واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تيم هستهاي از نظر امتياز دادن خيلي قائل به محدوديت نيست / اوباما ميخواهد غنيسازي ايران در حد اسباببازي باشد
يك تحلیلگر مسائل بین الملل و استاد دانشگاه گفت: درحال حاضر داستان برد- برد اتفاق نيفتاده و داستان برد فعلا براي طرف مقابل است چون يك سري امتيازهاي نقد ما داده ايم و بحث تحريم ها بوده است كه قرار بود برداشته شود اما اين بحث مشكل اصلي است كه نمي خواهند تحريم ها را بردارند.
نویسنده : زينب صناعي
جوانآنلاين: فواد ايزدي در گفتوگو با «جوانآنلاين» در خصوص روند مذاكرات ايران و 1+5 اظهارداشت: روند مذاكرات سرعتش كم است و مشكل هم اين نيست كه ايران امتياز نداده و نخواهد امتياز بدهد، مشكل طرف مقابل است و موضوع تحريم ها است كه نمي خواهد آن را بردارد.
وي تصريح كرد: تيم مذاكره كننده ايراني هم متوجه است كه تعليق محدود تحريم ها در حوزه اقتصادي نفعي براي كشور ندارد و بعد تعليق هم مربوط به رئيس جمهور وقت آقاي اوباما مي شود كه بيش از دو سال از رياست جمهوري شان باقي نمانده، از اين جهت ايران به دنبال برداشته شدن تحريم ها از سوي امريكا است به عنوان امتيازي كه مي گيرد و امتيازهايي هم كه در حوزه هسته اي داده و شرايط فعلي را ايجاد كرده است.
استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران افزود: مشكل اصلي مشكل تحريم ها است كه طرف مقابل حاضر نيست آنها را بردارد و حاضر نيست امتياز بدهد اما مي خواهد دائم امتياز بگيرد.
ايزدي در خصوص اينكه برخي معتقدند ايران امتيازات زيادي گرفته و امريكا هم مهر تاييد بر آن امتيازات زده، نيز عنوان كرد: بايد ديد آنهايي كه مي گويند ايران امتيازات زيادي گرفته چه چيزي مد نظرشان است و ايران چه امتيازي گرفته است؛ حدود هفت تا هشت ميليارد دلار پول هاي خودمان را پس گرفتيم كه اين ها هم امتياز نيست و چيز خاصي محسوب نمي شود چون در اقتصادمان هم تاثيري نداشته است.
وي ادامه داد: تجربيات چند ماهه گذشته نشان داده است كه در برخي حوزه ها قرار بود تحريم جديد نباشد كه تحريم بود يعني طرف امريكايي توافق ژنو را نقض كرد و تحريم هاي جديد را اعمال كرد بنابراين ما امتيازات خاصي نگرفته ايم بلكه امتيازات زيادي ما داده ايم.
اين تحلیلگر مسائل بین الملل افزود: وقتي غني سازي 20 درصد را تعليق و اورانيوم هاي 20 درصد را به سوخت تبديل كرديم و فعاليت هاي هسته اي كه بخشي از آن متوقف شده يا بخشي از آن به عقب برگشته است بنابراين آن داستان برد- برد اتفاق نيفتاده و داستان برد فعلا براي طرف مقابل است چون يك سري امتيازهاي نقد ما داده ايم و بحث تحريم ها بوده است كه قرار بود برداشته شود اما اين بحث مشكل اصلي است كه نمي خواهند تحريم ها را بردارند.
ايزدي در پاسخ به اينكه آيا امريكا به دنبال حذف همه ي فعاليت هاي هسته اي ايران است، گفت: تيم آقاي اوباما در پي اين است كه ايران غني سازي نداشته باشد و اگر هم كه مي خواهد داشته باشد در حد اسباب بازي، سرگرمي و غير صنعتي باشد چون دولت امريكا بارها هم اعلام كرده است كه نمي خواهند حق غني سازي را به ايران بدهند كه به درد ايران بخورد و اين مسئله هدف شان بوده كه هنوز هم از آن منصرف نشده اند.
وي درباره تغيير قيمت نفت تا تيرماه 94 كه زمان نهايي مذاكرات هسته اي است نيز تصريح كرد: ممكن است يك مقدار قيمت نفت از اين قيمت پاييني كه الان وجود دارد بالاتر رود چون قيمت نفت در نوسان است اما بعيد است به قيمت هاي قبلي كه 120 يا 150 دلار بود، برسد.
استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران ادامه داد: البته اين نكته اي كه عرض كردم در شرايط معمولي است اما شما فرض كنيد مثلا در عربستان تنش هايي ايجاد شود و مشكلاتي پيش بيايد، كه در هر صورت اگر اتفاق غير معمولي در خاورميانه بيفتد ممكن است قيمت نفت بالا رود اما در شرايط معمولي بعيد است كه قيمت نفت افزايش پيدا كند.
ايزدي در پاسخ به اينكه آيا تا زمان نهايي مذاكرات هسته اي كه تيرماه است، ايران با 1+5 به توافق مي رسد يا خير، بيان داشت: امكان رسيدن به توافق هست چون ايران امتيازاتي مي دهد و دوستاني كه در تيم مذاكره كننده هستند از نظر امتياز دادن به طرف غربي خيلي براي خودشان محدوديت نمي بينند بنابراين اين طور نيست كه ما امتياز نداديم و نخواهيم بدهيم اما مشكل بحث تحريم ها است كه طرف مقابل نمي خواهد آن را بردارد و تفسيرش هم اين است كه اگر تحريم ها سياست خوبي بود و تاثير داشت به طوري كه ايران را به پاي ميز مذاكره آورد الان اين سياست خوب نبايد برداشته شود.
اين تحلیلگر مسائل بین الملل افزود: زماني شما به توافق مي رسيد كه خطوط قرمز كشور در نهايت نقض شود، يعني هم در حوزه غني سازي اگر بخواهيم به توافق برسيم بايد خطوط قرمز را نقض كنيم و هم در حوزه تحريم ها آن امتيازي كه بايد بگيريم را نگيريم كه اگر اين اتفاق بيفتد به توافق مي رسيم اما طرف مقابل هيچ علامت و نشانه اي نداشته كه بخواهد از خطوط قرمز خودش عدول كند اگر بخواهد توافقي اتفاق بيفتد ايران است كه بايد اين كار را بكند و در حوزه هاي غني سازي بايد بيشتر امتياز دهد همچنين در حوزه رفع تحريم ها هم نبايد امتياز داشته باشد كه اگر ايران اين كار را بخواهد بكند به توافق مي رسيم اگر نكند كه به توافق نمي رسيم.
منبع : جوان آنلاين
تاریخ انتشار: ۱۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]