تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 18 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):براى بهشت درى است‏بنام (ريان) كه از آن فقط روزه داران وارد مى‏شوند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827212570




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ازدواج موقت، چاره معضل همباشی؟


واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:



ازدواج موقت، چاره معضل همباشی؟
روز نو : ثبت نشدن رسمی پیوند زن و مرد در «همباشی» (ازدواج سفید)، در بیشتر موارد باعث پایمال شدن حقوق زنان می شود. در این میان این پرسش مطرح است که آیا «ازدواج موقت» در صورتی که در تعارض با بنیان خانواده ها نباشد، می تواند جایگزینی برای همباشی باشد؟ کارشناسان پاسخ می دهند.


مساله ی روابط زن و مرد در جامعه ی ما بسان دیگر موضوع های اجتماعی در سال های گذشته الگوهای تازه و متفاوتی را تجربه کرده است؛ الگوهایی که برعکس اسلوب متعارف، شرعی، قانونی و اخلاقی ازدواج، در بسیاری از موارد نه تنها سازنده نیست و باری از دوش جامعه برنمی دارد، بلکه خود پیامدهای نامطلوب اجتماعی زیادی به دنبال دارد.


«همباشی» یکی از این شکل های ناهنجار روابط 2جنس است که افزایش آن در کشورمان نگرانی هایی را در میان مردم و مسوولان برانگیخته است. در چنین رابطه یی زن و مرد بدون ازدواج رسمی و جاری شدن صیغه ی عقد و فارغ از هرگونه تعهد و مسوولیتی برای مدتی نامعلوم با هم زیر یک سقف زندگی می کنند.


در این تجربه ی غیرقانونی و غیر شرعی زندگی مشترک که برخی از رسانه ها از آن به عنوان «ازدواج سفید» هم یاد می کنند نه حقوق 2 طرف مشخص و معلوم است و نه تکالیف آنها در قبال یکدیگر؛ شاخص هایی که اساس هر رابطه ی رسمی، سالم و بادوامی به شمار می آید.


از نظر بسیاری از کارشناسان، اطلاق عنوان ازدواج سفید به این پدیده ی ناپسند اجتماعی ناشی از شیطنت و اغراض کسانی است که این نام را بر آن نهاده اند و کاربرد آن از طرف رسانه ها ناشی از ناآگاهی و بی توجهی است.


هر چند گسترش این نوع همزیستی زن و مرد که فاقد مشروعیت اجتماعی و حقوقی و تهی از معیارهای اخلاقی است، ناشی از عواملی گوناگون است، اما بدون شک مشکلات اقتصادی، افزایش سن ازدواج، تجرد قطعی و ... درتشدید آن نقش بسزایی داشته است. 


در چنین شرایطی که امکان ازدواج دایم برای بسیاری از جوانان فراهم نیست، برخی ترویج فرهنگ و آماده سازی بسترهای لازم برای ازدواج موقت را راهکار خوبی برای پاسخگویی به نیاز جوانان و جلوگیری از گسترش فحشا عنوان می کنند. برخی کارشناسان حتی مسایل و آسیب های اجتماعی از قبیل افزایش همباشی را حاصل برنتافتن فرهنگ ازدواج موقت در جامعه می دانند.


«سیدحسین موسوی چلک» رییس انجمن مددکاران اجتماعی در گفت و گو با گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، ذهنیت منفی جامعه در مورد ازدواج موقت را یکی از دلایل روی آوردن جوانان به همباشی و اصلاح این ذهنیت را راهی برای کاهش روابط غیر اخلاقی 2 جنس دانست.


به تازگی فیلمی با عنوان «در مدت معلوم» تولید شده و پس از دریافت مجوز نمایش در مراحل نهایی آماده سازی برای پخش قرار گرفته است. موضوع اصلی این فیلم پرداختن به آسیب های اجتماعی روابط 2 جنس و پیام اصلی آن نه گفتن به فحشا و آری به ازدواج موقت است.


«وحید امیرخانی» کارگردان این فیلم در گفت و گو با پژوهشگر خبرگزاری جمهوری اسلامی از رواج گفتمانی پنهان در جامعه سخن به میان آورد که برخی مسوولان سعی در نادیده گرفتن آن دارند؛ این در حالی است که فیلم در مدت معلوم به واکاوی این گفتمان از منظری آسیب شناسانه می پردازد و راهکار ارایه می کند.


در برابر این دیدگاه، شمار دیگری از کارشناسان معتقدند ترویج فرهنگ ازدواج موقت با توجه به سوء برداشت های عمومی نسبت به آن، خود می تواند آسیب هایی را برای جامعه به همراه داشته باشد. 


از این رو به نظر آنان تبیین مفهوم درست ازدواج موقت و سد کردن راه های سوء استفاده از این قاعده ی شرعی می تواند در ارتقای فرهنگ استفاده از آن موثر باشد.






***ازدواج موقت؛ فرصت ها و آسیب ها 


ازدواج موقت به معنی رابطه ی زناشویی و متعهدانه ی 2 فرد در مدت معین، امری قانونی و شرعی است و ماهیت آن با همباشی به عنوان رابطه یی غیرمتعهدانه و مبهم، قابل همسنجی نیست.


اولی بدون نقض اصول اخلاقی جامعه، برخی نیازهای جدی جوانان را تامین می کند و موجب ارتقای امنیت اجتماعی می شود و دومی با گسترش بی بند و باری و بی اخلاقی، جامعه را به مکانی ناامن برای شهروندان تبدیل می کند.


موسوی چلک در ادامه ی گفت و گو با ایرنا تصریح کرد افزایش ازدواج موقت موجب کاهش آسیب های رفتاری چون فحشا و بیماری هایی چون ایدز می شود و خیابان های امن تری را برای ما به ارمغان خواهد آورد.


در ازدواج موقت مهمترین اصل ازدواج یعنی حق و تعهد میان 2 طرف جاری می شود و زن و مرد با ایجاد محدودیت در روابط جنسی خود، اصول اخلاقی را رعایت می کنند و مسوولیت رفتار خود را می پذیرند. 


بر همین اساس، فرزند احتمالی حاصل از این رابطه از نظر قانونی از هویتی مشخص برخوردار خواهد بود؛ مساله یی که فقدان آن در رابطه ی همباشی اغلب به سقط جنین های غیرقانونی منجر می شود.


این کارکردهای سازنده ی ازدواج موقت تنها در صورتی تحقق می یابند که شرط مبنایی قانونی آن یعنی «ثبت رسمی» عملی شود؛ در غیر این صورت ازدواج موقتِ ثبت نشده نیز خود مشکلاتی را برای جامعه ایجاد خواهد کرد.


یکی از نگرانی های جدی کارشناسان در مورد آسیب های ترویج فرهنگ ازدواج موقت، این است که به افزایش موارد ازدواج های ثبت نشده در جامعه بیانجامد. 


در قوانین کشور تنها ازدواج موقتی رسمیت دارد که در دفترهای اسناد رسمی به ثبت رسیده باشد. با این حال، شکلی از ازدواج موقت بدون ثبت قانونی موسوم به «صیغه» در جامعه وجود دارد که به گفته ی «نعمت احمدی» حقوقدان، اگرچه شرعی است ولی قانونی نیست.


از آنجا که ازدواج رابطه یی حقوقی میان زن و مرد است که به واسطه ی ثبت رسمی ضمانت اجرایی می یابد، زن در صیغه مانند رابطه ی همباشی بسیار آسیب پذیر است و برای استیفای حق خود از هیچ پشتوانه ی قانونی برخوردار نیست. بنابراین، تاکید بر اصل ثبت واقعه ی ازدواج از مهمترین الزام و پیش شرط های نمودار شدن کارکردهای مثبت ازدواج موقت است.


افزایش صیغه همچنین موجب سوء استفاده ی برخی افراد هوسبازی می شود که می خواهند بی بندوباری خود را زیر لوای امر شرعی ازدواج موقت پنهان کنند و جامعه را به فساد بکشانند.


«سیدهادی معتمدی» آسیب شناس اجتماعی در گفت و گو با گروه پژوهش و تحلیل خبری نسبت به این موضوع هشدار داد. به گفته ی او در صورت ترویج صیغه ممکن است یک اصل قابل قبول و مترقی شرعی جایگزین امر فحشا و روابط ناسالم دختر و پسر شود.


برخی قوانین موجود در حوزه ی خانواده نیز امکان استفاده ی نابجا از اصل ازدواج موقت و درنتیجه ایجاد بدبینی جامعه نسبت به این امر شرعی را فراهم آورده است. احمدی در گفت و گو با پژوهشگر ایرنا در این باره اظهار کرد: آسیبی که قوانین شکلی (قانون حمایت از خانواده) به اصل مساله (ازدواج موقت) می رساند آن را آسیب پذیر کرده است.


به عنوان نمونه با توجه به اختیارات قانونی مردان در مورد تجدید فراش بدون نیاز به اجازه ی همسر نخست، بسیاری از زنان یعنی حدود نیمی از جامعه با ازدواج موقت مخالفند، زیرا به گفته ی معتمدی مساله ی چندهمسری در میان عموم پذیرفته شده نیست.


اصلاح قوانین با هدف تحکیم بنیان خانواده می تواند زمینه های استفاده ی نادرست از این اصل شرعی را محدود و ذهنیت منفی جامعه در مورد آن را اصلاح کند و حمایت های اجتماعی از این طرح را افزایش دهد.


پذیرش صورت مساله و به رسمیت شناختن نیازهای جوانان نخستین گام برای پاسخگویی به آن است.


آیت الله «محسن غرویان» کارشناس مسایل دینی در گفت و گو با گروه پژوهش و تحلیل خبری نیازهای جنسی و عاطفی جوانان را یک واقعیت اجتماعی انکارناپذیر دانست و تاکید کرد در صورتی که مسوولان و نخبگان راهی عقلایی، شرعی و قانونی پیش روی آن نگذارند، سر از راه های انحرافی درمی آورد.


یکی از راه حل های پیشنهادی برای صورت مساله ی یاد شده گسترش فرهنگ و تلاش برای پذیرش عمومی ازدواج موقت است؛ راهکاری که باید خود با توجه به فلسفه ی بنیادین و در چارچوب های قانونی و شرعی آن به اجرا درآید.


از دید برخی صاحبنظران، مهیا کردن شرایط کامل ازدواج موقت آن را به گزینه یی با کارکردهای ویژه و نه راه حلی جامع برای رفع معضلات اجتماعی روابط 2 جنس بدل ساخته است. از این منظر و با توجه به اینکه فرهنگ عمومی جامعه ی ما بر تثبیت بنیان خانواده شکل گرفته است، مسوولان بهتر است به جای تمرکز صرف و انتظار بیش از حد از راهکارهایی چون ازدواج موقت، زمینه های تسهیل شرایط ازدواج دایم را فراهم آورند؛ زیرا به گفته ی معتمدی ازدواج موقت حتی در صورت ثبت قانونی موجب شکل گیری و تحکیم بنیان خانواده هایی خواهد شد که نخستین پایه ی جامعه محسوب نمی شوند. 




تاریخ انتشار: ۰۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹:۲۶





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: روز نو]
[مشاهده در: www.roozno.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن