تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 14 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هرگاه بنده اى بخواهد چيزى بخواند و يا كارى انجام دهد و بسم اللّه  الرحمن الرحيم بگويد...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1849574221




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

انفعال قرارگاه فرماندهي فضاي مجازي در برابر حملات سايبري


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: انفعال قرارگاه فرماندهي فضاي مجازي در برابر حملات سايبري
در شرايطي كه ايران به صورت مكرر مورد حملات سايبري غرب قرار مي‌گيرد، انفعال قرارگاه فرماندهي فضاي مجازي كشور قابل‌تأمل به نظر مي‌رسد.
نویسنده : مهدي پورصفا 


فرمان تشكيل شوراي عالي مجازي توسط رهبر معظم انقلاب در واقع نشان‌دهنده نگاه راهبردي نظام جمهوري اسلامي ايران به اين حوزه مهم در عصر فناوري است.
در حالي كه از مدت‌ها پيش در ايالات متحده امريكا و كشورهاي اروپايي سازماني متمركز در حوزه فناوري اطلاعات و مديريت آن ايجاد شده است، ايران نيز با درك اين واقعيت تلاش كرده است حوزه‌اي متمركز در اين زمينه ايجاد كند.  با اين حال تاكنون بخش اعظمي از وقت شوراي عالي مجازي به بحث‌هاي فرهنگي يا فيلترينگ متمركز و از جنبه‌هاي حفاظتي مهم در اين حوزه غفلت شده است. حوزه‌هايي كه بارها و بارها ايران از آن ضربه‌هاي سهمگيني خورده است و شايد جديدترين نمونه آن بحث استاكس‌نت براي ايجاد اختلال در برنامه هسته‌اي صلح‌آميز ايران باشد.
اما جدا از بحث‌هاي فرهنگي يا فناورانه حوزه مجازي تا كجا مي‌تواند بحث سيستم‌هاي رايانه‌اي تهديدي براي يك كشور محسوب گردد.  تصور كنيد كه شهروندان ايراني در پايان روز خسته از كار روزانه و براي استراحت در كنار خانواده راهي منازل خود شده‌اند. خيابان‌ها پر از خودرو و ترافيك سنگين شبانگاهي شهرهاي بزرگ همچون تهران نيز نشانه‌اي از پايان يك روز كاري ديگر است و به نظر مي‌رسد همه چيز طبق روال هميشگي است.
اما برق تمام شهر به ناگهان قطع مي‌شود و عملاً به دليل وابستگي تمام فعاليت‌هاي حياتي به انرژي برق تمام امور روزمره عادي متوقف و همه‌چيز فلج مي‌شود. تمام تلاش‌ها براي عيب‌يابي سيستم انتقال نيرو به بن‌بست مي‌رسد. به نظر همه چيز عادي به نظر مي‌رسد، ولي در عين حال وصل نشدن مجدد برق نشان از پديد آمدن نقص‌هاي متعدد است.
از سوي ديگر اوضاع در حال بحراني شدن است. علاوه بر برق، آب و گاز شهر قطع شده و گزارش‌هاي گوناگون حاكي از انفجار‌هاي متعدد در سيستم انتقال گاز است. در كنار اين از كار افتادن سيستم حمل و نقل عمومي به دليل قطع برق، جريان آمد و شد را مختل و امكان امداد‌رساني از نيروهاي امدادگر به مناطق سانحه ديده سلب شده است.
به طور حتم در ميانه چنين بحراني مهم‌ترين سؤالي كه از ذهن مسئولان امر مي‌گذرد اين است كه آيا توطئه‌اي در پس اين اتفاقات وجود دارد؟
شايد اين سناريوي چند خطي با توجه به شرايط فعلي بسيار بدبينانه به نظر برسد و حتي حوادث طبيعي نيز نه در مقياس يك كشور، بلكه تنها در يك منطقه محدود باعث ايجاد چنين وضعيتي شوند، اما واقعيت اين است كه تجارب گذشته همواره نشان داده كه سهمگين‌ترين ضربه از نقطه‌اي كه انتظار آن به هيچ عنوان وجود ندارد، وارد مي‌شود.
در طول دهه‌هاي گذشته با پيشرفت فناوري و عطش روز‌افزون انسان براي مصرف انرژي، اهميت صنايع توليدكننده انرژي و خطوط انتقال آن در عرصه زندگي روز به روز بيشتر شده است به گونه‌اي كه از لوله‌هاي انتقال نفت و گاز و سيم‌هاي برق به عنوان رگ‌هاي حياتي دنياي مدرن نام مي‌برند.  در اين ميان نيز هرگونه اختلال جدي در توليد و انتقال انرژي يك تهديد مهم براي هر جامعه صنعتي و در حال رشد محسوب مي‌شود و از اين رو تأمين امنيت اين صنايع و خطوط انتقال آن يكي از راهبردهاي مهم امنيتي هر دولت مسئولي شناخته مي‌شود.
در طول چند سال گذشته و با افزايش نقش شبكه‌هاي نت محور در دنيا، جنگ سايبري به عنوان نسل تازه‌اي از مواجهه در دنياي مجازي مطرح شده است كه مي‌تواند همانند يك نبرد نظامي صدمات جدي در حوزه نظامي و غير نظامي به دشمن وارد كند.
نبرد در حوزه سايبر به بخش‌هاي گوناگوني همچون تقابل در حوزه اطلاع‌رساني، توليد ويروس‌هاي متعدد براي تخرب در سيستم‌هاي رايانه‌اي، نفوذ و سرقت اطلاعات و... تقسيم مي‌شود، اما انرژي نيز از جمله حوزه‌هايي است كه به شدت مورد توجه جنگجويان سايبري قرار گرفته است.
يكي از روزهاي سال ۱۹۸۲ ناگهان انفجاري با قدرت يك پنجم انفجار اتمي هيروشيما سيبري را لرزاند. گرچه فرماندهي هسته‌اي ايالات متحده از منشأ اين انفجار مطلع نبود، اما CIA به خوبي مي‌دانست كه برنامه خرابكار به خوبي وظيفه خود را انجام داده است.
گرچه اين انفجار كه در يكي از ايستگاه‌هاي تقويت فشار لوله‌هاي گاز در سيبري روي داد هيچ خسارت جاني در پي نداشت، اما سبب شد تا برنامه شوروي براي انتقال گاز و فروش آن به اروپا به دليل ظن دستگاه‌هاي اطلاعاتي اين كشور به معيوب بودن ساير تجهيزات استفاده شده، سال‌ها به تعويق افتد.
پس از آن نيز طي 30 سال گذشته چندين اختلال ديگر در سيستم‌هاي انتقال نيرو به هكر‌ها و ويروس‌هاي كامپيوتري نسبت داده شد كه البته هيچ گاه به صورت رسمي عاملان آن معرفي نشدند.

  هدايت خطوط انرژي ايران در اختيار نرم‌افزارهاي آلماني
 در ايران نيز همانند ساير كشورهاي دنيا سيستم‌هاي انتقال نيرو و برق از سوي مراكز متمركزي به نام ديسپايچينگ‌هاي ملي و از طريق نرم‌افزارهايي كه به آنها «اسكادا» (SCADA) اطلاق مي‌شود، اداره مي‌شود.
سيستم SCADA همانطور كه از نام آن پيداست يك سيستم كنترل كامل نيست بلكه جهت ارائه مديريت نظارت و بررسي بركنترل و جمع‌آوري اطلاعات طراحي شده و اهداف اوليه و طراحي و توليد آن عبارتند از مانيتورينگ، مديريت در تصميم‌گيري در كنترل و اعلام اخطار و آلارم در مواقع مورد نياز از طريق يك مركز واحد مي‌باشد.
اغلب اين نرم‌افزارها در ايران از محصولات رايانه‌اي شركت‌هاي غربي و به خصوص شركت آلماني زيمنس است كه وظيفه مديريت سيستم‌هاي توليد انرژي و انتقال نيرو را بر عهده دارد. نرم‌افزارهاي كه نشان داده‌اند، چندان قابل اطمينان نيستند.
استاكس‌نت آزمون مناسبي بود كه نشان داد، نرم‌افزارهاي غربي براي اداره تأسيسات ايران گزينه مناسبي نيستند. استاكس‌نت در حقيقت بدافزاري بود كه براي تخريب سانتريفيوژهاي تأسيسات هسته‌اي ايران از طريق ايجاد اختلال در نرم‌افزارهاي كنترل اين تأسيسات كه همگي ساخت شركت زيمنس بودند، نوشته شده بود.

  چه چيز مجتمع‌هاي پتروشيمي ايران را منفجر مي‌كند
 واقعيت آن است كه واقعه استاكس‌نت و اختلالات ناشي از اين بدافزار مي‌تواند در هر كدام از سيستم‌هاي ديگر به خصوص تأسيسات توليد و انتقال انرژي كه نرم‌افزارهاي مشابه در آن استفاده مي‌شود، پديد‌ آيد.
نگاهي به سوانح و انفجارهاي مشكوك در تأسيسات پتروشيمي ايران و همچنين انفجار برخي از ايستگاه‌هاي فشار گاز كه هيچ دليل مشخصي براي آن يافت نمي‌شود، صدق كلام اين مقام مسئول را در خصوص حملات سايبري در مقياس كوچك چندان دور از ذهن نباشد، گرچه به نظر مي‌رسد تا كنون هيچ تحقيق رسمي درباره نقش حملات سايبري در اين انفجارها به طور رسمي انجام يا منتشر نشده است.
اما آيا ابعاد چنين حملاتي در حد انفجارهاي كوچك باقي مي‌ماند يا چنين حملاتي مي‌تواند مقدمه ايجاد اختلال سرتاسري در شبكه برق و گاز به منظور ايجاد هرج و مرج براي حمله خارجي يا براندازي داخلي باشد. اگر چنين باشد راه مؤثر با چنين حملاتي چيست؟
 
   توليد نرم‌افزارهاي بومي تنها راه‌حل واقعي است
 به طور حتم رصد مداوم شبكه‌هاي نت محور و به خصوص لحاظ كردن تدابير آفندي مناسب براي نفوذهاي سايبري و هكرهاي متخاصم اولين اولويت براي مقابله با چنين حملاتي است.
اما نكته روشن در اينجاست كه نفس استفاده از نرم‌افزارهايي كه پيش از اين ناكارآمدي خود را در مقابله با جنگ‌افزارهاي سايبري نشان داده‌اند، به منزله استفاده از سلاح ناقص است.
جايگزين كردن نرم‌افزارهاي آماده با محصولات بومي و حداقل به روز كردن آنها با توانمندي‌هاي داخلي عملاً كشور را در مقابل چنين حوادثي بيمه خواهد كرد.
راهكاري كه ممكن است اگر به آن توجه كافي نشود ما را با سناريويي همانند سطرهاي اول اين مقاله و حتي با نگاه بدبينانه بدتر از آن مواجه كند.
در اينجاست كه شوراي عالي فضاي مجازي مي‌تواند با حمايت از توانمندي‌هاي داخلي كشور به وظيفه خود در راستاي مقاوم كردن كشور در برابر حملات سايبري عمل كند.


منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۰۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۷:۵۵





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن