واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دهم ربیع الثانی؛ بازخوانی هتک حرمت حرم رضوی توسط روسها مشهد – ایرنا – دهم ربیع الثانی /امروز/ مصادف با سالروز یک واقعه تلخ در سرزمین خورشید هشتم آسمان امامت و ولایت است که گنبد حرم مطهر رضوی توسط روسها در سال 1330 (1291 شمسی) به توپ بسته شد.
به گزارش ایرنا، در چنین روزی قشون روسیه با تانک وارد صحن کهنه و مسجد گوهرشاد شدند و به کشتار بی رحمانه مردم پرداختند و گنبد حرم مطهر رضوی را از 18 نقطه مورد اصابت گلوله های توپ قرار دادند.
براساس شواهد تاریخی و اسناد موجود، روس ها از آبان ماه سال 1290 به دلیل اختلافهایی، مقدمات حمله به ایران را آماده می کنند و سرانجام در ماه های آخر همان سال با قشون کشی به شهرهای شمالی و شمال غربی چند نفر از علمای نامدار کشور را به شهادت می رسانند.
نظامیان روسی که از دی ماه سال 1290 در شهر مشهد مستقر شده بودند سرانجام در فروردین سال 1291 حملات خود به مردم مشهد و بارگاه امام رضا (ع) را آغاز می کنند؛ مردم برای حفظ جان خود به حرم امام هشتم (ع) شیعیان پناه می برند، اما قشون روس بی توجه به حریم مقدس حضرت رضا (ع)، حرم مطهر رضوی را به توپ می بندد.
از این حمله در تاریخ با عنوان "فتنه الکبری" یا "عاشورای ثانی" یاد شده است که طی آن مردم مشهد مقدس به مدت چهار روز در تصرف قشون روس بودند که سرانجام به خاطر فریادهای امان خواهی مردم حمله متوقف شد.
در منابع مختلف تاریخی تعداد کشته شدگان در این حمله وحشیانه دولت تزاری روس را 60 تا 70 نفر و بعضا تا 800 تن ذکر کرده اند.
گلوله توپی که در این حمله به گنبد مطهر اصابت کرد، در حال حاضر در گنجینه تاریخ مشهد موزه آستان قدس رضوی نگهداری می شود.
مسئول گنجینه تاریخ مشهد موزه آستان قدس رضوی در این باره گفت: این گلوله سبز رنگ و به وزن تقریبی 20 کیلوگرم می باشد که تا مسافت زیادی را پس از شلیک طی می کند و یکی از چندین گلوله ای است که به گنبد حرم مطهر شلیک شده است.
"علیرضا افتخاری مقدم" افزود: این گنجینه در سال 1372 به دستور آیت الله واعظ طبسی؛ تولیت آستان قدس و به منظور آشنایی بیشتر مردم با مراحل توسعه شهر مشهد و حوادثی که در طی قرون بر اماکن متبرکه رضوی گذشته، تاسیس شد.
وی بیان کرد: این گنجینه در میان سایر گنجینه های موزه آستان قدس رضوی تنها مکانی است که تمام اشیای موجود در آن در حرم مطهررضوی مورد استفاده قرار می گرفته که از جمله این اشیا می توان به ضریح های حرم مطهر، پنجره فولاد، محراب های زرین فام و آلات و وسایل روشنایی حرم مطهر رضوی مانند گلگیر شمع و قندیل های متعلق به ادوار مختلف تاریخی را برشمرد.
وی گفت: دست نقره مخصوص جمع آوری اشیا بالای ضریح مطهر و عصای تزیینی برجسته و قلمزنی شده دربانان حرم مطهر رضوی با روکش نقره و با قدمت اواخر دوره قاجار از جمله دیگر اشیا این گنجینه است.
به گزارش ایرنا، موزه های آستان قدس رضوی یکی از غنی ترین موزه های کشور شامل گنجینه های قرآن، فرش و منسوجات، نجوم و ساعت، گنجینه سلاح، گنجینه تمبر، اسکناس و مسکوکات، گنجینه مدال، گنجینه تاریخ مشهد، گنجینه نقاشی، گنجینه صدف و حلزون، گنجینه ظروف و مردم شناسی می باشد.
7489/522
11/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]