واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: یک تحلیلگر امریکایی : فشار و تهدید جمهوری خواهان بر ایران بی حاصل است تهران - ایرنا - یک تحلیلگر امریکایی ضمن مردود دانستن تشدید فشار بر ایران برای پیشبرد مذاکرات هسته ای ، تلاش های بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و جان بوینر رییس جمهوریخواه مجلس نمایندگان امریکا را در این زمینه بی حاصل دانست.
ˈ بارنت آر. روبین ˈ در مقاله ای در روزنامه واشنگتن پست به مقایسه دیدگاههای مغایر نتانیاهو و بوینر از یک سو و باراک اوباما از سوی دیگر پرداخته و خاطرنشان کرد ،در حالی که طرف اول خواستار تشدید تحریم ها است ، اوباما اعتقاد دارد که این کار به صلاح نیست چرا که مذاکرات هسته ای را راحت به خطر خواهد انداخت.
مدیر برنامه منطقه ای افغانستان در مرکز همکاری های بین المللی دانشگاه نیویورک و مشاور ارشد سابق نماینده ویژه وزارت خارجه امریکا در امور افغانستان و پاکستان افزود : من به عنوان یک فعال علوم اجتماعی سعی دارم راه هدفمندی را فارغ از ترس و نگرانی ، سوء ظن ، برداشت قبلی و فقدان اطلاعاتی که قطعا قضاوت ما را در مورد چنین مسائل پیچیده ای زیر ابر قرار خواهد داد ، در پیش گیرم تا مشخص کنم کدامیک از آنها درست فکر می کنند.
روبین سپس واکنش های ایران در قبال هرگونه فشار بیشتر رابررسی و در مورد هر احتمالی واکنش ایران را گمانه زنی کرده است.
وی حتی به نظریه پروفسور دانیل کاهنمن یکی از برندگان جایزه نوبل در رشته اقتصاد اشاره می کند که این جایزه را به پاس مطالعاتی که در مورد نحوه شکل دهی گزینه های مورد نظر افراد و تصمیم گیری های نهایی انجام داده کسب کرده است .
وی با استناد به یک یافته کاهنمن با عنوان ˈ توهم شفاف سازی ˈ می افزاید : این برنده جایزه صلح نوبل بر اساس تجربیات آزمایشگاهی ثابت کرده است که چگونه هرگونه اقدام ما به نوعی می تواند از سوی دیگران تهدید آمیز تلقی شود.
این دانشمند علوم اجتماعی در ادامه می نویسد : ما تحریم های اعمال شده علیه ایران را پاسخی به اقدامات و مقاصد خصمانه می دانیم در حالی که ایران این تحریم ها را اثبات قصد خصمانه و عزم ما برای براندازی یا تضعیف جمهوری اسلامی صرف نظر از سیاستهای هسته ایش تلقی می کند. لذا تند روهای دو طرف دلایل چندانی برای امتیاز دادن به یکدیگر نمی بینند.
وی می گوید که خطرناک تر از آن ، این مساله است که تعصب و افراطی گری، مناقشه خشونت آمیز و بن بست در مذاکرات را درست در زمانی که طرفین برآورد بیش از حد از موضع و توانایی خود در انجام معامله دارند، موجب می شود.
در ادامه مقاله آمده است :ˈ این اعتقاد که تهدید به تحریمهای بیشتر ایران را وادار خواهد کرد از منافع اصلی خود دست بکشد، نشانگر برآورد مبالغه آمیز و غلط مواضع ما است و شرکای مذاکره کننده ایرانی ما به ما گفته اند که به مذاکرات پایان خواهند داد و تحولات سیاسی جاری در تهران حکایت از آن دارد که آنها بلوف نمی زنند.
این دانشمند امریکایی می افزاید : بدتر از این، تاثیر توهم مثبت اعتماد بیش از حد به نتانیاهو و بوینر در مورد کارایی حملات نظامی به ایران داده است . اما حملات نظامی تمام تاسیسات ایران را نابود نخواهد کرد. این حملات باعث از بین رفتن دانش هسته ای ایران نمی شوند و مهم نیست که چه تعداد از دانشمندان هسته ای کشته شوند.
به عقیده روبین ، اقدام نظامی علیه ایران بسیار زیانبار خواهد بود چرا که ائئلاف و همبستگی موجود بین گروه مقابل تهران را از بین خواهد برد و باعث خواهد شد تا ایران در صورت تمایل بتواند به کمک جامعه بین الملل به بمب اتمی دست پیداکند منتهی ممکن است کمی دیرتر این کار صورت گیرد.
در ادامه این مقاله گفته شده است که همین تحریم ها و سختی های پیش آمده باعث انتخاب قاطعانه حسن روحانی شده است و تشکیلات حاکم نتوانسته جلوی پیروزی وی را بگیرد. روحانی چنین استدلال نمی کند که ایران هیچ گزینه ای جز تن دادن به فشار ندارد. وی باتشکیلات قدرتمندی روبرو است که دیدگاهی متعصبانه علیه امریکا دارند درست همان دیدگاهی که نتانیاهو و بوینر علیه ایران از آن برخوردارند.
روبین در خاتمه می نویسد : این تشکیلات تهدیدهای بیشتر را نشانه آن می داند که هرکاری ایران انجام دهد تحریم ها لغو نمی شوند.
وی تاکید می کند اکنون ما باید به روحانی این فرصت را بدهیم به تندروها ثابت کند که اشتباه می کنند و این کاملا به نفع خود ما است. در غیر این صورت باید با شیر یا خط انداختن ، درصدد حل شانسی موضوعی برآییم که برای ما حکم مرگ و زندگی دارد.
مترجمام 1403 **1917
17/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]