تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 25 آبان 1403    احادیث و روایات:  حضرت زهرا (س):هر کس عبادت خالصش را برای خدا بالا بفرستد، خدا بهتریم مصلحت را برای او نازل می ک...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829869576




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

با جريمه، قانون را به حراج مي‌گذاريم!


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: با جريمه، قانون را به حراج مي‌گذاريم!
نویسنده : محمدرضا هاديلو 
كم‌كم قوانين آنقدر كامل شدند كه كار به جريمه كردن عابران پياده هم رسيد. هرچند رئيس پليس راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ در مورد جريمه عابران پياده به سبب تخلفاتي كه انجام مي‌دهند، گفته «فعلاً به جاي جريمه عابران پياده از عنصر و قابليت اقناع آنان استفاده خواهيم كرد» اما حتماً چند صباحي بعد، جريمه عابران هم در دستور كار قرار خواهد گرفت و چپ و راست، جريمه‌هايي است كه با ثبت عكس به در منازل ارسال خواهد شد.
مي‌گويند «جريمه كردن، همان فروختن قانون است!» حال اگر اين جمله درست باشد چرا ما در كشور قانون را فقط با اعمال جرائم، آن هم از نوع نقدي و بالا بردن ميزان آنها اجرا مي‌كنيم و معتقديم اگر از جيب متخلف پولي خارج شود، حتماً متنبه خواهد شد؟ اگر چنين چيزي درست است، پس چرا تاكنون در هيچ يك از زمينه‌ها به نتايج مورنظر نرسيده‌ايم؟
رئيس پليس راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ گفته «در حال حاضر به جز توصيه و تذكر و درخواست از عابران براي رعايت قوانين اقدام ديگري انجام نخواهيم داد و جريمه ريالي عابران پياده منتفي است.»
اما سؤال اينجاست كه عابران بر اساس كدامين آيين‌نامه بايد رفتار كنند كه در صورت تخطي از آن جريمه شوند؟ و آيا در اين جرائم  هم براي گروهي خاص! استثنائاتي گنجانده شده است؟
بي‌شك در ارتباطات اجتماعي و آمد و شدهاي روزانه شهروندان هزاران عيب و ايراد وجود دارد ولي خوب است قبل از صحبت كردن از جرائم  به علت و عوامل به‌وجود آمدن چنين شرايط و موقعيت‌هايي بينديشيم و اينكه با رفع آنها شايد يك‌بار ديگر بتوان شهري منظم با شهرونداني قانونمند را متصور شد.
اين يك حقيقت است كه گروهي از شهروندان به‌جاي استفاده از پل عابر پياده، ترجيح مي‌دهند درست از زير آن عرض خيابان را طي كنند. بي‌توجهي به چراغ راهنمايي و رانندگي و وضعيت سبز و قرمز بودن آن در بسياري نقاط به امري عادي تبديل شده است.
خط عابر پياده ديگر مفهومش را از دست داده و پريدن از روي ميله‌ها و گاردريل‌هاي وسط خيابان‌ها و حتي اتوبان‌ها مسئله‌اي عادي است اما آيا براي جلوگيري از اين نوع رفتارها بايد چاره كار را در جريمه كردن‌ها جست‌وجو كرد؟
هم اكنون در بسياري از خيابان‌ها و تقاطع‌ها، اولويت مأموران راهنمايي و رانندگي با عبور و مرور خودروهاست به همين دليل برخي از مأموران زمان چراغ قرمز براي عابران را آنقدر بالا مي‌برند كه ديگر كسي حوصله ايستادن پشت چراغ را ندارد.
شايد شما هم بارها و بارها عدد 199ثانيه را ديده‌ايد كه حتي مدت‌ها روي همين عدد ساكن مانده و سپس شمارش معكوس شروع مي‌شود. عدد 199 ثانيه يعني سه دقيقه اما اين عدد به نوبه خود آنقدر بزرگ و طولاني جلوه مي‌كند كه كمتر كسي خود را ملزم به صفر شدن آن براي عبور از عرض يك خيابان چند متري بداند.
يك عابر پياده حتماً وقتي پشت فرمان اتومبيلش بنشيند، همان راننده‌اي است كه بايد به قوانين راهنمايي و رانندگي احترام بگذارد و در زمان استفاده از وسايل نقليه عمومي در نقش مسافر و در استاديوم‌هاي ورزشي در هيبت يك تماشاگر ظاهر مي‌شود. با اين تفاسير براي قانونمند كردن يك شهروند، بايد به يك كار فرهنگي فكر كرد نه جريمه كردن كه اگر اين راه جواب مي‌داد، حتماً الان وضعمان خيلي بهتر بود.


منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۰:۲۶





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن