نیز از دیگر ثمرات این بازی با واژگان بود.
همان گونه که از این روند مشخص است بازی با کلمات نه تنها نتوانست ماهیت ربوی و متکی بر بهره قراردادها را تغییر دهد بلکه بالاخره در جایی چهره اصلی خود را نمایاند و حتی بعد از مدتی، واژگان اصلی بهره و ربا به صورت رسمی تبلیغ نیز می شوند. برای مثال در تبلیغ یک نمایندگی فروش خودروهای خارجی در صفحات ویژه یک روزنامه هم استانی به صراحت جدول نرخ بهره تعلق گرفته به اقساط فروش خودرو ذکر شده و با مباهات نرخ پایین تر آن از سودهای
علی الحساب بانکی به عنوان مزیت خرید اقساطی پررنگ می شود و اگر انصاف بدهیم واقعا بهره پرداختی برای خرید اقساطی با بهره بانکی چه فرقی می کند؟
شاید بهتر می بود نظام بانکی هم صراحت به خرج می داد و از بهره پرداختی سخن می گفت تا دغدغه مندان نظام بانکی بدون ربا، زودتر از این به فکر بازنگری در قانون بانکداری می افتادند.
امری که چندی است به همت برخی از نمایندگان مجلس در حال بررسی در مجلس است و نویسنده امیدوار است تا این بار قانون نویسان دیگر با واژگان بازی نکنند که نتیجه بازی با این کلمات این چنین خواهد بود.
20/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]