واضح آرشیو وب فارسی:فارس: براساس نتایج تحقیقات مرکز پژوهشهای مجلس
۲۵ درصد آب در لولههای پوسیده هدر میرود+نمودار
براساس گزارش اخیر مرکز پژوهشهای مجلس، 25 درصد از آب شرب شهری کشور از طریق شبکههای آب شهری تلف میشود.
سایت خبری تحلیلی مسیر آنلاین نوشت: در حال حاضر کمبود منابع آب آشامیدنی و بهداشتی یکی از چالش های اصلی جوامع است. برداشت های بی رویه از منابع آب و استفاده ناصحیح از آنها اغلب کشورها و از جمله ایران را با بحران کم آبی مواجه ساخته است. با وجود بروز مشکلات مربوط به کم آبی در ایران، نتایج یک مطالعه که از سوی مرکز پژوهش های مجلس انجام شده است، نشان می دهد که 25 درصد از آب شرب تصفیه شده شهرهای کشور از طریق شبکه فرسوده توزیع آب به هدر می رود. در این گزارش به بررسی میزان هدررفت آب در شبکه انتقال آب کشور می پردازیم. به گزارش مسیرانلاین از گزارش مرکز پژوهشها بطور کلی تلفات یا هدررفت آب در سامانه های آبرسانی دو نوع است که شامل هدررفت فیزیکی و هدررفت غیرفیزیکی است. تلفات فیزیکی یا واقعی آب ناشی از نشت و فرار فیزیکی آب از شبکه توزیع و شامل نشت از خطوط انتقال، شبکه توزیع، انشعابات، سرریز و نشت مخزن و یا نشت از شکستگی های گزارش شده، نشت زمینه و شکستگی های گزارش نشده، سرریز و نشت مخزن است، ولی تلفات غیرفیزیکی(ظاهری) به دلیل خطای انسانی و یا خطای مدیریت و راهبری سامانه، خطای ابزار اندازه گیری(کنتورها)، مصارف غیرمجاز اتفاق می افتد. در حال حاضر تلفات(هدررفت) آب در کشور برابر 25 درصد(معادل 1410 میلیون متر مکعب در سال) است که حدود 13.4 درصد(معادل 756 میلیون متر مکعب در سال) آن مربوط به هدررفت واقعی(نشت و فرار فیزیکی از شبکه توزیع) است و 11.6 درصد آن نیز مربوط به هدررفت غیرفیزیکی است. * شاخص عملکرد زیرساخت در هدررفت آب شرکتهای آب و فاضلاب شاخص عملکرد زیرساخت یکی از بهترین شاخص ها برای مقایسه و ارزیابی هدررفت آب است که بیان کننده ی عملکرد زیرساختهای شبکه آبرسانی از منظر نشت و فرار آب است. نتایج بررسی ها نشان می دهد در بین 35 شرکت آب و فاضلاب کشور، شرکت های آب و فاضلاب استانهای خوزستان، تهران، البرز به ترتیب با مقادیر 12.3، 12.1 و 9.2 درصد، دارای بدترین وضعیت و شرکتهای آب و فاضلاب استانهای یزد و آذربایجان شرقی با مقادیر 2.6 و 2.9 درصد بطور نسبی از وضعیت بهتری از منظر هدررفت آب شهری برخوردارند.
* مقایسه درصد هدررفت آب در ایران با مقدار توصیه شده جهانی براساس نتایج گزارش، در تمامی شرکت های آب و فاضلاب استانهای کشور، هدررفت آب بیش از مقادیر توصیه شده جهانی است و از بین 35 شرکت آب و فاضلاب، 14 شرکت دارای مشکل بسیار جدی هستند.
* ارزش ریالی آب به هدررفته لازم به ذکر است که ارزش ریالی مشخص شده بر مبنای قیمت تمام شده آب در شرکتهای آب و فاضلاب و در نظر گرفتن 10 درصد هدررفت به عنوان میزان هدررفت مجاز محاسبه شده است. ارزش ریالی کل آب به هدررفته بصورت سالیانه بیش از 5313 میلیارد ریال است که رقم بسیار تامل برانگیزی است. در این زمینه، شرکتهای آب و فاضلاب استانهای خوزستان و تهران به ترتیب مقادیر 1378.1 و 488 میلیارد ریال در سال در اثر بالا بودن آب به هدررفته خسارت مالی را موجب میشوند. همچنین ارزش ریالی آب هدررفته شرکت آب و فاضلاب تهران، تقریبا برابر 25 درصد کل ارزش ریالی آب به هدررفته در کل کشور است.
* نتیجه با توجه به مطالب ذکر شده، لزوم کاهش هدررفت آب در کشور بیش از پیش احساس میشود. محدودیت منابع آب، خشکسالی های اخیر، مصرف بیش از اندزه از یک طرف و نیاز به برای هر گونه توسعه و آمایش سرزمین و همچنین موضوع امنیت پایدار حساسیت موضوع آب را مضاعف ساخته و توجه مدیران و برنامه ریزان و همچنین بهره وران اصلی یعنی همان مردم را طلب میکند. در این راستا برنامه ریزی و اولویت بندی جهت اقدامات اجرایی باید در اسرع وقت در دستور کار متولیان امر قرار بگیرد تا بتوان در کوتاه مدت و میان مدت میزان آب هدررفته را در کشور کاهش داده و در سطح استاندارد جهانی حفظ کرد. *این گزارش تحت عنوان بررسی تفصیلی هدررفت آب در شبکه های توزیع آب شهری از سوی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در آبان ماه 1393 انجام شده است. مطلب فوق مربوط به سایر رسانهها میباشد و خبرگزاری فارس صرفا آن را بازنشر کرده است. بازگشت به صفحه نخست گروه فضای مجازی انتهای پیام/
93/11/18 - 14:43
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]