محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842704215
مبارزه با فساد سيستمي، تفكر سيستمي ميخواهد
واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: مبارزه با فساد سيستمي، تفكر سيستمي ميخواهد
به نظر ميرسد كه هم اكنون تفكر سيستمي اصليترين راه براي مقابله با نفوذ فساد در اركان مختلف نظام است.
نویسنده : مهدي پورصفا
به نظر ميرسد كه هم اكنون تفكر سيستمي اصليترين راه براي مقابله با نفوذ فساد در اركان مختلف نظام است.
فساد اقتصادي را بهحق بايد در ارتباط با منافع و امنيت ملي فارغ از هر نوع جناحبندي و رقابتهاي سياسي يكي از بزرگترين تهديدها تلقي كرد كه ميتواند زمينه ساز ناكارآمدي سياسي و اقتصادي شده و به نااميدي مردم از سيستم اجرايي منجر شود. در چنين شرايطي طبيعي است كه تهديدهاي ساختاريافته عليه مجموعه كلي نظام اجرايي رشد يافته و كار به جايي ميرسد كه به دليل تضعيف اراده ملي هر مشكل كوچكي تبديل به بحران در سطح امنيت ملي ميشود.
فساد اقتصادي در داخل هر كشوري صرفنظر از نوع و مرام سياسي يك عامل بازدارنده محسوب شده و اغلب نيز هزينههاي فراواني براي مقابله با آن صرف ميشود.
تضعيف رشد اقتصادي، تضعيف پايندگي سياسي و حقانيت دولت، تضعيف زيربناي اجتماعي و به خطر انداختن تقسيم منابع مالي حياتي بين بخشهاي مختلف از مهمترين تبعات فساد مالي در هر سيستم و نظامي است.
با اين حال بارها و بارها مشاهد شده است كه موجهاي گوناگون مبارزه با فساد اغلب به نتيجه مطلوب نميرسد و پس از مدتي وضعيت به روال سابق باز ميگردد؛ نارساييها تشديد شده و اعتراضات به سيسستم اجرايي اوج ميگيرد.
محاكمه افراد به جاي اصلاح سيستم
صرفنظر از اينكه انگيزه مبارزه با فساد مالي از كجا نشأت ميگيرد، عواقب آن اغلب متوجه اشخاص يا مديران دستاندركار است و مقام، شأن و منزلت شخصي كه مورد تعقيب قرار ميگيرد، به عنوان ارادهاي از نحوه مبارزه با فساد مورد تأكيد قرار ميگيرد.
در اين زمينه ميتوان به تبليغات گستردهاي اشاره كرد كه از سوي حزب كمونيست چين درباره محاكمه اشخاص و مقامات مرتبط با اين حزب صورت ميگيرد.
چندي پيش نيز معاون ضد جاسوسي وزارت امنيت ملي چين نيز به جرم فساد مالي تحت پيگرد قانوني قرارگرفت. همچنين برخي از اعضاي سابق حزب كمونيست چين نيز مورد محاكمه قرار گرفتند. اما سؤال اينجاست كه آيا ميتوان با تدبيري به سراغ مبارزه با فساد اقتصادي رفت؟ با فساد سيستمي همين گونه ميتوان رفتار كرد.
رقمهاي فساد نجومي ميشوند
در ايران طي 20 سال گذشته پروندههاي فساد گوناگوني آشكار شده است كه هر كدام ارقام درشتتري نسبت به قبل دارد. پردهبرداري از مفاسد اقتصادي ابعاد تازهاي به خود گرفته است، تا جايي كه تكرار ارقام نجومي نظير 3 هزار و 12 هزار ميليارد تومان در رسانهها منجر به نوعي بدبيني نسبت به كارآيي دستگاهها و نهادهاي نظارتي شده است و اين درحالي است كه شايد موارد بررسي يا كشف نشده بسيار مهمتر از موارد مطروحه باشد. احتمالاً بزرگترين پرسشي كه در پس اذهان بهوجود ميآيد، آن است كه چرا با وجود نهادهاي متعدد نظارتي، بازرسي، حسابرسي و اطلاعاتي و قضايي باز هم شاهد چنين مسائلي هستيم.
شايد در اين ميان مهمترين قضيهاي كه در اين ميان وجود دارد فساد سيستمي در حال رشد است و نهادهاي نظارتي از توانمندي لازم براي جلوگيري از آن برخوردار نيستند.
فساد سيستمي بزرگترين مصيبت براي يك اقتصاد
فساد سيستمي را شايد بتوان بزرگترين مصيبتي دانست كه بر سر يك اقتصاد ميتواند وارد شود. در فساد سيستمي تمام نهادهاي يك كشور از بالاترين تا پايينترين سطح ممكن درگير ايجاد فساد ميشوند و نميتوان به هيچ عنوان جلوي رشد آنها را گرفت.
با نگاهي كوتاه به مفاسد كشف شده در سنوات اخير ميتوان به شكلگيري سيستمي آنها پي برد. از نشانههاي فساد سيستمي ميتوان به كثرت افراد فاسد، وسعت مفاسد، عمق فساد، آلودگي دستگاههاي مبارزه با مفاسد به فساد و مصونيت برخي از نهادها و افراد اشاره نمود. بديهي است مبارزه با مفاسد سيستمي، دشوارتر از نمونههاي ديگر آن است. احمد توكلي نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي بارها در سنوات گوناگون نسبت به گسترش فساد سيستمي در مجموعه دستگاهها هشدار داده است.
توكلي اختلاس 3 هزارميليارد توماني در مجموعه بانكي كشور را نشاندهنده ناكارآمدي سيستم اقتصادي ميداند كه در نهايت سبب ميشود افراد مختلف خود را مصون از مجازات احساس و عملاً خطاكاري خود را در سيستمهاي اقتصادي دنبال كنند.
شايد نمونه بارز چنين مسئلهاي صدور حكم فساد مالي محمدرضا رحيمي باشد كه عملاً منجر به واكنش عصبي وي در متهم كردن ديگران به فساد اقتصادي شده است.
كار جدي بايد از كجا آغاز شود
در اين باره كه فساد سيستمي ميتواند چه بلايي بر سر اقتصاد بياورد، سخنهاي فراواني گفته شده است. در اين ميان سازمان شفافيت بينالمللي طي گزارشي از فسادها در ايران ارائه و برآورد كرده كه اين فساد ۳۴ ميليارد دلار براي اقتصاد ايران هزينه داشته است، 3 ميليارد دلار به دليل راندن سرمايهگذاران و ۳۱ ميليارد آن به دليل كاهش بهرهوري انبارهاي موجود سرمايه بوده است.
همچنين شاخص فساد كه بر اساس دادههاي ميداني در زمينه مفاسد اقتصادي، اختلاس، رشوهگيري و رشوهپذيري دستگاهها، رانتجويي، فساد مقامهاي دولتي اندازهگيري ميشد اين شاخص در سال ۲۰۰۵ ميلادي برابر ۹/۲ بوده و در چهار سال بعد از آن به ۸/۱ كاهش يافته بهطوريكه از بين ۱۷۸ كشور مقام يكصد و شصتو هشتمين را پيدا كرده است. چنين مسائلي نشان ميدهد كه بايد درباره مبارزه با فساد اقتصادي كار جدي انجام شود، اما اين كار جدي بايد از كجا آغاز شود. برخي به دنبال اين هستند كه سازمان جديدي در زمينه مبارزه با فساد تشكيل شود.
برخي از نمايندگان مجلس به دنبال تشكيل چنين سازماني هستند و طرحي نيز به همين منظور ارائه كردهاند، اما سؤال اينجاست كه مگر هم اكنون سازمان و نهاد مسئول براي مبارزه با فساد اقتصادي كم است.
نهادهايي كه از پس فساد بر نميآيند
احتمالاً بزرگترين پرسشي كه در پس اذهان بهوجود ميآيد، آن است كه چرا با وجود نهادهاي متعدد نظارتي، بازرسي، حسابرسي و اطلاعاتي و قضايي باز هم شاهد چنين مسائلي هستيم.
از جمله نهادها و ابزارهاي نظارتي ميتوان به سازمان بازرسي كل كشور، ديوان محاسبات، كميسيون اصل 90، سازمان حسابرسي، جامعه حسابداران رسمي ايران و نظاير آن اشاره كرد. به عبارت ديگر هم اكنون صدهاهزار ساعت براي مقابله با فساد اقتصادي صرف ميشود، اما به نظر ميآيد اين دستگاهها نتوانستهاند به گونهاي اثربخش وظايف ذاتي خود را در اين زمينه انجام دهند.
پس مشكل اصلي در مباره با فساد اقتصادي كجاست كه اين گونه كشور دچار مشكل فراوان شده است.
تفكر سيستمي مسير اصلي مبارزه با فساد اقتصادي
به نظر ميرسد مهمترين مشكل در حوزه مبارزه با فساد اقتصادي عدم وجود يك تفكر سيستمي در مقابله با چنين سيستمي است. گفته ميشود شاخص فساد در ايران ارتباط زيادي با ميزان درآمد دولت بهويژه درآمد حاصل از فروش نفت دارد.
بنابراين روشن است كه بايد براي مبارزه با فساد اقتصادي سيستمهاي توزيع منابع اصلاح شود تا جلوي فساد در سيستمهاي گوناگون گرفته شود.
نكته اميدبخش در اين رابطه اين است كه نظام جمهوري اسلامي به لحاظ پايهاي و بنيادي ضد فساد است. فساد اقتصادي در ايران البته پديدهاي است كه هنوز وابسته به افراد است نه يك رويكرد ساختاري و حكومتي. حاكميت جمهوري اسلامي نظامي است مبتني بر شريعت اسلامي و مردمسالاري ديني و فساد سيستمي در اين مجموعه جايگاهي ندارد. نظام جمهوري اسلامي را مردم اداره ميكنند و اين بدين معناست كه در يك حالت خوشبينانه و البته واقعبينانه مردم به صورت يك مجموعه، نسبتي با فساد اقتصادي ندارند. از سوي ديگر اين يك نظام ديني و اخلاقمحور است. به بيان ديگر، مفاهيم اسلامي و استقلال ملي مانع از اين ميشود كه حكام سياسي براي دستيابي به مطامع خود، دست طمع به اموال عمومي مردم و سوءاستفاده از قدرت سياسي خويش دراز كنند. نكته نهايي اينجا است كه نظام اسلامي در ايران تحت سرپرستي وليفقيه قرار دارد. بنا به انديشه امام خميني(ره) و بر اساس اصول متقن نظري، چنين نظامي اساساً ضدديكتاتوري و بالطبع ضد فساد ساختاري است. در چنين شرايطي وظيفه دستگاهها و نهادهاي نظارتي اين است كه از پيشروي فساد در سيستمهاي اقتصادي جلوگيري كنند. مسير مبارزه با فساد از مسير تفكر سيستمي ميگذرد.
تفكر سيستمي با برقراري تعامل مناسب بين مجموعههاي مبارزهكننده با مفاسد، موجب همافزايي و افزايش كارايي و اثربخشي آنها خواهد شد. در چنين تفكري مسائل امروز ناشي از راهحلهاي ديروز است، بنابراين عدم توجه به ريشههاي يك مشكل و تنها ديدن آن، ميتواند مسئله جديدي بيافريند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۷:۵۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]
صفحات پیشنهادی
جعفری در نطق میان دستور: مبارزه با فساد دست پاک میخواهد
جعفری در نطق میان دستور مبارزه با فساد دست پاک میخواهدنماینده مردم بجنورد در مجلس با بیان اینکه سلامت اقتصادی سیاسی اخلاقی و دینی رکن اصلی دوام حکومت است گفت پس مبارزه با فساد را باید با هر کس و در هر موقعیتی جدی گرفت که البته مبارزه با فساد دست پاک میخواهد به گزارشفساد اقتصادی موریانه هر سیستم سیاسی است/ آقایان نادران، توکلی و زاکانی برای مبارزه با فساد هزینه دادهاند
سید نظامالدین موسوی فساد اقتصادی موریانه هر سیستم سیاسی است آقایان نادران توکلی و زاکانی برای مبارزه با فساد هزینه دادهاند سیدنظامالدین موسوی گفت ما در انجمن روزنامهنگاران مسلمان بر آن شدیم که برای تبیین مبارزه با فساد به سراغ کسانی برویم که برای مبارزه با فساد هزینه دادهانحراف در مبارزه با فساد
انحراف در مبارزه با فسادیکی از شیوههای بهکار گرفته شده از سوی این جریان برای مقابله با جریان تحقق عدالت در کشور سیاسی کردن موضوع و متهم کردن جریان عدالتخواه به جناحیگری است یکی از دغدغههای مهم ملت ایران در دهههای اخیر مسئله جلوگیری از شکلگیری فساد در ساختامبارزه با فساد با جوسازی صورت نمیگیرد/ عدهای اراده کردهاند که با مطالبه محاکمه سران فتنه، فتنه دیگری را رقم
نادران در نطق میاندستور مبارزه با فساد با جوسازی صورت نمیگیرد عدهای اراده کردهاند که با مطالبه محاکمه سران فتنه فتنه دیگری را رقم بزنند نماینده مردم تهران ری شمیرانات و اسلامشهر در مجلس گفت متاسفانه عدهای به بهانه حصر سران فتنه و در شرایطی که کشور و منطقه در آن قرار داطرح هاي مبارزه با فساد دولتي در چين به اجرا گذاشته مي شود
۲۹ دي ۱۳۹۳ ۱۱ ۶ق ظ طرح هاي مبارزه با فساد دولتي در چين به اجرا گذاشته مي شود به گزارش رويترز دولت چين ديده بان مبارزه با فساد را به منظور شدت بخشيدن به بازرسي از شرکت هاي دولتي با تمرکز بر شرکت هاي استراتژيک ايجاد کرده است به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج چين تلاش خود را برايرئیسی: در بحث مبارزه با فساد اقتصادی برای هیچکس حاشیه امن نداریم/ بستر روابط ناسالم اقتصادی باید از بین برود
رئیسی در بحث مبارزه با فساد اقتصادی برای هیچکس حاشیه امن نداریم بستر روابط ناسالم اقتصادی باید از بین برود دادستان کل کشور با تاکید بر اینکه وظیفه قوه قضائیه برخورد با مفسدان اقتصادی است گفت ما در این زمینه برای هیچ فرد یا افرادی حاشیه امن نمیشناسیم به گزارش نامه نیوز حجترئیس قوه قضائیه: دولت مبارزه با فساد را به صورت جدی در دستور کار قرار دهد
رئیس قوه قضائیه دولت مبارزه با فساد را به صورت جدی در دستور کار قرار دهدتاریخ انتشار چهارشنبه ۲۴ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۴ ۴۷ رئیس قوه قضائیه با انتقاد از اعطای غیرقانونی مجوز احداث هتل در بستر یک رودخانه از دولت خواست تا به صورت جدی مبارزه با فساد را در دستور کار خود قرار دهد به گزارشنهاد «مبارزه با فساد» در ترکمنستان تاسیس میشود
نهاد مبارزه با فساد در ترکمنستان تاسیس میشودرئیس جمهور ترکمنستان بر ضرورت تاسیس نهاد دادآور یا مبارزه بافساد به منظور جلوگیری از بیعدالتی و جلوگیری از سوءاستفاده از موقیعت شغلی مقامات رسمی و دولتی در این کشور تاکید کرد به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در عشقآباد بهجهانگیری: مبارزه با فساد پشت درهای بسته ممکن نیست/به نام فساد آدرس اشتباه ندهند
جهانگیری مبارزه با فساد پشت درهای بسته ممکن نیست به نام فساد آدرس اشتباه ندهند معاون اول رییس جمهوری با بیان این که دولت مبارزه با فساد و عمل به قانون را پشت درهای بسته نه مطلوب و نه ممکن می داند گفت قرار نیست برخی به نام فساد آدرس اشتباه به ما بدهند آفتاب به گزارش خبرنگار سمعاون اول روحانی: مبارزه با فساد پشت درهای بسته ممکن نیست/به نام فساد آدرس اشتباه ندهند
معاون اول روحانی مبارزه با فساد پشت درهای بسته ممکن نیست به نام فساد آدرس اشتباه ندهند سیاست > دولت - ایرنا نوشت معاون اول رییس جمهور با بیان این که دولت مبارزه با فساد و عمل به قانون را پشت درهای بسته نه مطلوب و نه ممکن می داند گفت قرار نیست برخی به نام فساد آدرجعفری در گفتوگو با فارس: اصولگرایان طلایهدار مبارزه با فساد هستند/ جدیت نظام در برخورد با فساد و سوءاستفاده
جعفری در گفتوگو با فارس اصولگرایان طلایهدار مبارزه با فساد هستند جدیت نظام در برخورد با فساد و سوءاستفاده از بیتالمالنماینده مردم بیرجند در مجلس گفت آنها که به اصول پایبند و ارزشیتر بودند قطعاً از نظر مالی پاکدستتر بوده و لذا پیشگام مبارزه با فساد نیز بودهاند قاسم جعفریاجمالی/ نادران در نطق میاندستور: مبارزه با فساد با جوسازی نمیشود/ دولتیها با رانت650میلیون یورویی کردند؟
اجمالی نادران در نطق میاندستور مبارزه با فساد با جوسازی نمیشود دولتیها با رانت650میلیون یورویی کردند نماینده مردم تهران در مجلس گفت با جوسازی نمیتوان با فساد مبارزه کرد و سؤال من از برگزار کنندگان دولتی همایش مبارزه با فساد این است که با رانت 650میلیون یورویی و برداشت 4 1دادستان کل کشور در جمع خبرنگاران: در بحث مبارزه با فساد اقتصادی برای هیچکس حاشیه امن نداریم
دادستان کل کشور در جمع خبرنگاران در بحث مبارزه با فساد اقتصادی برای هیچکس حاشیه امن نداریمدادستان کل کشور با تاکید بر اینکه وظیفه قوه قضائیه برخورد با مفسدان اقتصادی است گفت ما در این زمینه برای هیچ فرد یا افرادی حاشیه امن نمیشناسیم به گزارش خبرنگار قضایی خبرگزاری فارس حجت&دستهای پشت پرده در اختلافافکنیهای رسانهای کاملاً آشکار است/ سران غربی از رفتارهای منافقانه خود دست بردا
آیتالله آملی لاریجانی دستهای پشت پرده در اختلافافکنیهای رسانهای کاملاً آشکار است سران غربی از رفتارهای منافقانه خود دست بردارند دولت بحث مبارزه با فساد را به طور جدی در دستور کار قرار دهد رئیس قوه قضاییه نقطه آغاز حرکت منسجم و پيشگيرانه عليه فساد را دستگاههای اجرایی کشنادران: با جوسازی نمیشود با فساد مبارزه کرد
دوشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۳ - ۱۱ ۲۸ الیاس نادران با اشاره به برگزاری همایش مبارزه با فساد گفت که با جوسازی نمیشود با فساد مبارزه کرد به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا این نماینده اصولگرای مجلس شورای اسلامی در نطق میان دستور خود در جلسه امروز مجلس شورای اسلامیتشکر از قوه قضاییه برای محاکمهرحیمی/مبارزه با فساد مستلزم همدلی و همصدایی قواست
انجمن اسلامی دانشجویان مستقل بیرجند با صدور بیانیهای عنوان کرد تشکر از قوه قضاییه برای محاکمه رحیمی مبارزه با فساد مستلزم همدلی و همصدایی قواست انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه بیرجند با انتشار بیانیه ضمن حمایت خود از اقدام اخیر قوه قضاییه مبنی بر محاکمه محمد رضا رحیمی ابرامبارزه با فساد اداری در زنجان قوت می گیرد - اخبار ایران و جهان |
مقدمی مبارزه با فساد اداری در زنجان قوت می گیرد شناسهٔ خبر 2475085 سهشنبه ۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۶ ۵۲ استانها > زنجان زنجان- معاون دادگستری کل استان زنجان گفت دستگاه قضا برای جلوگیری از تهدیدات علیه سرمایه گذاران برخورد قاطعی دارد و اجازه نمی دهد حق سرمایه گذاران توسط افراد سودجو-
گوناگون
پربازدیدترینها