تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 15 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بهترين اعمال، خداشناسى است، زيرا با وجود علم و معرفت، عمل، كم يا زياد تو را سود مى...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826022525




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

قراردادهای کار ۲۹ روزه به رسمیت شناخته شد |اخبار ایران و جهان


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: قراردادهای کار ۲۹ روزه به رسمیت شناخته شد
علیرغم مخالفت جامعه کارگری، با تصویب ماده ۱۶ الحاقی لایحه خروج از رکود در مجلس ، بخشی از قانون کار اصلاح و از این پس قراردادهای کار ۲۹ روزه به رسمیت شناخته شد.
کد خبر: ۴۶۹۷۲۰
تاریخ انتشار: ۰۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۲:۱۰ - 25 January 2015


علیرغم مخالفت جامعه کارگری، با تصویب ماده ۱۶ الحاقی لایحه خروج از رکود در مجلس ، بخشی از قانون کار اصلاح و از این پس قراردادهای کار ۲۹ روزه به رسمیت شناخته شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم،در حالی که بارها ربیعی،‌ وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی از مقابله با انعقاد قراردادهای سفید امضا و کوتاه مدت صحبت کرده بود که امروز  نمایندگان مجلس در جریان بررسی لایحه خروج از رکود قرارداد زیر یکماه آن هم به صورت شفاهی را مصوب کردند.

موضوع قراردادهای کار، نحوه همکاری،فسخ قرارداد و نوع قرارداد همواره از مهم‌ترین مباحث روابط کار بوده که به اذعان نمایندگان هیئت‌های حل اختلاف و تشخیص همواره بیشترین سهم پرونده را از آن خود کرده است.

 با اینکه پیش از این بسیاری از مقامات کارگری نسبت به این ماده واحده در لایحه خروج از رکود اقتصادی اعتراض کرده بودند اما امروز نمایندگان ملت در جریات بررسی مواد دیگری از لایحه رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور ماده الحاقی 16 به این لایحه را به تصویب رساندند.

طبق این مصوبه مجلس ماده(7) قانون، دو تبصره به شرح زیر الحاق می‌شود:

تبصره 3- قراردادهای با بیش از سی روز باید به صورت کتبی و در فرم مخصوص که توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی پس از دریافت نظرات تشکلهای کارگری و کارفرمایی در چهارچوب قوانین و مقررات تهیه می‌شود و در اختیار طرفین قرار می‌گیرد، باشد.

تبصره 4- کارفرمایان موظفند به کارگران با قرارداد موقت به نسبت مدت کارکرد مزایای قانونی پایان کار به مأخذ هر سال یک‌ماه آخرین مزد پرداخت کنند.

همچنین بند ذیل به عنوان بند(ح) به متن ماده(10) قانون الحاق ‌شود:

(ح) شرایط و نحوه فسخ قرارداد (در مواردی که مدت تعیین نشده است)

بند ذیل به عنوان بند(ز) به متن ماده(21) قانون الحاق شود:

(ز) فسخ قرارداد به نحوی که در متن قرارداد منطبق با قانون کار پیش‌بینی شده است.

متن زیر به عنوان بند(ح) به ماده(21) قانون الحاق می‌شود:

(ح) به منظور جبران کاهش تولید ناشی از ساختار قدیمی، کارفرمایان می‌توانند بر مبنای نواوری‌ها و فناوری‌های جدید و افزایش قدرت رقابت‌پذیری تولید، اصلاح ساختار انجام دهند، در آن صورت وزارت کار مکلف است طبق قرارداد سه‌جانبه (تشکل کارگری کارگاه، کارفرما و اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی محل) کارگران کارگاه را به مدت شش تا دوازده ماه تحت پوشش بیمه بیکاری قرار دهد و بعد از اصلاح ساختار کارگران را به میزان ذکر شده در قرارداد سه‌جانبه به محل کار برگرداند و یا کارفرمایان می‌توانند مطابق مفاد ماده 9 قانون تنظیم بخشی از مقررات تسهیل و نوسازی صنایع کشور و قانون بیمه بیکاری عمل کنند.

این درحالی است که به اعتقاد کارشناسان بازار کار در قالب لایحه خروج از رکود اقتصادی برخی تغییرات قانون کار نیز به زیان کارگران است که در مورد قراردادها می توان به فراهم شدن زمینه قانونی انعقاد قراردادهای شفاهی زیر یک ماه اشاره کرد. اینکه در این ماده واحده اشاره شده است که قراردادهای «با بیش از سی روز باید به صورت کتبی» باشد به این معنی است که قرارداد کار می‌تواند کمتر از 30 روز و در قالب 29 روزه و شفاهی باشد یعنی از این پس می‌تواند منتظر موج اخراج ناشی از رواج قراردادهای 29 روزه بود و به عبارتی باید گفت با تصویب این ماده واحده قراردادهای 29 روزه به رسمیت شناخته شد.

به گزارش تسنیم، رواج قراردادهای 29 روزه شفاهی در حالی در قالب تصویب ماده 16 الحاقی لایحه خروج از رکود در مجلس به تصویب رسید که طبق قانون کار قرارداد در مشاغلی که دارای جنبه مستمر و دائم است باید به صورت تمام وقت و دائم منعقد شود، این دسته از بنگاه ها نمی توانند نیروی موقت داشته باشند مگر برای دوره  آزمایشی در کوتاه مدت.

 تصویب این ماده واحده در لایحه خروج از رکود بخشی از قانون کار بود که این هم علی الرغم تأکید وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیان کرده بود: در شرایطی که عرضه و تقاضای نیروی کار متناسب نیست، تغییر قانون کار به صلاح نخواهد بود و بارها تأکید کرده بود اصلاح قانون کار با حضور نمایندگان کارگران و کارفرمایان و در فضای سه جانبه انجام خواهد شد این بار نیز با وجود اعتراضات جامعه کارگری در جریان لایحه خروج از رکود، نمایندگان مجلس قانون کار را اصلاح کردند.

 اما به راستی در شرایطی که کارگران برای تأمین معاش خود تن به کار کردن در هر شرایطی می‌دهند و حتی نسبت به اینکه کارفرمایان قراردادهای آنها را در اختیارشان قرار نمی‌دهند اعتراضی ندارند، چگونه می‌توان مطمئن شد که کارفرمایان برای سوء استفاده از نیروی کار ارزان از این حربه استفاده نکنند؟











این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن