واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: کریستین ساینس مانیتور :
مرگ ملک عبدالله تاثیری بر روابط عربستان و آمریکا نخواهد داشت
روزنامه آمریکایی کریستین ساینس مانیتور در تحلیلی نوشت مرگ ملک عبدالله تاثیری بر روابط عربستان و آمریکا نخواهد گذاشت.
به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران، "هوارد لافرانچی" در تحلیلی برای روزنامه آمریکایی کریستین ساینس مانیتور نوشت: سوالاتی درباره سلامتی پادشاه جدید عربستان یا درباره رقابت های درون خاندان بزرگ سلطنتی و یا درباره کند شدن اصلاحات در این پادشاهی وجود دارد. اما درباره عربستان، دو موضوع بیش از همه برای آمریکا اهمیت دارد، یکی قیمت نفت و تولید آن و مسئله دوم مشارکت این کشور در مبارزه علیه داعش. پیام ریاض تداوم آن است. تداوم و ثبات در روابط با عربستان دو ویژگی است که واشنگتن به دنبال آن است، در حالی که روند انتقال قدرت در عربستان یکی از عناصر تردید برانگیز برای منطقه ای شده است که به شدت دچار آشفتگی و بی ثباتی است.
در این گزارش آمده است: در اولین ساعات روز جمعه ملک عبدالله درگذشت و ملک سلمان جانشین او شد. برخی تحلیلگران منطقه ای می گویند، در حقیقت شاید به علت افزایش تنش ها در کشورهای همسایه عربستان سعودی تداوم و ثبات از اولویت های عربستان خواهد بود. از جمله این تنش ها می توان به تحولات در یمن، و افزایش نفوذ ایران اشاره کرد.
"فردریک وهری"، کارشناس امور کشورهای حاشیه خلیج فارس و مسائل امنیتی در بنیاد کارنگی برای صلح بین الملل مستقر در واشنگتن می گوید، من یک تداوم روابط رو به جلویی را می بینم و با وجود برخی اختلافات میان واشنگتن و ریاض که برای مدتی سوالاتی را مطرح کرده بود، پایه های روابط دو کشور همچنان محکم است.
یکی از این اختلافات درباره سیاست آمریکا در مورد سوریه بود که تنش هایی را بین دو هم پیمان به وجود آورد. این اختلافات در سپتامبر 2013 بعد از آنکه باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا حملات علیه بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه و دشمن عربستان را به حالت تعلیق درآورد، به اوج خود رسید.
"وهری" میگوید، از آن زمان اصلاح روابط ادامه دارد و سعودی ها به شکلی کاملا نمایان به ائتلاف به فرماندهی آمریکا پیوستند؛ ائتلافی که مواضع داعش در عراق و سوریه را بمباران کرد.
وی در ادامه خاطر نشان کرد، بله این درست است که سعودی ها از این مسئله خشمگین بودند و برخی اقدامات نمایشی هم انجام دادند، از جمله زمانی که عربستان سعودی به بهانه ناکارآمد بودن شورای امنیت در مسئله سوریه، کرسی عضویت غیردایمی در شورای امنیت سازمان ملل را رها کرد. ولی در نهایت مقامات سعودی به این تشخیص رسیدند که هیچ کس را نمی توانند جایگزین آمریکا شود و من فکر می کنم که در شرایط فعلی همه چیز به روال عادی بازگشته است.
"وهری" در ادامه افزود، مخالفت عربستان سعودی با کاهش تولید نفت که تلاشی از سوی اعضای اوپک برای جلوگیری از قیمت نفت بود نیز با استقبال خوب آمریکا مواجه شد. چراغ سبز عربستان به کاهش قیمت نفت، یک لطف بزرگ برای اوباما محسوب می شد.
اما یکی دیگر از نگرانی ها برای ریاض، سیاست اوباما در مورد تهران و پیشرفت ها در گفتگوهای هسته ای ایران است. برخی از تحلیلگران سیاسی می گویند، حتی در این مورد نیز اختلافات بر سر استراتژی ها بوده است و به نقطه قطع روابط منتهی نشد.
"آنتونی کوردسمن"، یک تحلیلگر امنیت ملی و کارشناس عربستان سعودی در مرکز مطالعات استراتژیک در واشنگتن، نوشت، تنش ها در ائتلاف آمریکا و عربستان بر اولویت های بنیادین تمرکز ندارد. این اختلافات هرگز درباره لزوم همکاری ها نبوده است، بلکه بیشتر درباره این بوده است که بهترین راه حل برای برخورد با معضلات و چالش ها چیست؟
"کوردسمن" در مقاله ای که برای "سی اس آی اس" نوشته است، اظهار داشت، هیچ نشانه ای وجود ندارد که هیچ یک از اعضای خاندان سلطنتی سعودی در این اندیشه باشند که لزومی برای همکاری استراتژیک عربستان با غرب و ادامه آن ندانند.
"ورهی" از بنیاد کارنگی می گوید باید به این نکته نیز توجه کرد که همکاری استراتژیک با غرب و بویژه آمریکا سنگ بنای سیاست خارجی عربستان از زمان ملک فهد در اوایل دهه هشتاد محسوب می شد. این مشی بعد از فهد نیز به دقت پیگیری شد.
کوردسمن می گوید، البته این به معنای آن نیست که در چند سال اخیر اختلافات شدیدی به وجود نیامده باشد. سعودی ها به شدت با حمله جورج دبلیو بوش رئیس جمهوری سابق آمریکا به عراق مخالف بودند. آنها همچنین به شدت درباره حوادث مصر با یکدیگر اختلاف داشتند. همچنین آمریکا به دلیل بی توجهی به وضعیت حقوق بشر در داخل عربستان و نقش این کشور در تحریک رادیکالها در سراسر منطقه مورد سئوال قرار گرفته است.
"وهری" با ارزیابی روابط عربستان و آمریکا بر سر سوریه که در سال 2013 تا مرز قطع روابط پیش رفت، اظهار داشت، آنها به تدریج روابط خود را بازسازی کردند و این نمونه ای از رفتار دو کشور است که چطور آنها اجازه نمی دهد هیچ چیز روابط دو کشور را تخریب کند.
چگونگی واکنش نشان دادن به تحولات یمن، آزمون دیگری برای ائتلاف آمریکا و عربستان سعودی است. عربستان سعودی قبل از استعفای عبدربه منصور هادی، رئیس جمهوری یمن در روز پنج شنبه، کمک های خود به یمن را قطع کرد.
انتهای پیام./.
کد خبر: ۵۱۱۱۶۰۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]