واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تحلیل استاد آمریکایی: شبه نظامیان و منافع همسو و ناهمسو با اسلام آباد تهران - ایرنا - یک استاد مطالعات جنوب آسیا در آمریکا، در گفت و گو با تازه ترین شماره مجله نیوزویک مدعی شد دولت پاکستان با آنکه گاه از سوی "شبه نظامیان بد" تهدید می شود، اما ریشه تروریسم را نمی خشکاند زیرا "شبه نظامیان خوب" به منافع این کشور در منطقه خدمت می کنند.
"کریستین فیر" در پاسخ به سوالی درباره تفاوت شورشیان بد و خوب در پاکستان مدعی شد: بسیاری از کسانی که امروز به نام شورشی های بد می شناسیم، در واقع، کسانی هستند که دولت پاکستان مدت ها آنها را پشتیبانی و کمک می کرد و حتی آموزش می داد. بنابراین اگر این پشتیبانی ها نبود، امروز چیزی به نام "طالبان پاکستان" وجود نداشت.
وی افزود: گروه هایی که دولت پاکستان را هدف حملات خود قرار می دهند، پیروان مذهب دیوبندی (Deobandi) هستند. بسیاری از اعضای این گروه از طریق روابط نزدیک با طالبانِ افغانستان، با القاعده آشنا شدند و اصولا طالبان افغانستان، خود شعبه ای از مکتب دیوبندی در پاکستان بوده است. وفاداران به این مذهب در پاکستان، از اینکه دولت پاکستان زیر بار کمک برای سرنگونی تنها حکومت دیوبندی جهان در افغانستان رفت، از اسلام آباد خشمگین شدند. شورش های ضددولتی هم از همان زمان آغاز شد. همین گروه های شورشی، به تدریج نام طالبانِ پاکستان را بر خود نهادند.
"کریستین فر" در ادامه ادعاهای خود افزود: به زعم مقامات پاکستانی، شبه نظامیانِ خوب، البته طالبان افغانستان و شبکه حقانی در پاکستان هستند که به دولت اسلام آباد وفادارند. حمله های تروریستی و شبه نظامیان این گروه ها همگی در راستای منافع پاکستان است. "جیش محمد" که آن هم گروهی دیوبندی است و هدفش کشتن هندی ها در کشمیر بود هم در زمره شبه نظامیان خوب قرار می گیرد. دولت پاکستان در یکی دو سال اخیر کوشیده است تا زمینه را برای احیای جیش محمد و عضویت اعضای طالبان پاکستان در آن برای عملیات علیه هند فراهم کند.
"فر" ادامه داد: و یک گروه شبه نظامی خوب دیگر هم هست که اتفاقا اعضایش دیوبندی نیستند و آن "لشکر طیبه" است. اعضای لشکر طیبه وابسته به مکتب "اهل حدیث" هستند. به طور سنتی تمرکز لشکر طیبه روی عملیات علیه هند است؛ هرچند این گروه در سالیان اخیر علیه نیروهای آمریکایی و نیروهای افغان در افغانستان نیز چند عملیات انجام داده است.
این استاد دانشگاه جرج تاون، مدعی شد که دولت پاکستان به "ریشه تروریست ساز در پاکستان" نیاز دارد، زیرا این منبع، تولیدکننده شبه نظامیان خوب هم شمرده می شود. بنابراین هرگاه شبه نظامیان بد علیه دولت مرکزی اقدامی می کنند، ارتش آنان را دنبال می کند و می کشد، اما به منبع تولید تروریسم کاری ندارد.
وی مدعی شد چون دستگاه دادگستری در پاکستان بسیار ضعیف است و تروریست ها را به خاطر ترس و مسایل دیگر آزاد می کند، ارتش پاکستان ترجیح می دهد به جای دستگیری شبه نظامیان بد، آنان را نابود کند.
"کریستین فر" درباره دلیل گسترش تروریسم و مکاتب افراطی در پاکستان گفت: این موضوع ریشه در فلسفه وجودی پاکستان دارد. کشور پاکستان با این فلسفه ایجاد شد که مسلمانان نمی توانند زیر پرچم هندوها زندگی کنند. بنابراین بنیادگرایی دینی از همان آغاز مهمترین ویژگی کشور پاکستان بوده است. امروز هم تنها برگ برنده پاکستان در منطقه و از جمله در هند و افغانستان، همین شبه نظامیان هستند که به دلیل توان بازدارندگی اتمی پاکستان، از نوعی مصونیت هم برخوردارند.
وی دستیابی شبه نظامیان پاکستانی به سلاح های اتمی را کابوس ایالات متحده نامید و گفت آمریکا به هر قیمتی که شده و با هر ابزاری که در دست داشته باشد، می کوشد تا این اتفاق نیفتد؛ زیرا اگر دیوبندی های نزدیک به القاعده به سلاح اتمی دست یابند، ایالات متحده یکی از نخستین هدف هایشان خواهد بود.
استاد مطالعات جنوب آسیا در دانشگاه جرج تاون تاکید کرد: ما فعلا در موقعیتی نیستیم که بتوانیم اسلام آباد را وادار کنیم تا دست از حمایت از شبه نظامیان بر دارد. سلاح اتمی برگ برنده اسلام آباد است و آنها هم این موضوع را خوب می دانند.
وی در پاسخ به این سوال که بمب اتمی دقیقا چه فایده ای برای پاکستان دارد، گفت: دقیقا سه فایده مشخص دارد. نخست اینکه قدرت بازدارندگی در برابر هند ایجاد می کند. دوم اینکه پاکستانی ها متوجه شده اند که جامعه جهانی به دلیل هراس از درگیری اتمی، دایما به هند فشار می آورد که برنامه های اتمی اش را محدود کند و پاکستان هم این را به خوبی می داند. سوم اینکه به دلیل همین سلاح های اتمی، ایالات متحده هرگز جرات نخواهد کرد که دولت پاکستان را در نظر نگیرد یا مانند دشمن با آن برخورد کند.
کریستین فر مدعی شد امروز پاکستان خطرناک تر از 11 سپتامبر سال 2001 است و گفت واشنگتن باید از موضع قدرت و با جدیت با اسلام آباد رو به رو شود.
آساق5**9163 *1446
13/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]