واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: کانترپانچ گزارش داد
ایران، الگوی ثبات منطقه/ یکی از راههای ممکن برای خروج از بنبست در منطقه، اتحاد با ایران است
توافق ایران و گروه 1+5، ایران را به همکاری مستقیم با غرب جلب می کند و راه را برای یک تلاش مشترک جهت بازگرداندن ثبات به منطقه، و فراتر از آن به جهان اسلام، هموارتر خواهد ساخت.
به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران، پایگاه تحلیلی "کانترپانچ" در مقالهای به قلم "فریبرز صارمی" مینویسد: در طول 30 سالی که از زمان پیروزی انقلاب اسلامی ایران میگذرد، توازن قدرت در منطقه تغییر پیدا کرده است. از آن زمان تا کنون، ایران با اتفاقات گوناگونی چون جنگ تحمیلی و تحریمهای اقتصادی دست و پنجه نرم کرده است. اما در حال حاضر، به توجه به اینکه بسیاری از همسایههای ایران گرفتار هرج و مرج شدیدی شدهاند، به نظر میرسد که این کشور در آینده به الگوی ثبات منطقه تبدیل شود.
برخی از این کشورها هنوز درگیر پیامدهای بهار عربی هستند، درحالی که سایرین نیز با تهدید شدید افراط گرایان خشونتطلبی چون داعش، رو به رو هستند. در این میان، ناظران بر این باورند که به احتمال زیاد، ایران به سمت برقراری روابط نزدیک و معناداری با دشمنان سابق خود در غرب، حرکت خواهد کرد.
*** شورای همکاری خلیج فارس، برای به چالش کشیدن قدرت و نفوذ ایران، به اندازه کافی قدرتمند نیست
درگذشته، شورای همکاری خلیج فارس (متشکل از بحرین، کویت، عمان، عربستان سعودی و امارات متحده عربی) به علاوه عراق و مصر، قادر بودند که وزنه تعادلی علیه نفوذ ایران در منطقه تشکیل دهند. به دلایل متعدد، آنها دیگر قادر به انجام چنین کاری نیستند. شورای همکاری خلیج فارس، برای به چالش کشیدن قدرت و نفوذ ایران، به اندازه کافی قدرتمند نیست. علاوه براین، این کشورها در نتیجه بهار عربی و حملات خشونتآمیز گروههای افراطی سنی، آسیبپذیر شدهاند.
اقتصاد مصر در وضعیت بسیار اسفباری قرار دارد و به خاطر اختلافات داخلی، دولت این کشور برای مقابله با قدرت نفوذ ایران، بیش از حد درگیر مسائل داخلی است. عراق و ایران نیز اختلافات گذشته را فراموش کرده و با یکدیگر متحد شدهاند.
*** شکست سنگین آمریکا و انگلیس در عراق و افغانستان
به اعتقاد نویسنده، در حال حاضر تهدید اصلی ثبات منطقه، درگیری بین شیعه و سنی و یا داعش و غرب نیست، بلکه درگیری بین گروههای مختلف سنی است. این درگیریهای اخیر، با ظهور دولتهای شکست خورده و عدم تمایل نیروهای خارجی، به خصوص قدرتهای غربی برای درگیرشدن در منطقه، تشدید پیدا کرده است. آمریکا و انگلیس در مورد عراق و افغانستان، شکست سنگینی را متحمل شدهاند. در حالی که ترکیه نیز تمایل چندانی برای استفاده از قدرت خود علیه داعش یا حتی به نمایندگی از طرف شرکای غربی و عرب خود ندارد. این مسئله موجب شده است که ائتلافی از نیروهای شیعه شامل ایران، عراق و ارتش سوریه، حزب الله و نیروهای پیشمرگه کرد، در برابر داعش به وجود آید.
*** تضعیف شدید توانایی آمریکا در مدیریت بحرانهای منطقه و مقابله با افراط گرایی و تروریسم
به اعتقاد نویسنده، این یک خطر واقعی است که میتواند به ایجاد یک خلا قدرت در منطقه منجر گردد. آمریکا تصمیم گرفته است که تلاشهای سیاست خارجی خود را در شرق آسیا متمرکز کند و از درگیری مستقیم خود در خاورمیانه بکاهد. طبیعتا با انجام چنین کاری، توانایی آمریکا در مدیریت بحرانهای منطقه و مقابله با افراط گرایی و تروریسم، به شدت تضعیف میشود. در نتیجه، متحدان آمریکا در منطقه با بیثباتی شدیدی مواجه خواهند شد. آنها تاکنون در اتخاذ یک استراتژی مشترک که قادر به بازگرداندن ثبات و صلح به منطقه باشد، موفق نبودهاند.
*** یکی از راههای ممکن برای خروج از این بنبست خطرناک، اتحاد با ایران است
نویسنده در انتها نتیجه گیری میکند که یکی از راههای ممکن برای خروج از این بنبست خطرناک، این است که کشورهای غربی با لغو تحریمهای خود علیه ایران، در مبارزه با افراط گرایان همچون داعش، با این کشور متحد شوند. چنین توافقی بین ایران و گروه 1+5، ایران را به همکاری مستقیم با غرب جلب میکند و راه را برای تلاش مشترک به منظور بازگرداندن ثبات به منطقه، و فراتر از آن به جهان اسلام، هموارتر میسازد و از قضا شهرت ایران را به عنوان باثباتترین کشور منطقه، افزایش میدهد.
انتهای پیام./.
کد خبر: ۵۱۱۹۰۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 86]