واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
آمریکا در جنگ نیابتی با روسیه
مسکو بحران شرق اوکراین را در اولویتهای امنیت ملی خود میداند و روشن است که ارسال سلاح آمریکایی به نزدیکی مرزهایش موجب تشدید این اولویت میشود.
به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری فارس«سیدرحیم نعمتی» در روزنامه «جوان» نوشت: جنیفر ساکی، سخنگوی وزارت خارجه امریکا، میگوید که کسی در اوکراین به دنبال جنگ نیابتی با روسیه نیست اما شواهد خلاف این حرف او را نشان میدهد، چنانکه تأیید او بر تجدید ارزیابیهای امریکا در مورد اوکراین هم دلیلی بر این مدعا است. این سخنگوی وزارت خارجه امریکا خواست به این وسیله واقعیتی را انکار کند که فقط از گوشه و کنار شنیده نمیشود بلکه به صورت جدی مطرح است و حتی شخصی مثل آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، هم مجبور شده به نوعی نسبت به آن موضع بگیرد. این واقعیت به تجهیز تسلیحاتی دولت اوکراین توسط امریکا مربوط میشود که حالا دیگر مقامهای ارشد امریکایی این موضوع را در دستور کار دولت امریکا میدانند. یک مقام ارشد امریکایی که نخواسته نامش فاش شود به خبرگزاری رویترز گفته که ایده ارسال کمکهای مرگبار موضوع بررسیهای تازه دولت امریکا است و روزنامه امریکایی نیویورک تایمز هم در گزارش روز دوشنبه دوم فوریه خود نوشت: غیرمؤثر بودن کمکهای غیرکشتاری و همچنین تحریمهای امریکا در جلوگیری از کمک روسیه به شورشیان باعث بررسی مجدد سیاست امریکا شده و شبکه سی ان ان امریکا هم اقلام نظامی مورد نظر امریکا برای کمک به دولت اوکراین را شامل سیستمهای ضدتانک، ضدهوایی و ضدخمپاره دانسته است. دولت امریکا تاکنون دو سیاست را در مورد بحران اوکراین دنبال میکرد؛ نخست وضع تحریمها علیه روسیه برای متقاعد کردن این کشور در قطع کمک به جداییطلبان شرق اوکراین و ارسال کمکهای به اصطلاح غیرکشنده مثل جلیقههای ضدگلوله، دوربینهای دید در شب و بسته کمکهای اولیه به دولت اوکراین اما این شواهد نشان میدهد که دولت امریکا میخواهد وارد فاز جدیدی بشود که در عمل جنگ نیابتی این کشور با روسیه را در اوکراین به دنبال دارد.
سطح اقلام نظامی ذکر شده در گزارش سی ان ان نشان از این دارد که دولت امریکا برای ورود به این فاز نسخهای را در نظر گرفته که زیبیگنیو برژینسکی اوایل ماه می و طی یادداشتی در نشریه امریکایی پولیتیکو مطرح کرده بود. برژینسکی در آن یادداشت به کاخ سفید توصیه کرده بود برای افزایش هزینه جنگ برای روسیه ارسال کمکهای نظامی به دولت اوکراین را در نظر داشته باشد که شامل تسلیحاتی نظیر سلاحهای ضدتانک و راکتهای دستی باشد. منظور برژینسکی این بود که امریکا با ارسال این تسلیحات توان نظامی دولت اوکراین را در مقاومت شهری بالا ببرد تا آنکه روسیه را درگیر جنگی بلندمدت در اوکراین کند و همین امر هزینه مداخله در اوکراین را برای روسیه بالا برده و در نهایت مسکو را متقاعد به عدم مداخله در این کشور بکند. هشت مقام ارشد در دولتهای قبلی امریکا گزارشی را تهیه و منتشر کردهاند که آنها هم با درخواست کمک نظامی به دولت امریکا، چنین نسخهای را در نظر گرفتهاند و حالا به نظر میرسد باراک اوباما، رئیسجمهور امریکا، قصد عملی کردن آن را دارد. اگر اوباما دستور ارسال این کمکها را حتی در حد همین نسخه بدهد تنها تغییری کوچک در سیاستهایش نسبت به اوکراین نداده بلکه وارد جنگ نیابتی با روسیه شده که هم راه بازگشتی ندارد و هم آن که معلوم نیست ادامه این مسیر به کجا خواهد کشید. باید توجه داشت که تحریمها و فشار آن بر روسیه طی حدود یک سال اخیر باعث تغییری در سیاستهای مسکو نشده و ورود واشنگتن به این جنگ نیابتی هم نه تنها مسکو را از پیمودن مسیر خود منصرف نمیکند بلکه این کشور را مصممتر به ادامه این مسیر خواهد کرد. مسکو بحران شرق اوکراین را در اولویتهای امنیت ملی خود میداند و روشن است که ارسال سلاح امریکایی به نزدیکی مرزهایش موجب تشدید این اولویت میشود. از این جهت، حضور سلاح امریکایی در شرق اوکراین و نزدیک به مرز روسیه نه تنها مانع حمایت مسکو از جداییطلبان شرق اوکراین نمیشود بلکه دلیلی قانع کننده به مسکو برای افزایش حمایتهایش است که نتیجه آن تشدید درگیریها در شرق اوکراین خواهد بود. به همین دلیل است که خانم مرکل با قاطعیت گفته که آلمان به اوکراین سلاح نمیفرستد چون معتقد است مشکل اوکراین راه حل نظامی ندارد و باید این مسئله را از طریق گفتوگو و دیپلماسی حل کرد و از امریکا خواسته ثبات قدم مشترکی در این جهت داشته باشند. این درخواست مرکل به نوعی جواب به تغییر سیاست کاخسفید و ورود به فاز جنگ نیابتی با روسیه است. مرکل میداند که ورود به این فاز باعث میشود تا مسئله اوکراین مبدل به مشکلی لاینحل و بلندمدت بشود و حتی میتواند منجر به رویارویی نظامی اروپا با روسیه شود. مرکل با تجربه اروپایی خود نسبت به روسیه چنین عاقبتی را میبیند اما به نظر میرسد که جنگسالاران امریکایی مثل گذشته اسلحه را راهحل مشکل میبینند بدون توجه به عاقبتی که جنگ نیابتی برای اروپا و حتی صلح و امنیت جهانی به بار میآورد. انتهای پیام/ز
93/11/15 - 05:17
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]