واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: فساد اقتصادی در رژیم پهلوی | از بزرگترین زمینخوار تاریخ ایران تا ثروت سه میلیارد دلاری بنیاد پهلوی
فساد اقتصادی در رژیم آن قدر ریشه دوانیده بود که مقابله با آن غیرممکن شده بود، چون به نوعی در همه جا ردی از صاحب منصبان و درباریان در آن مشاهده می شد.
به گزارش اروم نیوز، فساد اقتصادی مسئله ای است که در طول دوران رژیم منحوس پهلوی به طور ویژه خودش را نمایان و در تمام بدنه رژیم ریشه دوانیده بود.
بسیاری از نزدیکان، درباریان شاه و همچنین خودش با سوء استفاده از موقعیت خویش و با استفاده از قدرت دیکتاتوری منحصر به فرد این رژیم، شروع به چپاول و غارت پولهای کشور می کردند.
غارتی که محدودیتی در آن وجود نداشت و کسانی که بر رأس هرم قدرت تکیه زده بودند هر آنچه که دلشان می خواست انجام می دادند.
رضا میرپنج بزرگترین زمینخوار تاریخ ایران
این فساد اقتصادی از ابتدای تشکیل رژیم دست نشانده پهلوی شکل گرفته بود. رضا میرپنج یکی از اولین اقداماتش تصاحب زمینهای حاصخیز و زراعی سراسر کشور و غصب روستاهای آباد به نام خود و خاندانش بود. وی به ویژه در مناطق شمالی روستاها و اراضی بسیاری از چنگ مردم درآورده و با قلدری تمام حقوق مردم را ضایع کرده بود. رضاخان را می توان بزرگترین زمینخوارو غاصب زمینهای مردم معرفی کرد.
رضاخان زمانی که بر تخت سلطنت نشست هیچگونه دارایی از خود نداشت اما وقتی سلطنت را ترک می کرد نزدیک به دو هزار ملک شش دانگ در سراسر ایران داشت که املاک سلطنتی حساب می شدند.
رضاخان با در اختیار گرفتن تمام درآمدهای نفتی آن طور که آن را می خواست بین ادارات، درباریان و خود تقسیم می کرد و هیچگونه نظارت و محدودیتی بر رفتارهای غیرقانونی وی نبود.
رشوه نیز به عنوان بخش جدایی ناپذیر مردم آن بود و در فضای آن زمان بدون رشوه عملا هیچگونه پیشبردی در کارهای روزانه، مردم نمی توانستند متصور شوند.
محمدرضا نمونه تمام عیار مفسد اقتصادی
خرید کاخها، ملک، زمین و اتومبیل، سرمایهگذاری در خارج از کشور، سفرهای خارجی و ... برای محمدرضا شاه همه از ثروت عمومی و خزانه مملکتی هزینه میشد.
شخص شاه در انجام معاملات کلان و انعقاد قراردادهای بین المللی رشوه های کلانی دریافت می کرد. شرکتهایی نیز بودند که در جهت منافع اقتصادی خود رشوه های هنگفتی را به وی پرداخت کرده بودند که از آن جمله می توان به رشوه 5.3 میلیارد دلاری شرکت اسلحه سازی آمریکایی به وی سخن گفت.
هزینه کرد درآمد نفتی ایران برای حمایت از کاندیداهای ریاست جمهوری آمریکا به طور گسترده، برگزاری جشنهای 2500 ساله شاهنشاهی با سوء استفاده از بیت المال، سرمایه گذاری در جهت منافع خویش و تأسیس شرکتها و کارخانجات با بودجه کشور به نام خود و درباریان از جمله دیگر مفاسد اقتصادی شاه بود.
بنیاد پهلوی در نام خیرخواهانه اما در عمل ثروت اندوزانه عمل می کرد
بنیاد پهلوی که در سال 1336 تشکیل یافته و شعارهای آن عام المنفعه و خیرخواهانه بود اما در پشت نقاب این بنیاد مفاسد اقتصادی بسیاری رقم خورد و این بنیاد توانست با سوء استفاده از قدرت خویش فعالیتهای اقتصادی غیرقانونی خویش را به طور چشمگیری توسعه دهد.
بنیاد پهلوی سالانه بالغبر 40 میلیون دلار یارانه میگرفت و تنها در سال 1356، سهام 207 شرکت شامل 8 شرکت معدنی، 10 کارخانه سیمان، 17 بانک و شرکت بیمهای، 23 هتل، 25 کارخانه فلزات، 25 واحد کشت و صنعت و 45 شرکت ساختمانی را در اختیار داشت. بنیاد پهلوی در سال 57 ، سه میلیارد دلار سرمایه داشت.
خواهر شاه، اشرف نیز دست کمی از برادرش نداشت بلکه وی نیز با استفاده از باندهای تبهکار به هر آنچه که می خواست دست می یافت. قماربازی، قاچاق مواد مخدر و عیاشی که با سوءاستفادههای مالی همراه بود از جمله کارهای روزمره اشرف بود.
وی با همکاری باندهای تبهکار بین المللی در زمینه قاچاق موادمخدر اموال زیادی از این طریق به دست آورده بود که بسیاری از آنها را تبدیل به املاک در خارج از کشور می کرد.
اختلاف طبقاتی گسترده نتیجه نیم قرن بی توجهی به مردم
اختلاف طبقاتی در حکومت طاغوت بسیار نمایان بود. افرادی بودند که در حلبی آبادها زندگی می کردند اما در مقابل افرادی نیز بودند که صدها شرکت و کارخانه داشتند.
این اختلاف طبقاتی گسترده حاصل نیم قرن بی توجهی به معیشت مردم بود. زیرا دایره دید شاهنشاه تنها به کاخ و درباریان محدود می شد، گو اینکه وی توانایی دیدن جامعه ایرانی را نداشت.
روند رو به رشد فاصله طبقاتی با ثروت اندوزی ثروتمندان، هرچه بیشتر قشر مستضعف و آسیب پذیر را می آزرد و مملکت تبدیل به مکانی برای تاخت و تاز اعیان شده و اشرافی گری بیش از پیش ریشه می دوانید. اما تحولی عظیم، تمام رشته های طاغوت را پنبه و نعمت حکومت صالحان را به این کشور بخشید.
انقلاب اسلامی که یکی از مهمترین اهداف آن مبارزه با خودکامگی و فساد اقتصادی شاهنشاهیان بود، توانست همراهی مردم را در پی داشته و پایه های کاخهای آنان را به لرزه درآورده و آن سیستم منحوس را از هم بپاشاند.
انقلابی که منشأ تحولات خیری در دوران بعد شد و اندیشه ها و آرمانهای آن مزرها را درنوردید.
دامنه فساد در رژیم منحوس و منفور پهلوی آن قدر گسترش یافته بود که یکی از خبرنگاران خارجی با اشاره به جریان مبارزه با فساد که شاه در دهه 50 مدعی آن شده بود، نوشت: «این کار، غیرممکن به نظر میرسد؛ چرا که پای همه به نحوی گیر است.»
تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]