واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
استاد عبدالله انوار در نشست «شب از طهران تا تهران» که در یازده بهمن در بنیاد موقوفات افشار برگزار شد، تاریخ بیهقی را مهمترین منبع تهران شناسی خواند.
در «شب از طهران تا تهران» که 11 بهمن از سوی مجله بخارا برگزار شد، استاد عبدالله انوار، تهرانپژوه و نسخهشناس پیشکسوت گفت: دولاب از جمله محلاتی است که نامش در تاریخ، پیش از نام تهران آمده است.
وی «تاریخ بیهقی» را نمونه اعلای کمک به تهرانشناسی اعلام کرد و ادامه داد: در تاریخ بیهقی از «دولاب» بهعنوان محل حکومت و زندگی محمود غزنوی آمده است و پنج کیلومتر بعد ازدولاب از «علیآباد» بهعنوان محل حکومت و زندگی پسرش سلطان مسعود غزنوی یاد شده است و نامی از تهران در میان نیست.
انوار ادامه داد: در کتابها به عبور شاه طهماسب از تهران فعلی برای رفتن به زیارت حضرت عبدالعظیم (ع) اشاره شده است که البته بعدها کریمخان زند بیش از 6 بار به تهران آمده و در تابستان به شمیرانات رفته است اما بعد از مرگ کریم خان و اختلافات موجود در بین خاندان زند باعث شد تا این خاندان نتوانند تهران را حفظ کنند.
تهران و پنج محله اصلی
در ادامه این نشست، دکتر ناصر تکمیل همایون، جامعهشناس و تاریخنگار درباره کتاب جدید خود با عنوان «اودلاجان» گفت: این کتاب یکصد صفحهای را در معرفی محله «اودلاجان» تهران تالیف کردم و قصد دارم چهار محله اصلی دیگر تهران نیز در آیندهای نزدیک بنویسم.
وی ادامه داد: دوره صفویه دوره ظهور تهران بوده است، بنا به برخی کتابها و منابع، تهران دارای 12 محله بود که با یکدیگر در حال نزاع بودند، که بعدها این محلهها در یکدیگر ادغام شده و تنها پنج محله کلان از آنها باقی ماند که اودلاجان، چاله میدان، سنگلج، بازار و عدل نام این پنج محله بوده است.
وی تحقیقات جعفر شهری، مرتضی احمدی را در کنار تالیفات حسین کریمان از جمله اقدامات پژوهشی مناسب خواند و گفت: در تحقیق برای نوشتن کتاب «اودلاجان» به کشف مهمی رسیدم و آن این بود که در این محله یهودیان نیز زندگی میکردند و بیشتر از یک سوم آن محله مسکونی نبوده است.
«اودلاجان» و یهودیان ساکن آن
تکمیل همایون به «گِتو» بهعنوان محل زندگی یهودیان اشاره کرد و گفت: زندگی یهودیان در این محله نشان میدهد، محل زندگی یهودیان این محل ازبرخلاف «گِتو» از هشت طرف با دیگر محلات تهران در ارتباط بوده است.
در ادامه «شب از طهران تا تهران» کامران صفامنش، معمار بهعنوان دیگر سخنران به بحث شهر و شهرسازی و هویت مکانی در شهرها بهویژه تهران پرداخت.
صفامنش اظهار کرد: مهاجرتهای بیرویه به تهران، شکل و شمایل این شهر را به شدت تغییر داده است، الیته هنوز چند خانه قدیمی در سهراه امینحضور باقی مانده است.
وی تمامی عمارتها و خانهها را دارای تاریخ و هویت دانست و ادامه داد: متاسفانه غلطهایی درباره مکانها و خیابانهای تهران باب شده است که نمیتوان از رواج آن جلوگیری کرد.
فیلم مستند «چنارستان» ساخته هادی آفریده با موضوع خیابان ولیعصر و تغییر فضای شهر تهران نیز در شب« از طهران تا تهران» برای حاضران پخش شد.
یکشنبه 12 بهمن 1393 ساعت 19:19
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]